Hírek

2012.09.07. 18:49

Adóváltozások, tervek, félreértések

Pákozd – Felháborodott helybéliek keresték fel lapunkat azután, hogy megkapták az önkormányzat levelét arról, hogy a jövôben többet kell fizetniük a közös kasszába. Legalábbis ettôl tartanak.

Tihanyi Tamás

Az  önkormányzat levele arról értesítette a pákozdiakat, hogy a jövőben az állami feladat-átvállalások miatt a települések finanszírozása csökken. Pákozd ezzel együtt hosszú távú fizetési kötelezettségekkel rendelkezik, s ezek biztonságos és folyamatos teljesítése érdekében (valamint a leendő pályázati önrészek biztosítása céljából) növelni kell a helyi bevételeket, át kell gondolni a helyi adók rendszerét.

Az önkormányzat pénzügyi és településfejlesztési bizottsága több ülésen megtárgyalta - és a polgármesteri hivatallal együttműködve - előkészítette az adórendelet módosítását, amely január 1-én új adónemeket vezetne be: például az építményadót és a telekadót, a kommunális adó alkalmazását azonban szűkítik. Az új adórendelet  kedvezményekkel járulna hozzá az állandó pákozdi lakosok adóterheinek csökkentéséhez, a cél az igazságosabb és egységesebb közteherviselés. A képviselők július 30-án megtárgyalták a tervezetet és első olvasatra elfogadták azt. Ezt a tervezetet postázták el a pákozdi lakosoknak és az üdülőtulajdonosnak. (A tervezet részleteit lakossági fórumon vitatják meg szeptember 8-án, szombaton 10 órától a művelődési házban.) 

A tervezetről faluszerte az terjedt el, hogy jelentősen növeli az ingatlantulajdonosok és a helyi vállalkozók adóterheit, ám a rendelet paragrafusainak  részletes tanulmányozása után ezt nem lehet így kijelenteni. Az építményadó mértéke lakóházaknál (az alapterület négyzetméterének függvényében) 350-400 forintig terjedne négyzetméterenként, ez az üdülőnél 500 forint. A vállalkozó üzleti célt szolgáló épületrésze után 400 forintot fizetne, ám ha ez saját ingatlanán van, csak 200 forintot. Akinek nincs épülete, az telekadót köteles fizetni, lakóterületen négyzetméterenként 20, az üdülőrészen 30 forintot. 

Az építményadóból évente 15 négyzetméter, per fő, per év kedvezmény illeti meg az állandó pákozdi lakcímmel rendelkező adóalanyt, ami legfeljebb a kedvezmény nélkül fizetendő adó  40 százalékáig vehető igénybe. Az építmény adójából 25 százalék kedvezményben részesül a 65 évnél idősebb adóalany, ám ez a kedvezmény 40 százalékos, ha a lakos egyedülálló.

Ezekre a kedvezményekre január 15-ig igényt kell benyújtani. Az új rendelettel az alábbi adónemek lépnének  életbe elfogadásuk esetén: építményadó, telekadó, magánszemélyek kommunális adója, idegenforgalmi adó és helyi iparűzési adó. Az önkormányzat célja, hogy a  fórumokon elhangzott érdemi javaslatokat beépítse a tervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!