Futva érkezett a nordic walkingra

2022.01.23. 20:00

Gizi mama, az örökmozgó - A 87 éves hölgy nélkül nincs időseknek szóló program Fehérváron

Rossz buszra szállt, így futva érkezett a nordic walking foglalkozásra az energikus, idős hölgy. Aztán nyakába vette a Palotavárosi tavakat. Májusban lesz 88 éves.

Németh Krisztián

Szabó Emilné csak egy pillanatra pihent meg, legalább meg tudta mutatni a nyugdíjas-úszóversenyen nyert érmét

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Emilné nélkül jószerével nincs nyugdíjasoknak szóló szabadidős program Székesfehérváron. Hosszú ideje rendszeresen részt vesz az önkormányzat által térítésmentesen biztosított programokon, amiből a pandémiás helyzetből most kevesebb van. „Gizi mamát” – ahogy a barátai szólítják – ez sem állította meg. 

 

„Az édesapám kilencvenéves korában még kibiciklizett a szőlőhegyre kaszálni” – meséli a Fehérvár belvárosában élő mosolygós, energikus asszony, aki nemcsak testi, hanem szellemi frissességnek is örvend.

 

Isztiméren született, a fehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett. A kereskedelemben helyezkedett el, aztán mérlegképes könyvelői tanfolyamot végzett el, megfordult a honvédségnél, de a legtöbb időt a Fejér Megyei Beruházási Vállalatnál töltötte el, onnan ment 1989-ben nyugdíjba. Annak idején nem élt ennyire aktív életet, mint mondja, lehetőség, és idő sem volt rá. Férjét több mint három évtizede veszítette el. Lánya, két unokája, és két dédunokája a városban él, de nem csak ezért áll tőle távol a magány. Szereti a társaságot, a beszélgetést, a táncot, a tornát, a nagy sétákat.

 

– Mindig biztattak a gyerekek az aktív nyugdíjas életre. Az idős kort csak így lehet egészségesen, és teljes értékűen élni. 2003 óta vagyok tagja az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület ráchegyi klubjának. Ki-Mit-Tud?-ot rendezünk, kirándulunk, sétálunk. Egy ideig a tánccsoportunkat vezettem. Minden évben indultunk a Fejér Megyei Kortárs Nyugdíjas Ki-Mit-Tud?-okon. Még Görögországba is eljutottunk a táncainkkal. 80 éves lehettem, amikor még nyugdíjas-sportvetélkedőn is részt vettem. 

Mozgásban. Főhősünk középen, jobbra Gáncs József oktató. Talán itt is elhangzott: Gizi, lassabban!Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

A Nyitott Tornatermek program sokat jelent számára, éppen ezért nagyon hiányzik neki a pandémia miatt felfüggesztett foglalkozás. Szeret úszni, de mivel barátnője könnyen megfázik, mostanában nem rója a hosszokat. Ha nem lehet menni, Gizi mama online „üzemmódra” vált. 

– Amikor tavaly felfüggesztették az örömtáncot, akkor az oktatóm online óráin vettem részt.

 

Féltve őrzi a szabadidős programokon kapott emléktárgyakat, az azokról szóló cikkeket. A meridián tornát is kipróbálta, mostanság a nordic walkinggal ismerkedik. A foglalkozásokon összeverbuválódó társaságokkal tartja a kapcsolatot, rendszeresen tartanak közös sétákat Sóstón, a Bregyónál vagy éppen a Csónakázó-tónál. Sőt, ha úgy szottyan kedvük, táncolnak egyet szabadtéren – milyen jó, hogy rábeszélték a gyerekek az okostelefonra, amiből megszólal a muzsika!

 

– Próbálom magamat egy kicsit visszafogni, de még nem sikerült. Hetente kétszer másfél órát táncolok, de nem fáradok el! Talán egy kicsit túlzásba is viszem az aktivitást, a gyerekek mindig mondják, hogy feküdjek le egy kicsit pihenni. Ha meg is fogadom, tíz perc múlva eszembe jut, hogy valamit még meg kell csinálnom.

 

Ritkán fordul meg orvosnál, az utóbbi időben a vérnyomása rakoncátlankodik, anélkül, hogy észre venné. Egyetlen pirulát szed, vérnyomáscsökkentőt. 

– A lányom nagyon figyel rám, rendszeresen méri. Volt, hogy 200 fölé ment, de akkor sem voltam rosszul. Azt hiszem, túl izgatott vagyok, ilyen a természetem. Sétánál is mindig én megyek elöl, rám is szoktak szólni: „Gizi, lassabban”!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!