Hírek

2012.10.02. 07:41

Ivóvíz gondok Fejérben - A cél: 2015-ig megoldani

Fejér megye - A megyei önkormányzat elé került a Balsay István területpolitikai tanácsadó és Nagy Ivett munkatárs által készített anyag a településekről, ahol az ivóvíz nem felel meg az előírásoknak.

Tribolt Lajos

Aba településen a fluorid és az ammónia komponensek tekintetében nem felel meg a szolgáltatott ivóvíz minősége. A település Sárkeresztúr és Sárszentágota településekkel közösen pályázik, amelyhez megkapták az Országos Közegészségügyi Intézet támogató szakvéleményét. A település 2013-ban pályázik a kivitelezés támogatására.

Csősz községben a szolgáltatott ivóvíz minősége az ammónium tekintetében nem felel meg a határértékeknek. A megoldásra több alternatíva létezik, ezek közül kell majd választani. Hantos településen a szolgáltatott ivóvíz arzén, vas és mangán komponenseinek határérték-túllépése fordul elő. A szolgáltató kiiktatta a magasabb arzén koncentrációjú kutat, így csökkent a hálózaton az arzén tartalom. Már korábban is szerettek volna pályázni, azonban a vízmű tulajdonjogát mostanra sikerült csak rendezni. A célkitűzés új ivóvízkút fúrása.


Igar településen a szolgáltatott ivóvíz ammónia tartalma határérték feletti. A vízszolgáltatás jelenleg a glóbusz kiiktatásával, kútra szerelt frekvenciaváltóval üzemel. A település szeretne rész venni a vízminőség-javító pályázaton, azonban nem kapta meg a pályázat benyújtásához szükséges támogató szakvéleményt. Kálozon a szolgáltatott ivóvíz ammónia és vas tartalma határérték feletti. A végleges megoldáshoz pályázati forrás segítségével megvalósítandó műszaki beruházás szükséges.

Lovasberényben a szolgáltatott ivóvízben arzén, vas és mangán fordul elő határérték felett. Elnyert 250 millió forint támogatást, a beruházás most kezdődik. Jelenleg a legjobb minőségű kutat használják, az óvoda konyhájába arzénmentesítő működik. Pátkán határérték feletti az ivóvíz arzén és vas tartalma. A fehérvári vízbázisra épülő távvezeték kiépítése tűnik a legbiztosabbnak. A Sárbogárd-Sárhatvan és a Sárbogárd Pusztaegres településrészen szolgáltatott ivóvíz esetében a végleges megoldáshoz pályázati forrás segítségével megvalósítandó műszaki beruházás szükséges. A Nagyvenyim-Mélykútpuszta településrészen szolgáltatott ivóvíz arzén tartalma határérték feletti. Most terveznek pályázni az ivóvíz minőségének javítására. A polgárdi-tekerespusztai szociális intézménynél működő ivóvízkút arzén tartalma jelentős. Szeptember 20-án került kihirdetésre a kormány határozata, mely szerint – többek között – a telep ivóvízminőség- javítása állami beruházásként valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!