Mozgalmas életút ihlette versek, prózák

2019.12.15. 07:20

Bartal Klára kötetét mutatták be Székesfehérváron

Alkonyórán – ezen címmel jelentek meg Bartal Klára versei és prózái egy kötetben. A bemutatót a minap tartották a Vörösmarty Társaságnál.

Bokros Judit

Bartal Klárával (balra) P. Maklári Éva beszélgetett Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Bartal Klára három éve nyerte el egyik versével a Vajda János-­díjat, amelyet a társaság, valamint a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület alapított a költészet napja tiszteletére.

A szerzőnek korábban jelent már meg három verses- és egy prózakötete, írásaival pedig a Vár című folyóiratban is találkozhatott az olvasó.

Az „Alkonyórán” bemutatóján Maklári Éva, a társaság alelnöke beszélgetett Klárával, akinek könyvéhez Lukácsy József, a társaság másik alelnöke írta az előszót. Ez is elhangzott, s kiderült belőle, mennyire mozgalmas életút áll az író mögött.

A szegedi születésű Bartal Klára – aki 13 évesen költözött családjával Fehérvárra – jó ideig Svédországban élt, ahová második férjét követte. Ott jelentek meg első publikációi, aztán következtek a verseskötetek. A hazatérés több mint tíz éve történt meg, azóta él Klára újra Fehérváron. Lukácsy József szenvedésekkel teli életről is írt, utalva arra, hogy a szerző két férjet veszített el. Ennek ellenére nem megkeseredett, hanem melegszívű, barátságos asszony, akit a szeretet vezérel – utalt rá az előszó írója, aki szerint a kötetből valóságos csoda sugárzik.

Bartal Klárával (balra) P. Maklári Éva beszélgetett
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ebből a csodából kaphattunk ízelítőt a Vörösmarty Társaságnál, ahol kellemes zenei körítés övezte az irodalmi estet. Köszönhetően Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színművésznek, aki Klára nagyobbik lányaként édesanyja verseit énekelte csoda szépen, kísérője pedig Rákai András volt zongorán.

Maklári Éva kérdéseinek nyomán a szerző elárulta például: az irodalom iránti vonzalma gyermekkorból eredeztethető, és kialakulásában a család nagy szerepet játszott. Mindenki írt vagy olvasott ugyanis, és alkalmanként versekkel kedveskedtek egymásnak. Svédországi tartózkodásáról azt mesélte, hogy minden 3. hónap után hazatért, s itt is eltöltött három hónapot, aztán visszament az északi országba, szintén három hónapra. Így nem érezte annyira hazája hiányát. Bartal Klára egyébként viszonylag keveset árult el magáról és műveiről az esten, hagyta, hogy inkább írásaiból bontakozzon ki személyisége s az, mit gondol egy-egy témáról.

Az „Alkonyórán” vegyesen tartalmaz verseket és prózákat, amelyeket Kerékgyártó László festőművész illusztrált. A tematikát tekintve Klára verseiben múltunk nagy alakjainak, történelmi eseményeknek is emléket állít, de foglalkoztatja a jelenkor, annak társadalmi problémái, s veszteségélmények is megjelennek. Vidámságot a jópofa gyerekversek jelentenek. Novellái pedig az átélt örömöket és fájdalmakat közvetítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!