Hírek

2008.01.07. 03:28

Megállapodni a teendőkben

Székesfehérvár (tr) - A fehérvári önkormányzat munkájáról megkérdeztük Cser-Palkovics András fideszes frakcióvezetőt is.

Tribolt Lajos

- Van olyan, ami az önkormányzat tavalyi munkájából tetszett?

- A jelenlegi helyzetben kevés ilyen lehet. Talán egy-két régi ügy indult el olyan úton, amelynek a végkimenetele kedvező lehet. Ilyen például a Nemzeti Emlékhely régóta húzódó ügye, a labdarúgásban az utóbbi hetekben elindult folyamat vagy olyan ingatlanegyüttesek hasznosítása, amely a városlakók megelégedését szolgálja.

- Gondolom a másik oldalon akkor hosszabb lesz a felsorolás. Mi az, ami nagyon nem tetszett?

- Elsősorban az, hogy szemlélet tekintetében semmi sem változott 2006-hoz képest. A város gazdaságilag rohan egy olyan úton, mint az ország. A csőd felé. Ma az ország leggazdagabb városa, a legeladósodottabb önkormányzata is lett. A baj, hogy semmiféle vízió nincs a helyzet kezelésére azon túl, hogy a meglévő értékesíthető vagyont eladják. Remélem, az utolsó közgyűlésen történtek, vagyis az, hogy megszűnt az MSZP-SZDSZ-MDF többség, kialakul egy valódi együttműködési szándék, ami reményt adhat.

- A különböző statisztikai adatokból nem az látszik, hogy rossz helyzetben lenne a város...

- Egyrészt azért, mert nincs minden bemutatva. Az országosan is kiugróan magas iparűzési adó bevétel sok mindent eltakar. A nagy kérdés, hogy ez a bevétel meglátszik-e az emberek életében. A belvároson, a Fő utcán, a kis és középvállalkozások növekedésén? Szerintünk nem vagy nem eléggé látszik. A bevételek zöme egyébként a nagyvállalatoktól származik, amihez a város évek óta nem tesz hozzá semmit. Legfeljebb az egyre növekvő hiányt és eladósodottságot. Ha mindent összeszámolunk, akkor az adósság 11-12 milliárd is lehet idén, ami már a városok hátsó sorába teszi Fehérvárt. Egyébként az önkormányzatokat a kormány hozza nehéz helyzetbe, olyan intézkedésekkel, amelyeket a város vezetője is megszavaz.

- Fehérváron mi lenne a legsürgetőbb feladat?

- Strukturálisan kellene áttekinteni a dolgokat. Alapvető dolgokban a frakcióknak egyetértésre kellene jutni. Ilyen például a város biztonságos üzemeltetése, az, hogy biztosítsunk fedezetet a szociális válság kezelésére. Meg kellene állapodni a főbb fejlesztésekben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!