Hírek

2012.10.10. 06:34

Két világsztár egy színpadon

Szuékesfehérvár - Catherine Gallagher, Írország hercegnője mellett Barry John Gallagher, a Lord of the Dance és a Riverdance sztárja is fellép október 13-án, szombaton 19 órakor a Gáz utcai, városi sportcentrumban.

PLT

Ki ne ismerné a világ legnépszerűbb táncának, az ír sztepp táncnak jeles férfi vezéregyéniségeit? A világ azonban már egy hölgyért rajong ebben a műfajban, aki nem más, mint Catherine Gallagher, Írország Nemzeti Bajnoka, többszörös ír sztepp tánc világbajnok. Catherine egy fantasztikus új show-t hoz el a hazai közönségnek. Gyönyörű fellépő ruhák, fergeteges ritmus, új modern, koreográfiák, és akár önálló koncerttel is felérő élő zenekaros ír dallamok.

 

 Az est sztárvendége Barry John Gallagher, aki  Michael Flatley:  Lord of the Dance produkciójában több mint 1500-szor táncolt az elmúlt 10 évben, 8 éve a kiemelt Las Vegas-i csoport férfi szólistája. Az egyetlen olyan ír sztepp táncos, akinek engedélyezték, hogy egyszerre lépjen fel a Lord of the Dance-ben és konkurenciájában, a Riverdance-ben, s így Barry John mindkét show vezető táncosaként turnézta be az egész világot.

 2012-ben egy történelmi jelentőségű,  Erzsébetnek, Anglia királynőjének tiszteletére tartott  előadás szólistája volt. E királynői látogatás jelentősége abban rejlik, hogy több mint 50 évig Anglia királynője nem lépett ír földre, annak idején ugyanis  Írországban egy  merényletben meggyilkolták a királyi család egyik tagját. Ötven  év után megtört a jég, s a fenségnek celebrált díszelőadáson a világ leghíresebb ír sztepp családjának egyik tagja, Barry John Gallagher lépett fel, hatalmas sikert aratva.

Most egy kis szünetet tartva a két másik társulatnál a világ legújabb, elsőszámú ír táncshow-jának, a The Irish Dance Tornado-nak a  meghívására csatlakozott  a húga, Írország hercegnője, Catherine Gallagher által vezetett társulathoz.

 Catherine hercegnő története igazán mesébe illő... Hétévesen indult el első versenyén, amelyen 2500 táncos vett rész. Senki nem ismerte, neve csupán bátyja miatt csengett ismerősen, aki akkor már kiemelkedő eredményeket ért el a világbajnokságon. Catherine-nek  még koreográfiája sem volt, utcai ruhában lépett fel, szinte improvizált műsort előadva. Senki nem tartotta esélyesnek, mégis továbbjutott az első ötvenbe! Egy évvel később, a következő versenyen már felkészülve, szép ruhában, koreográfiával indították a bajnokságon. Nyolc éves kislányként kitalálta, hogy koronában fog táncolni. A szülei és tánctanára hevesen tiltakozott, mondván: "Ez egy komoly verseny, nem jelmezbál. Szó sem lehet róla!" Catherine titokban, egy perccel a kezdés előtt mégis feltette a fejére a koronát. Mindenki megdöbbenésére így versenyzett, s ebben az évben a 2500-as mezőny győztese lett.   A következő évben az összes versenyző koronával a fején állt a színpadra. A versenybírák is behódoltak a jelenség előtt és az ír sztepp tánc világbajnokság versenyszabályzatába is bevették, kötelezővé tették a hölgyek számára a koronadísz használatát.

Catherine így valóban divatot teremtett, ezért hívja mindenki Írország hercegnőjének, mivel ő volt az első, az eredeti, aki koronával lépett ír sztepp tánc színpadra.  Catherine Gallagher azóta új táncműfajt is teremtett, amely egyszerre őrzi az ír sztepp tánc hagyományait, de közben mégis modern és megújult. A TORNADO, nevének megfelelően magába "szippant"  és összetársít sokféle stílust és műfajt, legyen az akrobatikus tánc, vagy balett.  A nézők akár  maguk "ellenőrizhetik", hogy a géppuskalábú táncosok valóban tizenötöt koppantanak-e lábukkal másodpercenként!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!