Hírek

2006.02.25. 08:34

Madárinfluenza egy uniós tagállam baromfitelepén

Párizs (MTI/Reuters/AFP) -Elsõ ízben jelent meg a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 alvírusa egy európai uniós tagállam, mégpedig Franciaország egyik baromfitelepén - erõsítették meg szombatra virradóan a francia egészségügyi hatóságok.

Mórocz Zsolt

Hivatalos közlés szerint az ország keleti részén, Ain megyében pozitívnak bizonyultak azok a vizsgálatok, amelyet azután végeztek, hogy egy ottani pulykafarmon tömeges elhullást tapasztaltak. A tetemekbõl mintát vettek, s a vizsgálatok bizonyították, hogy a fertõzést a vírus H5N1 alvírusa okozta.

rn

A több mint tizenegyezer pulykát nevelõ tenyészetben megkezdték az életben maradt szárnyasok elpusztítását, több százat közülük megsemmisítettek. A tenyészet öt alkalmazottját megelõzõ célzattal gyógyszeres kezelésnek vetették alá. Franciaországban, ugyancsak az érintett Ain megyében eddig elpusztult vadkacsákon mutatták ki a H5N1 alvírust.

rn

Ez az elsõ eset mind az országban, mind pedig az Európai Unió egyik tagállamaiban, hogy a madárinfluenza H5N1 alvírusa baromfit is megfertõzött. Néhány órával korábban Brüsszelben az Európai Unió egészségügyi biztosa azt hangoztatta, hogy nem szabad pánikba esni a madárinfluenza miatt, s azt sem szabad túlreagálni, ha az emberre is veszélyes H5N1 alvírus egy baromfitenyészeten jelenne meg. Franciaország az európai uniós országok közül a legnagyobb baromfiiparral rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!