napokon belül elkészül

2021.01.31. 07:10

Az emlékek könyvvé váltak Demeter Vilmos életéről

Demeter Vilmos, Vili bácsi Székesfehérvár sport-, pedagógiai és közéletének meghatározó személye volt. Életének fontos eseményeit lányának mesélte el, és ezekből a történetekből született a Visszaemlékezéseim című könyv.

Baráth Eszter

Vakler Lajos szerkesztésében született meg a Visszaemlékezéseim című könyv

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Demeter Vilmos lányát, Magdolnát rendszeresen látogatta a Ciszterci Nővérek apátságában, ahol élettörténetét magnóra vették, majd Magdolna le is írta ezeket. Ahhoz, hogy ebből könyv születhessen, szerkesztésre volt szükség. Erre a feladatra a család Vakler Lajost kérte fe. Tóth Adrienn a tördelés feladatát látta el, míg a könyv lektora Bakonyi István volt. A mintegy kétszáz fotóból álló függeléket Simon Erika állította össze, melynek tartalma a család archívumából származik.

Vakler Lajos a könyvről elmondta, történelmi, sporttörténelmi és kultúrtörténelmi visszaemlékezéseket tartalmaz. Megismerhetjük a család történetét, a sport világát, a középiskolai éveket, a háborút, a hadifogságot és a szabadulást követő éveket is.

A történetek teljes egészében felölelik a 20. századot, valamint Székesfehérvár eseményeit és az itt élő emberek mindennapjait személyes történeteken, vallomásokon keresztül. A családból Demeter Magdolna szólal meg a könyvben előszó formájában, de hasonló módon olvashatjuk a szerkesztő és Cser-Palkovics András polgármester gondolatait is.

Demeter Vilmos egykori diákjai visszaemlékezéséből kiderül a szigor, de az is, Vili bácsi számára első számú volt a pálya, amire felesküdött.

Vakler úgy véli, soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy áttekintő írásokat olvassunk, hiszen egy felgyorsult világban éljük napjainkat. Korábban természetes volt, hogy a felmenők számára fontos történeteket tisztelettel hallgatják utódaik, melyek gondolkodásra, bizonyos helyzetek átértékelésére sarkallták őket.

A szerkesztő – mint mondja – beleélte magát a korba, megélte a történeteket, melyek által sokat tanult. Kiemelte, Demeter Vilmos személyes történetein és tapasztalásain keresztül sokkal többet tudhatunk meg a korszakról, mint amiket a történelemkönyvek elmondanak, melyekben még most is sok a fekete lap. Vili bácsi pedig feketén-fehéren írja le ezeket, az ezekhez kapcsolódó véleményeit és tetteit. Mindemellett olyan barátságok mindennapjai­ba is betekintést enged a visszaemlékezés könyve, melyek másik szereplője is rengeteget tett a megyeszékhelyért. Többek között Áron Nagy Lajossal, Bogár Pállal, idősebb Kneifel Györggyel és Csukás Istvánnal való kapcsolatát is elénk tárják a kötet lapjai. A mindennapok történeténél nincs komolyabb dolog ebben az értelemben! – emelte ki Vakler Lajos a barátságokkal kapcsolatban.

Vakler Lajos szerkesztésében született meg a Visszaemlékezéseim című könyv
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amíg az összegyűjtött történetek könyvvé váltak, egy év munkájára volt szükség, ami hamarosan célba is ér, hiszen napokon belül elkészül az első adag nyomtatása. A kötet kiadásában hatalmas segítséget nyújtott Székesfehérvár önkormányzata, élén Cser-Palkovics András polgármesterrel, aki mondhatni szívügyének tekintette a könyv sorsát, ami az általa írt előszóból is kiderül. A nyomda szalagjairól hamarosan ötszáz kötet gördül le. Ám – a szerkesztő véleménye szerint – ez biztosan nem lesz elegendő, hiszen Vili bácsi családja közel negyvenfős. A székesfehérvári könyvtárak, kulturális és oktatási intézmények mellett Budapestről is érkezett jelzés, hogy szeretnének a kötetből.

A könyvbemutatót online formában tartják majd, de Vakler Lajos elmondta, ha személyes jelenléttel zajlana, az előzetes jelzések alapján több száz fő vett volna részt az eseményen. Ez is jól mutatja, Demeter Vilmos szellemisége és története a mai napig hatással van a Fehérváron élő fiatalokra és idősebbekre egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!