Hírek

2009.04.11. 02:29

Szimpátiatüntetés Ecsődi László mellett

Adony - Politikai háttere lehet a házam ellen tervezett merényletnek - mondta tegnap Ecsődi László szocialista képviselő, akinek adonyi ingatlanát akarta felrobbantani a szerdán elfogott négy gyanúsított egyike.

Zsohár Melinda

A nyomozó főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint Ecsődi László házát akarta felrobbantani a rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike, őt egyébként azzal is gyanúsítja az ügyészség, hogy lövést adott le 2007 decemberében Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára.

- Hogy magyarázzam meg az unokáimnak, hogy milyen világban élünk? Hogy azért nem jöhetnek el hozzánk, mert esetleg veszélyben forog az életük? - tette fel magának az indulatos kérdést Ecsődi László Fejér megyei szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus ismét megerősítette, hogy az újságokból értesült az ellene állítólagosan készülő támadásról, s részleteket ő sem tud. Az Adonyban lakó politikus, aki a város alpolgármesteri tisztét is viseli, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, de szerinte ez nincs összefüggésben a történtekkel.

A politikai jellegű indíttatást mindazonáltal nem zárja ki, bár hangsúlyozza, nem történt semmi.

- Szerdán éjjel hangos kutyaugatásra lettem figyelmes, fények villództak, s mikor kiléptem az udvarra, rendőrök és polgárőrök álltak a házunk előtt. Ők mondták, hogy országosan fokozott ellenőrzést rendeltek el ezen az éjszakán a képviselők otthonai körül, mert értesülést nyertek a készülő támadásról. Hogy pontosan milyen jellegűekről, nem mondták, s azt sem, hogy honnan jutottak az információ birtokába - ismétli meg Ecsődi László. - Tájékoztattak róla, hogy négy százhalombattai illetőségű személyt vettek őrizetbe, akik összefüggésbe hozhatók a korábbi Molotov-koktélos merényletekkel is.

A képviselő elmondta még azt is, nincsenek olyan jellegű üzleti ügyei, amelyek miatt ellenségei lennének, s a magánélete is ismert. A nyomozás fejleményeiről még nem tájékoztatták, de ezt nem is kérte. A húsvétot katolikus neveltetése szerint megünneplik, bár ő maga nem nem jár templomba, mondta még el lapunknak. A jövő héten valószínűleg több információhoz jut a személyét érintő ügyben.

Az adonyiak felháborodással fogadták a tervezett robbantásról szóló hírt, s csütörtök este - mintegy félszázan - fáklyás szimpátiatüntetést tartottak a képviselő háza előtt. Az utcában és a környéken egyébként szerdától a szokottnál gyakrabban járőröznek a polgárőrök, s a rendőrök is.

Ronyecz Péternek, a város független polgármesterének is az a véleménye, hogy a tervbe vett akció mögött politikai indíték van, Ecsődit tisztességes, jó embernek ismerik az adonyiak, s így vélekednek családtagjairól is. A város első embere szerint nagyon nagy a felelősségük azoknak, akik az erőszak szellemét kiengedték a palackból, s most nem tudják visszaszorítani. Pedig az országnak most nem erőszakra van szüksége .

Idős Pájer Mihály, aki a képviselő szüleit is jól ismerte, tisztelte, s a honatyát nagyon tisztességes embernek tartja, felsorolta azokat a fejlesztéseket, amelyek 1994 óta valósultak meg a térségben. Mint mondta, Ecsődi Lászlónak komoly érdeme van abban, hogy Adony elnyerte a városi rangot, s abban is, hogy korszerű utak és csatornahálózat van a településen.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!