Hírek

2006.11.17. 03:29

A szabadság hercegi ünnepe

London - Amikor Károly walesi herceg a St. Jamess-palota színpadán összecsapta a tenyerét és megpróbálta utánozni a magyar legényes lépéseit, majd legyintett, hogy a népitánc helyett inkább marad a lovaspólónál - azt gondoltam, moziban vagyok.

Kovalcsik Katalin

Pedig mindez megtörtént november 13-án este Londonban, ahol a brit trónörökös és Cornwall hercegnője, Camilla fővédnökségével nagyszabású megemlékezést tartottak az 56-os magyar forradalom évfordulója alkalmából. Nagy és lázas volt a készülődés. Kézzel írott, névre szóló díszes meghívó érkezett a Buckingham-palotából. Újságíró meghívottként a következő levélben (Royal Mail) számot kaptam - biztonsági okokból - és írásban, pontokba foglalt szigorú protokollszabályokat. Elkésni, de előbb érkezni sem szabad, telefon, fényképezőgép használata tilos, az útlevél mellé kell még legalább egy fényképes igazolvány, és kéretik nem dohányozni. Öltözék: férfiaknak sötét öltöny, a hölgyek számára koktélruha. A helyszín, a St. Jameslyekkel támogatta a szabadságáért harcoló magyarokat. Károly - mint mondta - szereti a magyar népzenét, rajongója Sebestyén Mártának, akit nem most hallott először, de ezúttal is lenyűgözte autentikus énekével. A trónörökös pár az első sorban, saját hercegi karszékében élvezte végig a műsort. Camilla nem emelkedett szólásra, viszont emelte az est fényét. Kedves, barátságos, és minden ellenkező híreszteléssel szemben csinos, bár abban az Alice Temperley-összeállításban nem volt nehéz... (fekete bársonykabátka, tűzpiros, a tervező jellegzetes virágmintáival díszített, bő szabású, térdig érő szoknya, középmagas sarkú, fekete körömcipő). Tetszett neki a Magyar Állami Népi Együttes fellépése, a lányok kézzel hímzett mellényei iránt különösen érdeklődött. Elementáris hatású volt az 56-ban szintén Angliába távozott és immár világhírű Vásáry Tamás zongorajátéka, meghatottan hallgattuk a 91 éves, Wimbledonban élő Határ Győző író felolvasását, majd jött a minden nő szívét megdobogtató Oscar-díjas sztár: Jeremy Irons, és nem hagyott kétséget afelől, hogy mennyire tehetséges is. Márai Sándor Mennyből az angyal című, a forradalom után született költeményét mondta el, Zollman Péter fordításában.A londoni 56-os rendezvények záró estjén részt vettek a brit politikai és közélet vezető személyiségei is. Károly a figyelmes szervezőktől egy szál fehér rózsát is kapott, hiszen november 14-én ünnepelte születésnapját. A hercegi pár, gondosan kidolgozott protokoll és koreográfia alapján, Bogyay Katalin kalauzolásával, minden fontos személyiséggel váltott pár szót. A testőrök észrevétlen védelmében Camilla és Károly néha egymás kezét fogva csevegett a kijelöltekkel. Az újságíróknak csak a politikusok és az érdekes emberek jutottak: így sikerült kezet fognom a 81 éves Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfővel, és kifejeznem nagyrabecsülésemet a Vas Ladynek, majd barátságos pillantást váltani Uri Gellerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!