Hírek

2009.09.01. 05:21

Kétségbeesett segélykérés: a hitel miatt újabb család vesztheti el házát

FMH - Alig 300 ezer forint hiteltartozás miatt elárverezhetik a soponyai Kajári család otthonát, ha a pénzintézet nem minősíti újból hitelképesnek a családot. Egyre többen kerülnek bajba, mert nem tudnak fizetni.

Miskei Anita


Zsuzsanna férjét visszavették dolgozni, így újra tudtak fizetni, a bank most felülvizsgálja ügyüket
Fotó: FMH

Utolsó kétségbeesésemben írok a Hírlapnak - kezdte lapunkhoz eljuttatott levelét Kajáriné Kiss Zsuzsanna. A kétgyermekes soponyai édesanya leginkább tanácsot várt. Minden nap megtapasztaljuk, milyen nehéz helyzetbe juttatta a gazdasági válság a családokat. Idáig vezethető vissza a Kajári család története, akik közel állnak ahhoz, hogy elveszítsék otthonukat.

- 2008 decemberében elbocsátották siketnéma férjemet, Tibort munkahelyéről. Létszámleépítés miatt küldték el, de hátrányos helyzetűként nem talált munkát. Két gyermekünk van, betegeskedésük miatt gyesen vagyok - mesélte az édesanya. Elmondta, 2004-ben vettek fel hatmillió forint jelzáloghitelt, hogy otthont teremtsenek. A soponyai parasztházat újítgatták, közben a család bővült. A nagyobbik gyermek hallássérült, a kisebbik speciális cipőt hord. Nehéz körülmények között élnek, egy keresetből. Decemberig sem a szolgáltatók, sem a bank felé nem volt adósságuk. Ahogy az asszony fogalmazott: szűkösen éltek, de került étel az asztalra.

- Miután férjemet elbocsátották, levelet írtam a banknak, reméltem, kapunk haladékot, amíg állást talál. A decemberben kelt levelemre februárban válaszoltak: ha 100 ezer forintot befizetünk, módosíthatunk a konstrukción. Nem tudtuk kifizetni, bíztunk abban, ez mielőbb változik. Eközben halmozódtak a kifizetetlen szolgáltatói számlák, de azokat folyamatában rendeztük, mert Tibor márciusban munkát kapott - mondta Zsuzsanna. Hozzátette, 60 ezer forintot keresett férje, csak a hitel törlesztő részlete elvitte volna a pénzt, a tartozás a bank felé nőtt. Mára 300 ezer forintra dagadt az összeg. - Júniusban levél jött a banktól, felmondták hitelünket. Ötévi fizetés után a 6 millióból 5,6 millió forint hiteltartozásunk volt. Ezt 15 napon belül követelték, vagy árvereznek. Megpróbáltuk a házat eladni, nem sikerült. Ezalatt férjemet visszavették a régi munkahelyére, így jeleztem a banknak, augusztustól fizetünk. Ezt nem fogadta el a pénzintézet, egy közjegyző tanácsára a havi részletet befizettük. Jó döntés volt, nyári levelemre pénteken kaptunk választ, látják a szándékot, felfüggesztik az árverezést. Újból vizsgálják hitelképességünket, ha megfelelünk, fizethetjük a hitelt, de csak forint alapú konstrukcióban. Ezt sem bánjuk, csak megtarthassuk otthonunkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!