Hírek

2006.02.25. 18:42

A francia elnök szerint indokolatlan a pánik

Párizs (MTI) - A baromfi- és tojásfogyasztás nem jár semmilyen veszéllyel, ezért a madárinfluenza miatt kialakult pánik indokolatlan - jelentette ki szombaton Jacques Chirac francia elnök a 43. Mezõgazdasági Kiállítás megnyitóján Párizsban.

Mórocz Zsolt

Alig néhány órával azután nyílt meg a francia fõvárosban a rendezvény, hogy a francia egészségügyi hatóság (AFSSA) szombatra virradó éjjel megerõsítette: a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 altípusa okozta egy francia pulykafarmon a szárnyasok tömeges elhullását.

- Nem szabad túlzásokba esni. A francia egészségügyi hatóság, amely hozzáértõ szervezet, a leghivatalosabb formában többször felhívta a figyelmet, hogy semmilyen veszéllyel nem jár a baromfi- és tojásfogyasztás  - hangsúlyozta a francia államfõ megnyitó beszédében, emlékeztetve arra, hogy a vírus egyébként fõzés közben elpusztul. Hozzátette: - Gazdasági és szociális következményeivel egy teljesen indokolatlan pánik van kialakulóban. Ünnepélyesen kérem azokat, akiknek hivatásuk a tájékoztatás, vagyis a médiát, hogy hangsúlyozza: nincs veszély.

Chirac a kiállítás több standján is evett szárnyashúst. Franciaország rendelkezik az Európai Unióban a legnagyobb baromfiiparral, amely 15 ezer tenyésztõnek és 50 ezer alkalmazottnak biztosít munkát. Az elmúlt hetekben közel ezer elbocsátásra került sor az ágazatban, amelynek termelése húsz százalékkal esett vissza 1998 óta.

Chirac jelezte: a francia kormány 63 millió eurós támogatást helyezett kilátásba a baromfiipar számára. Japán pénteken bejelentette, hogy meghatározatlan idõre felfüggeszti a francia baromfik importját, ami elsõsorban az ázsiai országban közkedvelt francia kacsa- és libamájat érinti.

A Le Monde címû francia napilap Két vírus címû szombati szerkesztõségi cikkében a madárinfluenzával és a Réunion szigetét sújtó sikungunyajárvánnyal szembeni kormányintézkedések közti ellentmondásra kívánta felhívni a figyelmet. A tekintélyes párizsi lap szerint Franciaország kiválóan felkészült a madárinfluenza kezelésére, érthetetlen viszont az indiai-óceáni szigeten egy éve pusztító járvánnyal szembeni sokáig passzív magatartás. A francia országos egészségügyi intézet pénteki adatai szerint eddig 157 ezren kapták meg a szúnyogcsípéssel terjedõ, súlyos izületi fájdalmakkal, magas lázzal és gyengeséggel járó betegséget, s közülük 77-en vesztették életüket. Közel harminc francia turistát párizsi kórházakban kezelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!