Hírek

2012.04.24. 12:08

Megszűnt a díjstop, drágább lesz a szemétszállítás

Székesfehérvár-Budapest - Az országgyűlés döntése értelmében április 15-én megszűnt a "közszolgáltatási díjstop", így a szemétdíjak év eleji befagyasztása e nappal megszűnik, így mostantól él a tarifaemelés.

Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári önkormányzat  és a Depónia Kft. szolgáltatási területéhez tartozó másik 26  önkormányzat egy része még tavaly döntött a szemétszállítási díjak ez év  januárjától történő megemeléséről. Ám, mint azt megírtuk, a 2011  utolsó munkanapján megjelent  Magyar Közlönyben szerepelt egy  törvénymódosítás, ami gyakorlatilag közszolgáltatási díjstopot vezetett be, ugyanis a hulladékgazdálkodási törvénybe beépítettek egy módosítást, ami szerint  a hulladékkezelési  díj legnagyobb mértéke 2012-ben nem haladhatja meg a 2011 évre megállapított hulladékkezelési közszolgáltatási díj legmagasabb mértékét. Azaz idén legfeljebb ugyanannyit kérhetnek a szemétszállításért, mint amennyit tavaly. Április 2-án azonban az országgyűlés megszüntette ezt a díjemelési stopot, ami április 15-től érvényesíthető a díjakban.

- Azoknak a társasházaknak, akik havonta kapnak számlát tőlünk, áprilisra vonatkozóan két díjtételről szóló számlát postázunk, az április 15-ig tartó időszak kukaürítéseiért még a tavalyi, az azt követőkért pedig már a közgyűlés által korábban elfogadott díjat számlázzuk. A negyedéves elszámolásban lévő ügyfeleink esetében pedig ugyancsak látható lesz majd a számlán a kétfajta díjtétel - mondta lapunk érdeklődésére Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatója, aki korábban a tizenöt-húsz éves szemétszállító autók cseréjével, valamint az üzemanyagárak drasztikus emelkedésével is indokolta az áremelés szükségeségét. (A díjstop 56 millió forint bevételkiesést okozott a cégnek.)

A város közgyűlése tavaly egyébként úgy fogadta el az emelést, hogy a szolgáltatás minőségén is javítania kell a Depóniának:  az eddigi öt, ingyenes lombzsák helyett - amit ősszel gyűjtöttek be -, mostantól elvileg márciustól december elejéig tizennyolc alkalommal viszik majd el a lakossági zöldhulladékot. A gazdasági szakbizottság április 10-ei ülésén azonban több bizottsági tag is felvetette, ne tizennyolc esetben szállítsa el a Depónia a zöldhulladékot, hanem gyakorlatilag mindig, ugyanis a város tervbe vette az avar- és egyéb kerti hulladék égetésének teljes megtiltását, márpedig ezt csak úgy lehet betartani, ha állandó a zöldhulladék elszállítása. Mindenesetre az ügyben még folynak a tárgyalások.

Budapesten egy 110 literes kuka egyszeri ürítési díja 2011-ben 579, Dunaújvárosban 446 forint volt, Székesfehérváron ez 282 forintba került. Ez emelkedik most április 15-től  nettó 380 forintra, amivel még így is a tavalyi, közel 400 forintos országos átlag alatt lesz a díj. Azokkal a településekkel, amelyek még nem döntöttek a tarifaemelésről, a Depónia Kft. megkezdte a tárgyalásokat. A szerződés szerint az önkormányzatoknak akkor is ki kell fizetniük a régi és az új ár közti különbözetet, ha azt nem fogadják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!