Hétvége

2016.09.02. 18:15

Egyforma még a humoruk is

Le sem tagadhatnák egymást. Ugyanaz a határozott áll, megnyerő mosoly,csillogó szemek. Bach Sylvia és Danics Dóra augusztus végén Fehérváron léptek fel, ráadásul egymás után. Ám valójában egymás mellett állnak.

Kocsis Noémi

Bach Szilviaként szokott bemutatkozni, mindenféle sallang és titulus nélkül. Igaz, nem is kell különösebbet mondania, a női paródiát úgyis összekötik a nevével - miután egyelőre nem akadt szakmai követője.

- Vajon a nőktől ennyire távol állna, hogy színpadra vigyék a humorérzéküket?

- Fogalmam nincs miért nem születnek nők ezzel a képességgel. Tudom persze, hogy vannak, de valamiért nem ezt az utat választják, nem ez lesz a hivatásuk. Egyébként én sem vagyok egy folyton vihogós ember, és nem mesélek úton, útfélen vicceket. Nem szereplek folyamatosan az utcán, a magánéletben. Szeretem a jókedvet, de bizony tudok nagyon komor is lenni.

Anya és lánya a székesfehérvári Bory-várban - mindketten szeretnek több lábon állni Fotó: A szerző

- Sok ma a savanyú, egykedvű ember. Mikor Ön parodizált, a megcélzott személyiségek hogy fogadták ezt?

- Szerintem általában jól fogadják most is. Egy- két kivétel azért akad, de az szóra sem érdemes - és ezt szó szerint kell érteni. És vannak nagyon lelkes visszajelzések, Vincze Lilla barátnőm például kifejezetten imádja, ha utánozom a hangját.

- Mit csinál, hogy él mostanában? Az köztudott, hogy elkezdett festeni is, méghozzá elég termékenyen.

- Ez egy teljesen új világ számomra. Szerelmetes és meditatív állapot festeni! Mindig szerettem volna csinálni, de sosem volt bátorságom belekezdeni. Aztán az, hogy elutazhattam egy időre Mexikóba, mindent eldöntött. Kultúrsokk volt a javából, amely meg is hozta a hatását. Így most már egy éve festek. Elmondhatom, hogy volt két nagy sikerű kiállításom, és idén tervezek még három bemutatkozást. Azt figyeltem meg, hogy az itthoni emberek szeretik ezt a színekkel teli világot, amit idehoztam Mexikóból. Az életemben a fő csapás most a festészet, mellette pedig a kéthetenként lehetőséget adó Rádiókabaré. De nekem úgy jó, ha több lábon állok. Ezt a mai világ is megköveteli sokunktól. Nem mondom, hogy átnyergelek, de azt sem, hogy nem. Majd történik, ahogy az élet elrendezi. Én csak imádok festeni, és azt hiszem ez a lényeg. Mindenki csinálja azt, amit szeret csinálni.

- Több elismerése között Magyar Tolerancia-díjas is. Idén, amikor szemmel láthatóan inkább a díjvisszaadások időszakát éljük, kinek adományozna hasonlót?

- Az biztos, hogy egy olyan embernek adnám, aki nincs a reflektorfényben, viszont nap, mint nap teszi a dolgát, ha elesettekről, kirekesztett emberekről van szó.

- Hogy látja, mennyire vevők az emberek a közéleti humorra, a pikáns felhangokra, a modern élcre?

- Az jól megfigyelhető, hogy az emberek ki vannak éhezve a humorra. Sőt, mondhatom nyugodtan, hogy a humor minden válfajára. És ha szereted, amit csinálsz, azt a közönség megérzi, és honorálja mindig.

- Fehérváron egymást követték a fellépéseik lányával, Danics Dórával. Örökölhető a humorérzék?

- Dórinak remek humorérzéke van, aminek nagyon örülök. Elárulom, egyforma humorunk van. Nem mondom, hogy remek parodista vált volna belőle, de 1-2 embert igazán ügyesen karikíroz.

De mit szól ehhez Danics Dóra, aki ugyanúgy több lábon álló, lendületes személyiség, mint az édesanyja? Ő sem elégedett meg csak a színpaddal: vállalkozó lett. Sőt: a kettőt össze is kapcsolta, hiszen esküvőkre szánt dalokat is énekel.

- 2013-ban nyerte meg az egyik honi tévés tehetségválogatót. Még mindig összekapcsolják vele a nevét? Vagy sikerült saját jogon ismertséget nyerni?

- Még mindig összekapcsolják, de ez természetes. Talán még pár év kell ahhoz, hogy átforduljon, de ez engem egyáltalán nem zavar. Inkább büszke vagyok arra, hogy én lehettem az X-faktor első női győztese.

- Miért pont esküvőszervezéssel kezdett el foglalkozni, hogy jött ez az életébe? És mit gondol a házasságról?

- Igazából nem csak esküvőket szervezünk a legjobb barátnőmmel és üzlettársammal, Gáspár Eszterrel, hanem egyéb rendezvényeket is. Ő már korábban is foglalkozott ezzel, így kerültem bele én is. Először például édesanyám kiállításait kezdtem el szervezni még tavaly, és nagyon megtetszett az egész. Azóta is nagyon élvezem! A házasság? Olyan kötelék, ami tényleg egy életre szól. Legalábbis, ha én hozzámennék valakihez, azt igazán komolyan gondolnám. A házasság a kölcsönös elfogadást és a közös fejlődést jelenti számomra.

- Nem szorítja így háttérbe az énekesnői munkáját? Hogyan koordinálja a kettőt?

- Egyáltalán nem! Nem is lennek jó szervező, ha ezeket nem tudnám összehangolni.

- Talán már a saját esküvőjét is megtervezte...

- Szerintem nincs olyan nő a világon, aki ne álmodozott volna már az esküvőjéről. Én letisztultnak és egyszerűnek képzelem a sajátomat, sok emberrel és hajnalig tartó tancolással.

- Szokta-e véleményezni édesanyja festményeit? Örökölt képzőművészeti vénát?

- Anyu minden új festményét először nekem mutatja meg. Persze véleményezem, de megmondom őszintén, annyira zseniálisnak tartom a munkáit, hogy szinte kivétel nélkül minden képétől el vagyok ájulva... Belőlem egyelőre nem jött ki a festőnő - de még bármi megtörténhet!

- Hol és hogyan látná magát a legszívesebben egy esztendő múlva?

- Idén nagyon kemény nyaram volt! Éjjel-nappal dolgoztam énekesnőként és szervezőként egyaránt. Hála Istennek, azért egy kis pihenést már év elején beterveztünk a barátaimmal, így kedvenc helyemen, Horvátországban töltöttünk el egy hetet. Hogy hol szeretnék lenni egy év múlva? Úgy képzelem el, hogy már sok-sok esküvővel és rendezvénnyel leszek a hátam mögött és közben rengeteget énekelhetek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!