Hírek

2012.06.21. 05:06

Javulhat a betegellátás és az élet is az abai szakellátóval

Aba - Kilencven százalékos készültségű a kistérségi járóbeteg szakellátó, mely hosszú idő után megkönnyíti a településen élők egészségügyi ellátását. Mindemellett sokaknak adhat munkát.

Miskei Anita

Az egészségügyi ellátás szinte minden térségben nehézkes, sok a várakozó, a vidéken élőknek pedig a közlekedés terhét is viselniük kell. Az abai kistérségben, s főként a településen élők épp ezért fogadták örömmel a kistérségi járóbeteg szakellátó tervét, majd megvalósítását. Több mint 795 millió forintból valósul meg a beruházás, melynek eredményeként az abaiaknak, s a környéken élőknek nem kell majd Sárbogárdra, Székesfehérvárra utazni ellátásért. A projekt kivitelezése szinte menetrendszerűen zajlik - hangsúlyozta Kossa Lajos

A település polgármestere elmondta, az épület kilencven százalékos készültségű, csupán a belső csempézés van hátra. Ha ezzel végeznek a kivitelezők, az épület körüli teendőkkel folytatják a munkát.  Hamarosan elkezdődhet a parkoló kialakítása is, miközben az orvosi és informatikai eszközök beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázat kiírása is megtörtént. A közbeszerzési eljárást több alkalommal kellett egyeztetni az irányító hatósággal, amiatt húzódott el, azonban ha lesz sikeres pályázat, pályázó, akkor már augusztus 15-én megtörténhet a szerződéskötés - mondta bizakodva Kossa Lajos. Hozzáfűzte, így optimális esetben október végéig leszállítják a működéshez, betegellátáshoz  szükséges eszközöket, s a projekt november végén lezárható lesz. A polgármester azt is elárulta, hogy terveik szerint december elsején nyithatja meg kapuit a járóbeteg szakellátó, ahová a szükséges szakorvosok jelentkeztek is. Ráadásul a kisegítő személyzet,  ápolói, asszisztensi, higiénés szakemberi pozíciókra többszörös a túljelentkezés. 
- Augusztusban tervezzük a dolgozók kiválasztását, nehéz dolgunk lesz, mert sokan szeretnének állást kapni, elsősorban a kistérségben élőket szeretnénk munkához juttatni. Így összességében a szakorvosokon felül közel harminc embernek adhat majd munkát a járóbeteg szakellátó.
Az intézmény tehát a ma még rosszabb anyagi körülmények között élők életkörülményein,   egészségi állapotukon, életminőségükön is sokat javíthat.

A járóbeteg szakellátó megvalósítására a Sárvíz kistérség nyolc önkormányzata hozott létre egy nonprofit vállalkozást, mely a pályázó, s egyben a fenntartó szerepét is betölti. Ezen belül is Aba önkormányzata vállalta a fenntartó szerepét, amit a többi önkormányzat támogatott. A kérdés  az, hogy az egészségügyi intézményeket érintő július elsejei, majd jövő év elejei változások lehetővé teszik-e az önkormányzat számára, hogy a járóbeteg szakellátóknál betöltse a  fenntartó szerepét. Abán arra törekednek, hogy akár napi 10-12 órában is fogadják  a betegeket a fenntarthatóság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!