Hírek

2009.07.15. 02:29

A közösség erejével a sukorói megaprojekt ellen

Sukoró - Tómentő akció házigazdájaként fogadta az Agárd motoroshajó fedélzetén az újságírókat kedden Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke, és több aggódó, neves vendége.

Tihanyi Tamás

A hajó az agárdi oldalon hagyta el a kikötőt, átszelte a Velencei-tavat, mintegy bemutatva a tó csodálatos élővilágát azoknak, akik számára ez ismeretlen volt. Az északi part felé közeledve Gyulay Zsolt olimpikon kajakos, majd tanítványai kísérték a vízibuszt. A parton tüntetők csoportja tiltakozott a megaberuházás ellen, ami Kings City projekt elnevezéssel híresült el a közvélemény előtt.

- Beszélnünk kell a tó értékeiről, arról, mit veszíthetünk - mondta Balogh Ibolya, miután partnak döccent a hajó. Kertelést mellőzve leszögezte, minden erővel azon kell lenni, hogy a kaszinóváros ne valósulhasson meg.

- Ez a terület a vitorlázók, kajakosok, evezősök paradicsoma, és azoké, akik életüket és gyermekeik jövőjét megfelelő környezetben akarják tudni - mutatott körbe Fa Nándor vitorlázó és vállalkozó. - Nem tudhatjuk pontosan, mit akar a kormány és a beruházó, mert amiről eddig szó esett, az ide sem fér. Csak annyi biztos, amit terveznek, az otromba beavatkozás.

Közösen védik a tavat

- Úgy tudtuk, a demokráciának az a lényege, hogy a civileket is be kell vonni a döntési folyamatokba - mondta Szigeti Szilvia az Angelika Természetvédelmi Egyesület képviseletében. Szervezetüket azért alapították, hogy útját állják a megaberuházásnak. - Mégis a fejünk fölött döntenek, hiszen csak tízméteres parti sáv maradna meg a köz számára, pedig a tó és a part mindenkié.

- Nem akarom, hogy bárki azt gondolja, ellene vagyok minden beruházásnak, ellene a munkahely-teremtésnek, erről szó sincs. Hiszen magam is vállalkozó vagyok - mondta Gyulay Zsolt olimpikon, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. - De szólnom kell a jövő, az ifjak érdekében, mert ami készül, az nagyon durva beavatkozás az itt élő közösségek és sportolók életébe.

A megyei közgyűlés elnök asszonya az elhangzottak után emlékeztetett rá: jogsértő módon szerezte meg egy külföldi beruházó a területet, ezt bizonyítja, hogy jelenleg négy ügyészségi óvás van érvényben. Miféle kiemelt program az, amiről alig tudni valamit? Ez önmagában is szabálytalan, pedig a jogszabályokat mindenki köteles betartani, még maga a kormány is, legyen a cél bármi... Mi nem háborúzunk, egy mozgalom érdekében fogtunk össze, tette hozzá.

- A kormánynak ezek után kötelessége az is, hogy olyan módon rendezze a sorsát ennek a területnek, amely nem ütközik az itt élők érdekeivel, életével, keressen környezetbarát, ide illő hasznosítási formát, mert amíg ez nem így lesz, tiltakozunk - szögezte le Fa Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!