Hírek

2011.01.04. 05:51

Faluriport - Balinka élhető, összkomfortos község

Balinka - A Gaja-völgy bejáratánál fekszik a falu egyik része. Mecsér, a másik öt kilométerrel távolabb. Ez utóbbi jellegét az ötvenes években épült bányászkolónia határozza meg.

B. Kiss László

Balinka kicsiny falu, itt mégis kettő van szinte mindenből. Orvosi rendelőből,  művelődési házból,  temetőből és ravatalozóból is. Sokáig falunapot is kettőt tartottak: egyet a balinkai és egyet a tőle öt kilométerre fekvő mecséri településrészen. Ez utóbbi szokáson  két esztendeje változtattak: 2009-ben Balinkán, tavaly Mecséren tartották  az egész napos vigasságot. 
Kettő van iskolából is:  egy Bakonycsernyén és egy Bodajkon - jegyzi meg tréfásan Wéninger László polgármester. A balinkaiak jellemzően Bodajkra, a mecsériek jellemzően Bakonycsernyére járatják óvodába, iskolába a gyerekeiket.
A közelmúltban  egy nyertes pályázat segítségével  játszótér építésére is módja nyílt az önkormányzatnak.  Kettőt építettek ebből is, s természetesen arra is ügyeltek, hogy mindkettőt hasonló játékokkal lássák el.
Balinka gyönyörő fekvésű, csendes, jó levegőjű település. Élhető, összkomfortos község - jellemzi  az elöljáró, aki szerint a legfontosabb feladat, hogy a helyiek  eme komfortérzete megmaradjon. Mert hiába hivatkozna arra, hogy  a szomszéd településen egyetlen utcában  sem tolták le a havat, ez az ittenieket - mint mondja - egyáltalán nem érdekli.
Balinka középkori eredetű település, a török korban azonban elpusztult. A 17. században német ajkú telepesek népesítették be ismét. Bár az itteni svábok tapasztalata az erdő- és szőlőművelés, valamint az erdőgazdálkodás terén is kimagasló volt, a szaporodó lakosság a múlt század elején már nem talált megélhetést a faluban. 1913-ig több száz balinkai hagyta el a szülőföldet, sokuk a tengerentúlra távozott - olvasható a község honlapján. Embertelen kényszer apasztotta a második világháború után is a község lakosságát: a svábok kitelepítésének 16 itteni  család esett áldozatul. A falu múlt századi történetét a szénbányászat határozta meg: Trianon után  nyitották a kisgyóni bányát, ahol a hetvenes évekig zajlott a kitermelés. Az eredetileg Mecsér-pusztának nevezett helyen, amely a középkorban fegyverkovácsairól volt híres, 1955 és '57 között épült a bányászlakótelep, iskolával, orvosi rendelővel, klubházzal, könyvtárral. A kisgyóni szénvagyon kimerülése után Balinkabányán folytatták tovább a kitermelést  egészen 2003-ig.
 
- Balinkát az itteni jó minőségű szén tette országosan is ismertté. A bezárás híre sokkolta a helyieket, a féltárt szénvagyon 2011-ig látszott biztosítani a kitermelést, úgyhogy a bányászkodás biztos egzisztenciának tűnt.   Volt olyan család, amelynek három generációja is a bányánál  dolgozott,  adott esetben az asszony is -  meséli Nagy István, aki 1990-től 2006-ig állt az önállóságát ismételten a  rendszerváltás után elnyert   falu élén. A Bodajkkal közös évek után föllendülés kezdődött a faluban: kiépült a telefon- és gázhálózat, majd   mindkét településrészen  a csatorna is. Utakat építettek, a fiatalok megtartása érdekében olcsó házhelyeket alakítottak ki - összegzi a korábbi eredményeket a 72 éves, egykori  elöljáró, akinek  már a szőlő, a kert és az unokák jelentik az elfoglaltságot.
Balinkán 2007-ig postából is kettő volt, akkor zárták be a mecsérit. Mára megbékéltek a kényszerű helyzettel. Öröm számukra, hogy sikerült háziorvost találni, akinek két éven át volt betöltetlen a helye. Változatlanul van viszont egy gondjuk, hiába reklamáltak:  a térerő szempontjából jószerével fehér foltnak számít a település. Ezért aztán mobilon sokszor el sem érik - panaszolja Wéninger László.

Aki szereti az erdőt, a csendet, a nyugalmat, az Balinkát is szereti. A falu életére nézve meghatározó, hogy a balinkai településrész közelebb fekszik Bodajkhoz, a mecséri  Csernyéhez, mint a kettő egymáshoz.

 

OLDALTÖRÉS: Beköltözöttként lett elöljáró

 

 

 

 

Beköltözöttként lett elöljáró

Alvég és felvég nem különülhet el jobban egymástól, mint a község két településrésze. A helyzetet Wéninger László is megörökölte, aki félúton lakik a kettő között.
Sajátságos község Balinka. Két településrészét, Balinkát és Mecsért több kilométer választja el egymástól.

- Balinkai vagy mecséri a polgármester úr?
- Az úgynevezett készenléti lakótelepen élek, amely a két falurész között található. Rajtunk kívül alig több mint tucatnyi család otthona. Először dolgozni jártam Balinkabányára Várpalotáról, majd 1991-től, amikor ott bezárt a bánya, ideköltöztünk. Egyformán fontos számomra mind a két településrész.

- Az ősszel másodszor választották a Fidesz színeiben polgármesterré. Minek tudja be az ismételt sikert?
- Elődöm, Nagy István, aki 16 évig állt a falu élén, 2006-ban már nem indult az önkormányzati választáson. Ez nyilván megkönnyítette a helyzetemet, és szerencsés volt a későbbiekre nézve abból a szempontból, hogy nem kellett konfrontálódni vele a kampány során. 2006-ban azt ígértem, hogy nem ígérek semmit  vagy legalábbis nem túl sokat , hiszen ígérettel teli a padlás. Az is a dologhoz tartozik persze, hogy 2002 és 2006 között a képviselő-testület tagjaként már betekintést nyertem a falu ügyeibe, és bizonyos közéleti jártasságra, rutinra is szert tettem. 2010-ben már nem tettem fényképet a választási szórólapomra. Bíztam benne, hogy mindenki ismer...

- Látszólag legalábbis nem változott semmit, eltekintve attól, hogy lekerült önről tíz kiló, és levágta a bajszát. De miért?
- Fogadtam, ha nyerek, levágom a bajuszomat.
 
- Kevés helyen részesülnek a helyiek az önkormányzattól annyi szociális juttatásban, mint itt. Ez a gyakorlat sem változik?
- Igyekeztünk megőrizni a korábbi időszak szociális vívmányait. Valamennyi balinkai iskolás fél áron jut a tankönyvhöz, s mivel nincs saját iskolánk, megtérítjük nekik a buszbérlet árát is. A főiskolásainknak, egyetemistáinknak ugyancsak alanyi jogon jár az ösztöndíj-kiegészítés. Igyekszünk az idősekre is gondolni. Ezt a szándékot jelképezi az idősek napja alkalmával nyújtott, szerény összegű támogatás. Mindez azonban egyre nagyobb terhet jelent az önkormányzatnak.

 

OLDALTÖRÉS: A községháza visszakapta funkcióját

 

 

 

 

A községháza visszakapta funkcióját

A községháza egy-egy település régi vagy újkori rangját is jelképezi. Az itteni 23 év szünet után kapta vissza funkcióját.
A balinkai polgármesteri hivatal  tornyos épületének sajátos bája mindig megfog. Nagy István, a község korábbi polgármesterének tudomása szerint  a múlt század negyvenes éveiben eleve községházának épült, és itt székelt a tanács is 1977-ig, amikor is Balinkát Bodajkhoz csatolták. Az ezt követő években  -mint fogalmaz - le lett lakva  a falu: nem volt házhely, nem épült közmű, és az iskola is átkerült Bodajkra. A rendszerváltás után  a lakosság óhajának megfelelően  ismét önállósult Balinka. Az egykori község-, illetve tanácsház épülete -  két olajkályha kivételével - lényegében üres volt. Rendbe kellett tenni az épületet, munkatársakat kellett toborozni, berendezésről kellett gondoskodni.  A   bodajki polgármester, Zagyva Lajosné két ügyintézőt - úgymond -  visszaadott,  a jegyzői állást pedig meghirdették - meséli az egykori elöljáró, aki 16 évig állt a község élén.
A közelmúlt fejleménye, hogy 2007. január 1-jétől Balinka  körjegyzőséget hozott létre  Nagyveleg község önkormányzatával.

 

OLDALTÖRÉS: Mindig képben van

 

 

 

 

 

Mindig képben van

A kérdésre, hogy mit javít, imigyen jön Kóber Imrétől a válasz: mindent, amibe 220 volt megy be, és kép meg hang jön ki... A balinkai képviselő-testület egyik legrégebbi tagjával apró móri műhelyében beszélgettünk. 1989-ben költöztek ki Mecsérre a móri panelból - meséli. Ott kész házat kaptak annyi pénzből, mint amennyiért a kisvárosban telket lehetett volna vásárolni. Napközben a műhelyben dolgozik, hajnalonta pedig  több mint tíz éve  a Fejér Megyei Hírlapot kézbesíti. Amikor körbejár, hogy beszedje az újságpénzt, mindenki elmondja neki a búját-baját. Egy fogadóórán sem kapna annyi információt a több mit félezer lakosú településrészről, mint így. Amíg a bánya működött, az iparűzési adó révén könnyebb volt az önkormányzat helyzete. Mecsér, amelyre a meddőhányóról nyílik a legszebb kilátás, rendezett, gondozott, a patika viszont hiányzik - mondja. Amire szerinte különösen büszkék lehetnek, az az, hogy mindent önerőből valósított meg az önkormányzat, s így nincs eladósodva.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma mintegy ezer fő.

- Az önkormányzati képviselő-testület tagjai: Biró Sándorné, Fodor Róbert, Kissné Bolla Mária Terézia, Kóber Imre.

- A német kisebbségi önkormányzat tagjai Leitner József, Stohl János, Schweighardt Róbert Géza, Farkas Gabriella.

- A községben a 14 éven aluli gyerekek száma 155. A 60 év felettiek 210-en vannak. A regisztrált munkanélküliek száma pillanatnyilag 27.

- Bejegyzett civil szervezetként működik a Balinka-Mecséri Polgárőrség. Bírósági bejegyzés nélkül működik Balinkán és Mecserén is egy-egy nyugdíjasklub, illetve egy-egy ifiklub.

- A település a Móri Többcélú Kistérségi Társulás tagja.

- A község címere utal a Bakonyra, Balinkára, Mecsérre és Kisgyónra. Utóbbi a középkorban önáló település volt, ma közkedvelt kirándulóhely.

Helyi értéktár

- Római katolikus templom.

- Első és második világháborús emlékmű.

 - Szovjet hősi emlékmű, amelyet a közelmúltban újíttatott föl az Oroszországi Föderáció.

- Hét hálaadó kereszt.

- A virágvölgyi zártkertek.

- A svábok 1948-ban történt kitelepítésének emlékműve.

- A Nagy Benedek szobrászművész által készített Szent Borbála-szobor.

- A Gaja- patak egyedülállóan szép völgye a vadasparkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!