Hírek

2012.09.12. 05:23

Közkinccsé tett gyűjtemény vadvirágokból Kincsesbányán

Kincsesbánya - Kétszáznegyven különböző virágból álló, egyedülálló internetes katalógust készített Illés József, aki valamennyi növényt - köztük igazi ritkaságot is - a község határában fényképezte.

B. Kiss László

Illés József műszaki ember, aki csupán 2007-ben fedezte föl a maga számára a községet. Ekkor költözött ide Fehérvárról. Burkus kutyát, aki elmaradhatatlan társa  lett a falu határában tett kiadós sétáin, az üzemorvos "írta fel" neki, amikor kiderült: a kívánatosnál kicsit magasabb a vérnyomása.

Bár mindig szerette a természetet,  mégis vakon élt majd hatvan évig -  fogalmaz a helyi Kincs Kultúra  Sport Egyesület honlapján, ahol közzétette a falu határában található virágok online katológusát. A séták során nyílt rá a szeme a virágokra, amelyeket szorgalmasan lefotózott. Az évek alatt - mint mondja -  megközelítőleg 50 ezer felvételt készített, közülük mintegy 40 ezret virágokról. Mivel nem botanikus, fogalma sem volt, hogy mit kap lencsevégre, a fotókon szereplő  virágok meghatározásának utólag kezdett neki szakkönyvek segítségével.

Pillanatnyilag 243 különböző virágot sikerült beazonosítania, de az összes fényképpel  még nem végzett. Őt magát is meglepte - jegyzi meg -, hogy  a jól behatárolható,  alig több mint tíz négyzetkilométeres területen ennyi különböző fajtájú virág honos. A kincseslap.hu oldalon több  módon is csoportosította a színpompás növényeket.  Részletes leírás ugyan még  nincs mindegyikről, ám ez csak idő kérdése. Illés József azt  tervezi:   a gyógynövények esetében a felhasználásuk módjára is olvashatók lesznek majd tanácsok. A számos virág között ritkaság is akad: a  magyar kökörcsin lelőhelyeként a Nyírséget tartják számon. A Sólyomdomb különösen gazdag védett egyedekben. A tövek eszmei értékének összege  Illés József becslése szerint  eléri az 50 milliót...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!