Hírek

2009.08.05. 02:29

Amikor hosszú a puska, de rövid az ész

Székesfehérvár - Normális az, hogy egy panelházból a szemközti épületre lövöldöznek?, tette fel a kérdést drótpostán egy olvasónk. Aki állítja, szemből galambokra vadászik valaki, feléje.

Tihanyi Tamás

A levélíró attól tart, ha valaki az erkélyen vagy az ablaknál tartózkodik, súlyos sérüléseket szerezhet egy célt tévesztett vagy lepattant lövedéktől, az elpusztult galambok tetemei pedig bűzlenek, betegséget terjeszthetnek.

- Azt nem feltételezem, hogy golyós vagy sörétes vadászfegyverről, esetleg régi katonai puskáról lehet szó - mondta lapunknak Fülöp Attila fegyverszakértő. - Azoknak ugyanis olyan erős hangjuk van, ami kizárja, hogy épeszű ember egy lakótelepen galambokra lövöldözzön velük. Sokkal inkább gondolom, hogy légpuskát használ az, akire az olvasó panaszkodik.

Márpedig a légpuska sem veszélytelen eszköz, ezt jó néhány eset tanúsítja a múltból.

A Szigetvárhoz tartozó Zsibót szőlőhegyén történt a tragédia, amikor lövés ért egy 12 éves gyereket. Mint kiderült, egy 13 éves helybéli fiú egy légpuskát kért el nagyapjától azzal az indokkal, hogy születésnapját ünnepelné vele. A kölcsönkapott légfegyverrel öccse társaságában sétálni indult, akkor azonban megláttak egy kecskét, amit épp egy kutya támadott meg. A nagyobbik fiú célba vette a kutyát, de öccse eléje lépett, így fúródott szívébe a golyó.

Légpuskával lőtt meg egy 14 éves kislányt egy vele egykorú fiú Litkén. A gyermek mellkasán légpuskától származó, könnyebb sérülés volt, s a sérült elmondása szerint a lövés az udvarukon érte: mint kiderült, a sértettet véletlenül lőtte meg a szomszédban lakó 14 éves fiú, bátyja puskájával.

Mohácson hasonló eset történt, amikor játszótársát lőtte hasba egy 11 éves fiú a gyerekszobában (!) tartott légpuskával. A légfegyvertartás szabályainak megszegése miatt a szülők ellen eljárást indítottak.

Légpuskával játszott egy 8 éves ikerpár Mátételkén, ám az véletlenül elsült, s egyiküket a karján megsebesítette. A puskát apjuk garázsából csenték el, s azzal lövöldöztek.

Maglódon egy nőt lőttek hasba, ő súlyos sérüléseket szenvedett, a rendőrség súlyos testi sértés miatt indított nyomozást ismeretlen személy ellen, akit nem találtak.

Macskagyilkosság miatt nyomoztak az Alföldön, mert egy férfi azt állította, a szomszédja átlőtt a kerítésen, és eltalálta kedvenc állatát. Az állatorvos megerősítette, hogy a macskával légpuskalövedék végzett. A rendőrség egyébként a sértett ellen is eljárást indított, mert az tökrészegen, ám autóval érkezett a kapitányságra bejelentést tenni.

- Könnyen lehet, hogy külföldről behozott, nagyobb teljesítményű légfegyverrel vadásztak a galambokra, bár ez tilos - folytatta Fülöp Attila. - Nálunk egy légfegyver legfeljebb 7,5 Joule erősségű lehet, mert az annál nagyobb csőtorkolati energia már könnyen halálos sérülést okozhat. Ugyanúgy szigorú szabályok vonatkoznak a légpuskára, mint más fegyverre: csak kijelölt lőtéren vagy zárt udvarban, megfelelően biztosított körülmények között szabad használni, az utcára vinni is csak zárt tokban engedélyezett. Vadászni értelemszerűen tilos, szabadban légpuskával lövészetet rendezni csak előre bejelentett helyszínen és ellenőrzött módon szabad. Az olvasó által jelzett cselekedet nem csak súlyosan szabályellenes, de morális szempontból is elítélendő.

A jog szigorúan büntet, ha légpuskával okoz valaki sérülést: 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést kockáztat, aki felelőtlenül lövöldöz az ablakából, kertjéből. De nem feltétlenül kell sérülést okozni, már maga a cselekedet is jogszabályba ütköző, ezért ha valaki veszélyeztetve érzi magát, nyugodtan a rendőrséghez fordulhat. Nem mellékes a galamblövészetnek, mint szórakozásnak más megközelítése sem: ma már az állatkínzás, az állatok oktalan pusztítása sem történhet meg következmények nélkül.

"Kedves lövöldöző, te szeded össze a tetemeket? Az átlőtt erkélyt, amit cseréltek, te fogod kijavíttatni? Kicsi a lyuk, de ez lehetne egy emberben is!" , írja olvasónk.

Kevesen vitathatják, nincs helye sem kertvárosban, sem lakótelepen lövöldözésnek. De azért légpuskaügyben sem szabad átesni a ló túlsó oldalára, mint ahogyan az gyakran megtörténik. Hiszen a légfegyver valaha a honvédelmi nevelés egyik megbecsült eszköze volt, ma jobbára sportból, szórakozásból használják. Már megbocsássák a szót, de marha ember kezében a kapanyél is veszélyes. A szabályokat kell betartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!