Hírek

2012.07.21. 14:56

Nádasdladány: Települések randevúja, helytörténeti kiállítás és Anna-bál (frissítve)

Nádasdladány - A Nádasd-települések hét végi randevúja a barátság jegyében telt, szombaton helytörténeti kiállítást nyitottak és Anna-bált is rendeztek. A stafétát, a zászlót Mecseknádasd vette át.

V. Varga József

 

Lelkes ladányiak jóvoltából helytörténeti kiállítást nyitottak szombaton délelőtt az iskolában. A múltidézés az Emléknyitogató címet viseli, hiszen ezek a kincsek kinyitják az emlékek kapuját, és megmerítkezhetünk eleink mindennapjaiban - mondta megnyitójában Borsányi Lászlóné önkormányzati képviselő, a kiállítás ötletgazdája. A gyűjtemény a 19. század végétől kezdődően tárja elénk a település gazdagságát, az itt élt mesteremberek műhelyvilágát és a lakosság otthonát.

Borsányiné Marika önzetlen segítőkre lelt a munkában: Reich Szabina régész doktorandus, Reich Lilla andragógus, művelődésszervező, múzeumpedagógus és Reich Fanni gimnazista bábáskodott a kiállítás megvalósítása körül. Barta Zoltánné és Barta Andrea a felnevelő tájnak adott vissza munkájával sok értéket.

Borsodnádasd, Mecseknádasd, Nádasd (Vas megye) és Nádasdladány kilenc éve hozta létre a Nádasd Települések Együttműködéséért Közalapítványt. Elhatározták, hogy minden évben más-más helyen adnak egymásnak randevút - az idén a Fejér megyei Nádasdladány volt a vendéglátó.

A négy település egyebek közt kultúrára, turisztikára, oktatás-nevelésre, szakmai találkozókra, csereüdültetésre, vállalkozásélénkítésre szövetkezett. Orbán József kuratóriumi elnöktől (Borsodnádasd) megtudtuk, hogy megújítják kapcsolatukat: az ifjabb generációt tudatosan vonják be a közösségi tevékenységbe. A Nádasd-települések találkozóján most első alkalommal a szlovákiai Csallóköznádasd is képviseltette magát - lám, nemzetközivé vált az együttműködés. A maroknyi csoportot a nyugdíjasklub elnöke, Sátor Sarolta vezette.

Kormos Krisztián, Borsodnádasd és Karvalics Zoltán, a Vas megyei Nádasd polgármestere együtt tapsolt a legalább százhúsz lelket számláló vendégsereggel a szombat esti Nádasdy-kastélybeli gálaműsoron. Az ifjú Pátkai Anna Mozart-operaáriát énekelt, a tekerőlantos Bella Péter és barátai virtuóz játékkal készítették elő a Győrsági Harmonikások lehengerlő muzsikáját. Az esti programon részt vett Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.

A találkozót jövőre a mecseknádasdiak rendezik, a zászlót vasárnap délelőtt Varga Tünde nádasdladányi polgármester adta át Gebhardt Ferenc alapítványi kurátornak, a mecseki küldöttség vezetőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!