Hírek

2009.10.27. 05:40

Sukoró-ügy - C típusú átvilágítás kell a bizottsági tagsághoz

A Parlament tegnap kora este döntött a Sukoróra tervezett kaszinó, a földcsere ügy kezelése érdekében megalakítandó vizsgáló bizottság felállításáról.

Kovalcsik Katalin

Cser-Palkovics András,   országgyűlési képviselőtől  megtudtuk, a bizottsági tagokról egyelőre nem született  döntés. A  frakciók delegálják, jelölik ki  a leendő  tagokat,  akik C típúsú  átvilágításon  esnek át, mielőtt bekerülhetnének a bizottságba, erre  államtitok megismerése miatt van szükség, tette hozzá a képviselő.  A bizottság  feladata az lesz, hogy kivizsgálja törvényesen jártak-e egy  pilisi és  egy albertirsai telekcserénél, amelyért egy befektető    a sukorói 70 hektárnyi területet megkapta. Az előbbiektől    azért kellett megválnia a tulajdonosának   Joav Blumnak , mivel azon a   földön át halad majd az M4-os autópálya egy szakasza.  Időközben kiderült, hogy a közigazgatásilag Sukoróhoz  tartozó területen  erre  korábban a helyi önkormányzat is pályázott   külföldi csoport kaszinóvárost akar emelni.

A Sukoróra elképzelt King's City tervei szép lassan körvonalazódtak a kívülállók számára  de gyakorlatilag a részletes tervekről a mai napig nem tud semmit a közvélemény, csupán annyit, lesz kaszinó, fürdő, golfpálya, olyan, sokezer ember számára  munkahelyteremtő turisztikai attrakció, amely  vendégeket  vonz a tópartra    miközben természetvédők,  megyei vezetők, civil egyesületek,  magánemberek fogtak össze, hogy   megmentsék a  Velencei-tavat a kaszinóvárostól és annak lehetséges   következményeitől.    A sukorói Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület aláírásokat gyűjtött a településen, a tókörnyéken,       országos szervezetek képviselői szólaltak fel a tervezett ellen, tartottak családi napot,  fogalmaztak petíciót a tó érdekében, a kaszinóváros megépülése ellen.      Miközben a civilek, az egyesületek demonstrációkat szerveztek a tó, a természet megőrzése, védelme érdekében, a Fejér Megyei Főügyészség  magán- és közigazgatási  jogi szakága törvényességi vizsgálatot végzett a telekcsere ügyében, amelynek vizsgálata    azóta  átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez.  A megyei  főügyészség a kasznióváros ügyében négy óvást is benyújtott,  amelyekről lapunkban is részletesen tájékoztattuk olvasóinkat, valamint a honlapunkon  minden, az ügyhöz  kapcsolódó részletesen megtalálható.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként  a nagyberuházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból   kiemelt jelentőségűeknek nyilvánította.  A beruházók bejelentették, hogy a vállalatcsoport egyik tagja, a KC Bidding Kft. 20 évre elnyerte a koncessziós jogot egy I. kategóriájú játékkasznó működtetésére. A  közleményben a Közép-dunántúli régiót jelölték meg, mint a megvalósítandó kaszinó helyét.
Időközben az Állami Számvevőszék éves jelentésében közétette, milyen aggályai vannak a telekcserével kapcsolatban, amelynek következményeként a pénzügyminiszter és Bajnai Gordon miniszterelnök is  megszólíttatott és megszólalt az ügyben.  Az ellenzék  szorgalmazta a parlamenti vizsgáló  bizottság felállítását, amelyről a döntés  hosszabb huzavonba után  tegnap született meg.      Mindeközben a különböző vizsgálatok folyamatosan  zajlanak, amelyekről a közvélemény is tudomást szerez a hírek útján. A kasznióváros ügye egyelőre úgy tűnik, ha nem is nyugvópontra került, de amíg a hivatalos eljárások, az ügyészségi vizsgálatok és az esteleges bírósági eljárások be nem fejeződnek, valószínűleg az építkezés sem kezdődhet meg. A parlamenti vizsgáló bizottság   felállítása, a bizottságba delegált tagok feladata lesz,  hogy a különböző hatósági eljárások mellett feltárja a  kaszinóügygel kapcsolatos történéseket.
Joav Blum, a sukorói ingatlanügyben érintett izraeli-magyar vállalkozó október 21-én közleményt juttatott el  lapunkhoz,  amely így szól: Az elmúlt hónapokban többször hangsúlyozta (a  befektető), hogy  minden korábbi cselekedete  100 százalékosan a magyar törvényeknek megfelelően történt. Ezért kéri, amennyiben bárkinek olyan dokumentum van a birtokában, amely a törvénytisztelő magatartásának ellentmond, úgy azt haladéktalanul hozza nyilvánosságra.  A nyilatkozó  nyitott arra, hogy álláspontját bármelyik állami hatóság előtt elmondja. Joav Blum hosszú évek alatt építette ki jó hírnevét, így fenntartja a jogot arra, hogy a  jó hírneve védelmében jogi eszközökhöz folyamodjon. A befektető ellen közokirat hamisítás miatt indult eljárás, amit a  Regionális Államigazgatási Hivatal is helyben hagyott. Joav Blum  bírósághoz fordul.

Korábbi cikekk a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!