Hírek

2012.06.07. 05:41

Egymilliárdos tartozás, romló fizetőképesség - A vizes csekk nem számít?

Székesfehérvár - A Fejérvíz Zrt. nemrégiben tartott közgyűlésén került szóba a szolgáltató éves mérlegének egyik megdöbbentő adata: 1,8 milliárd forintnyi a cég víz- és csatornadíj követelése.

Zsigó Ferenc

Ha a fenti számból levonjuk a 30 napon belüli - tehát elvileg még nem szankcionált - tartozást, akkor is marad egymilliárd. Ennyivel tartozunk tehát a megye legnagyobb víz- és szennyvízszolgáltatójának. Az összeg önmagában is tetemes, de ha viszonyítjuk a társaság teljes évi árbevételéhez - ami alig több, mint tízmilliárd -, akár riasztónak is nevezhetnénk. A gazdálkodás biztonsága érdekében nyilvánvalóan mindent igyekszik megtenni a cég a kintlévőségek behajtása érdekében, és a víziközmű-törvény januártól hatályos rendelkezései is segítik ezt a munkát.

- Folyamatosan romlik a fogyasztók fizetőképessége  - fogalmazta meg a legfőbb okot Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs és minőségfejlesztési főmérnöke. Vele, és Marosvári Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a helyzetről.

Sajnos előbb vagy utóbb a díjakban jelentkezik a beszedhetetlen kintlévőség, azaz a víz- és csatornadíjak emelésekor ezzel is kalkulálnak, így a vétlenek is "bűnhődnek". Szakmai berkekben már egy ideje köztudott, a lakosság körében azonban kevéssé ismert, hogy az új szabályozás értelmében a vízdíjak ármegállapító joga a jövőben az önkormányzatoktól a szaktárcához kerül. Az előkészítő pedig a Magyar Energiahivatal (MEH) lesz, mely hivatal a szolgáltatóktól bekért adatok alapján tesz javaslatot az árra.


 
- A kispénzű emberek közül sokan úgy rangsorolnak, hogy először a villanyszámlát, a gázszámlát fizetik be, és ha nem marad pénzük a vízdíjra, legyintenek, mondván: a vizet úgysem zárják el - mondta Zsebők Lajos, rögtön hozzátéve: ez nagy tévedés!

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény megerősítette, hangsúlyosabbá tette a szolgáltató lehetőségeit, eszközrendszerét a díjak beszedésére. A menetrend a következő: a fizetési határidő lejártát követően kimegy egy felszólító levél, és ha nem történik semmi, 30 nap múlva megy a másik. Ha továbbra sem fizet az adós, a harmadik levél - amit népegészségügyi szerv (az egykori ÁNTSZ) is megkap - már a vízkorlátozás napjáról szól. Ha még mindig nem fizet a fogyasztó és az NSZSZ sem emel kifogást, jön a szűkítés, ami után csak csöpög a csap.
 
- Tavaly mintegy kétezer esetben került sor szűkítésre - tájékoztatott Marosvári Ferenc, akitől azt is megtudtuk, hogy számos esetben a tartozás egy részének kifizetése, illetve a részletfizetés vállalása esetén három napon belül feloldják a szűkítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!