Hírek

2009.03.05. 03:29

Megvehetik otthonukat a bodakajtoriak

<b>Bodakajtor</b> - Nagy volt a nyüzsgés a kultúrház előtt, próbálni indultak a gyerekek, az anyukák, vasárnap farsangolnak. A nyugalom kezd visszatérni, nincsenek veszélyben a családok, nem kell elköltözniük, maradhatnak otthon.

Kovalcsik Katalin

A történet tavaly nyáron kezdődött, amikor az akkor még húsz fölötti család megtudta, hogy az Agro-Aba Kft. olasz tulajdonosa meg akarja kapni tulajdonát, és ki kell költözniük a családoknak a több évtizede lakott házakból. Gyenes Csabáné felvállalta a családok összefogását, jártak a polgármesteri hivatalban, próbáltak tárgyalni az olasz tulajdonossal, elmentek az olasz követségre, a megyeházára. Lapunkat is felkeresték, folyamatosan tartottuk velük a kapcsolatot, az Igazságügyi Hivatal ügyvédet keresett, aki felvállalta képviseletüket, ha nem sikerülne megegyezni.

- Minden követ megmozgattunk - mondta Gyenes Csabáné. - Az olasz követségről ugyan nem kaptunk választ, azt mondták, nem foglalkoznak ilyesmivel. Az ügyvédnek átadtunk minden papírt, a megyeházától tárgyi segítséget kaptunk, karácsonykor alapvető élelmiszereket, minden olyasmit, amire szükségünk lehetett. Szerveztünk tüntetést, hogy minden módon felhívjuk a figyelmet magunkra, a sorsunkra. Itt éltünk éveken át, fizettünk lakbért, amíg volt, aki beszedje. Kifizettük a közüzemi díjakat. Volt helyzet, amikor megvettük volna a lakást, amiben éltünk, de az olasz tulajdonos azt mondta, nem adja el. Az volt az egyik legnagyobb félelmünk, hogy esetleg utcára kerülünk, és akkor elvehetik a gyerekeinket. Hallottunk ilyesmit is, bár nem engedtük volna.

Közben az abai polgármester, Kossa Lajos is segített, felvállalta, hogy a húsznál is több család érdekében tárgyalásokat kezdeményez a kft. képviselőjével, annak vezetőjével. Az eredmény szerencsére nem maradt el, a családok kezdtek megnyugodni.

- Beszéltem a polgármesterrel - folytatta Gyenesné. - Elmondta, hogy a szerződések egy részét már aláírta az olasz tulajdonos, a sor a következőkön van. Igaz, közben két család is elment, az egyik önként vállalta az albérletet, féltek, hogy mi lesz velük. Két házat lebontanak, úgy tudom, és a többiek megvehetik majd a lakást, amiben eddig is éltek. A polgármester arra is ígéretet tett, hogy közbenjár, kaphassunk szocpolt, anélkül nehezen boldogulnánk.

Tudják, hogy nem lesz könnyű az elkövetkező jónéhány év, de legalább a kilakoltatás rémétől megszabadulnak. Ez a tény olyannyira felszabadította a családokat a nyomasztó gondok alól, hogy a kissé lepusztult kultúrházat, ahol az orvosi rendelő is van, rendbe teszik. A polgármester bekapcsoltatta a fűtést, a férfiak már levakarták az omló vakolatrészeket. Abától kapnak anyagot, festéket, hogy kicsit kipofozzák a nagytermet.

- Ha ma megérkezne, vasárnapra rend is lenne a teremben - Judit és még néhány édesanya gyülekezett tegnap, hogy a vasárnapi farsangi mulatságra próbáljanak.

- Nincs még itt a CD!

- Nem baj, majd hozzák. - Judit nyugtatta a társaságot, miközben elmesélte, hogy megtanították a kacsatáncot a társaságnak, az lesz az egyik produkció vasárnap. - Már én is nyugodtabb vagyok, pedig most hoztam haza a kislányom a kórházból, bekapott valamilyen mérgező bogyót, kimosták a gyomrát. Ha nem jön közbe semmi - hat gyereknél bármi előfordulhat -, jó szórakozás lesz a vasárnapi - mosolygott, miközben kikísért bennünket. Egy zárt ajtót látva megtudtuk, hogy az épület másik szárnyában valamikor mukásszálló működött. Bekukkantottunk a folyosóra, és visszahőköltünk. Lepusztult épület, pedig rendbe lehetne tenni, akár lakásokat is kialakítani bennük.

- Még mi magunk is felújítanánk, ha segítséget kapnánk hozzá. Akár klubokat is szervezhetnénk, hogy legyen egy kis élet Bodakajtoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!