Félezer perc – tőlem, neked

2019.09.22. 07:30

Kiss Gábor megjelenés előtt álló hetedik kötete igazán személyesre sikeredett

Alice Csodaországában járunk. A főszerepet ezúttal a Fehér Nyúl kapja, aki kezében folyamatosan az óráját szorongatja.

Szanyi-Nagy Judit

A székesfehérvári Kiss Gábor megjelenés előtt álló, szám szerint hetedik kötete igazán személyesre sikeredett: a borítóról az író karján lévő tetoválás köszön vissza az olvasóra

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A könyvbeli-képzeletbeli szereplő előbb Kiss Gábor jobb alkarján mint tetoválás elevenedik meg, ezt hamarosan – pontosan szeptember 26-án – egy könyvborítós megjelenés követi. A kettőnek van köze egymáshoz: a székesfehérvári író immár hetedik kötete jelenik meg ezen a napon; a Gabes way néven ismert szerző legutóbbi, fantasy novellája után most ismét verseket írt.

Félezer – szól a publikálás előtt álló könyv címe, melynek jelentése kettős. Egyrészt utal a kötetben található egyik műre, amely Gábor ötszázadik, nyomtatásban megjelent verse, másrészt rávilágít a teljes könyvön átívelő üzenetre. „Bocs, de nem érek rá!”, „Bocs, de sietnem kell!” – ezek mind olyan mondatok, vallja Gábor, amiket gyakran hall az ember. Vagyis ha félezer percet rá tudunk szánni a másikra, nemcsak vele, de magunkkal is jót teszünk. Szembemegy az állítással, miszerint „az idő pénz”, ő éppen ennek ellenkezőjét hangsúlyozza. Tehát a borító (az óráját szorongató nyúl) az időre, az órák, a percek és a másodpercek megfelelő felhasználására utal. Nem mellesleg pedig – mint azt említettük – szorosan kapcsolódik az íróhoz. A tetoválást egy barátja, Gerstenbrein Richard Gergely tetoválóművész készítette, aki egyben az új könyv belső lapjait is illusztrálta.

A székesfehérvári Kiss Gábor megjelenés előtt álló, szám szerint hetedik kötete igazán személyesre
sikeredett: a borítóról az író karján lévő tetoválás köszön vissza az olvasóra Fotó: Nagy Norbert

Az idővel való örökös küzdelemre a kötet formátuma is ráerősít: a 150 oldalnyi, összesen közel száz darab vers egy 13x17 centiméter méretű kiadványban kapott helyet, amely a képeslapméretből adódóan egyfajta zsebkönyvet eredményez.

„engedd el végre a majd-ot, / élj úgy, hogy mindig most legyél.” – írja Ma élj című versében Gábor, amely műben – csakúgy, mint több másikban is – aláhúzva (esetünkben kurziválva) láthatók bizonyos szavak. Ezeknek a mondatelemeknek jelentőségük van: reflektálnak az adott vers tartalmára, hol megerősítve az üzenetet, hol pedig a mondandó ellenkezőjére irányítva a figyelmet. Egy ilyen verset már élőbeszédben is hallhattak a megyeszékhely augusztus 20-ai ünnepségén megjelentek: ott Cser-Palkovics András polgármester olvasta fel Gábor Itthon című, Fehérvár alcímmel jegyzett írását, amelyet azóta a városvezető több közösségi oldalon is megosztott már. S most a székesfehérvári önkormányzat is kapcsolódik az új kötethez, ugyanis a költségek felét állták a kiadásnak – egy pályázatnak köszönhetően.

Gabes a versek 80 százalékát az év elején, három hónap alatt írta. Az efféle alkotás – s ezt ő maga mondja – csak hobbi neki, emellett dolgozik, sportol és rockkoncertekre jár. A versműhelyben, ahol tanult, mentora azt mondta: igazán akkor lehet költőnek nevezni valakit, ha van ismertetőjegye, legyen az egy írói stílus vagy egy jellemzően használt költői kép. Gábor úgy érzi, a fiatalos, „nem szótárazandó” nyelv a sajátja, inkább a hétköznapokban látott, vagy neki mesélt történeteket adja tovább.

„Mégis van remény… Vannak megfogalmazható és átélhető érzelmek, van még líra és gondolat, álmodunk még színesben.” Így fogalmaz az előszóban a korábban Székesfehérváron is játszó Csonka András színész, aki a többéves jó kapcsolatot alátámasztandó írt bevezetést Kiss Gábor hetedik könyvébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!