Hírek

2010.02.17. 10:24

Generációk találkozása a csákvári farsangon

Csákvár - Hamvazószerda lévén vége a farsangnak. A báli szezonban Csákváron is mindenkinek kijutott a mulatságból, legyen idős vagy fiatal.

Katonáné Venguszt Beatrix

Elsőként a Harangvirág Nyugdíjas Klub szervezte meg saját bálját január végén. A klub vezetője, Dr. Galló Vilmosné így mesélt róla: "Az Öreg Tölgy Turistaszálló ebédlőjében rendeztük meg mulatságunkat. Finom étel-ital mellett jót beszélgettünk, és persze táncoltunk is! Külön öröm számomra, hogy nemcsak klubtagok voltak jelen. Rendezvényünk éjfélkor zárult."

A legidősebbek után a legifjabbak következtek: a Lórántffy Református Óvoda és Bölcsőde bölcsődései is kivették a részüket a mulatságból. Február 6-án délelőtt tartották meg a farsangi bulit, ezt megelőző nap pedig családi délutánt szerveztek, ahol a dadusok, a szülők és a gyerekek együtt barkácsoltak szemüvegeket, maszkokat és más kellékeket.

Természetesen az óvodákban sem maradhatott el az ünneplés. Faddi Péterné, a Mese-Vár Óvoda vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy a helyhiány miatt a szülők nem lehettek jelen a gyerekek mulatságán, biztosan élvezték volna a felszabadultan táncoló vidám gyermekek látványát. Hangulati előkészítésként az óvónénik előadták A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét, majd fél 10 körül beöltöztek a gyerekek, és délig állt a bál. Minden gyermek felállt egy emelvényre, és bemutatkozott akként, aminek beöltözött. Mindenkit megtapsoltak és lefényképeztek. Ebéd előtt elénekelték az Elmúlott a rövid farsang című dalt, s ezzel ért véget a házi mulatság.

Az Esterházy Iskola is kitett magáért: a hagyományos farsangi buliban a 2-8.osztályosok között, egyéni és csoportos jelmezek tekintetében hirdettek versenyt. Az ünnepséget a Szülői Munkaközösség szervezte. A szülők ajánlották fel a szendvicsek alapanyagát, a pedagógusok elkészítették, a nyolcadik osztályosok pedig a büfében árulták a sok finomságot. A bevétel a diákönkormányzaté lett. Lönhárd Vilmosné igazgatónő elmondta, hogy mintegy 48 egyéni és csoportos jelmezt bírált el a zsűri. Egyéniben legötletesebbnek a hirdetőoszlop, a hamburger és a boszorkány jelmeze bizonyult. A csoportos beöltözések körében a zengő ABC, a cirkusz, az Esterházy-hajó kalózai, illetve a kávédaráló (kávészemekkel, tejeskancsóval kiegészítve) volt a legnépszerűbb.  A zenét a korábbi évekhez hasonlóan idén is Nagy Sándor szolgáltatta.

Különleges farsangot tartottak a Római Katolikus Szeretetszolgálat Otthona, illetve a Kálvin Idősek Otthona lakói: ünnepségeikre a Lórántffy Óvoda óvodásai is hivatalosak voltak. Az idős lakók számára mindig ünnep, ha kisgyermekek jönnek látogatóba - nyilatkozta lapunknak Jónácsik Zsoltné, a Katolikus Szeretetszolgálat Otthona igazgatónője. - A kis jövevényeket forgácsfánkkal, farsangi fánkkal és teával vendégeltük meg, ők pedig jelmezbe öltözve adták elő műsorukat.
Horváth Kálmánné, a Lórántffy Óvoda intézményvezetője mindig örül, ha generációk találkozásának lehet tanúja:
- Nem először tettünk látogatást a helyi idős otthonokban. Pedagógiai szempontból fontosnak tartom, hogy a kisgyermekek képet kapjanak erről a környezetről, bepillantást nyerjenek az idősek életébe. Azoknak az embereknek pedig, akik egy intézményben laknak - távol a családjuktól, - kedvességet, szeretetet, figyelmet, törődést adunk. A látogatás előtt elbeszélgetünk a gyerekekkel az idős emberekről, arról, miért kell otthonban lenniük. Elmondjuk, hogy szükségük van a biztonságra, a nyugalomra és a szeretetre, és a szeretetet most mi fogjuk adni ezeknek a lakóknak. Azért megyünk, hogy örömet szerezzünk, de nemcsak adunk, hanem bőségesen kapunk mi is a szeretetből.

A mai elidegenedő világban kiemelten fontos, hogy a különböző korosztályok képviselői találkozzanak és megismerhessék egymást. Az időseknek nyilván örömet jelent kisgyermekekkel találkozni, a gyerekeknek pedig a nénik kedves viselkedése hagy maradandó nyomot formálódó gondolatvilágukban. Ezzel talán elősegítjük, hogy felnőttként is fontosnak tartsák az idősek tiszteletét és megbecsülését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!