Hírek

2006.04.12. 17:01

A madárinfluenza az IMF szerint a pénzügyi világot is fenyegeti

Washington (MTI/APA/dpa) - A Nemzetközi Valutaalap becslései szerint a madárinfluenza a nemzetközi pénzügyi piacok stabilitását is veszélyezteti. Az IMF globális pénzügyi stabilitási jelentésében rámutat, hogy egy globális járvány a kereskedelmet, a kommunikációt és a pénzügyi ügyleteket egyaránt korlátozza.

Mórocz Zsolt

Az IMF azt tanácsolja a nagy pénzügyi házaknak, hogy sürgõsen állítsanak fel válságstábot és készítsenek szükségterveket - amelyek egyebek között az alkalmazottak otthoni munkáját is lehetõvé teszik, felkészülnek az erõs készpénzforgalomra és a nélkülözhetetlen szakemberek megfelelõ szállítására. Az IMF azt javasolja, hogy ezekbe a válságstábokba a mindenkori központi bankok tagjait is vonják be.
A növekvõ kamatok és a visszafogott hitelezés az elmúlt hat hónapban az IMF vizsgálata szerint kissé növelték a pénzügyi stabilitás középtávú kockázatát, mindazonáltal pozitív jelzések is vannak arra nézve, hogy a bizonytalanságok az idén nem túl nagyok a pénzpiacok számára "még ha a kilátások nem is olyan kedvezõek, mint tavaly".
Az IMF világszerte stabil gazdasági élénkülést vár. Üdvözli a túlhevült amerikai ingatlanpiacok lehûlését. Úgy véli, hogy az amerikaiak nagyobb megtakarításai csökkenthetik a hatalmas amerikai folyómérleg hiányt, mindazonáltal fenyeget a fogyasztás visszaesése, amely a konjunktúrát is veszélyezteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!