Hétvége

2014.03.13. 17:00

Petőfiről és a 12 pontról

Bokros János tanár úr az 1848-as tanúságok közül mindig felhívta tanítványai figyelmét arra; a népharag ereje az értelmes törvényhozó hatalmat rábírhatja, hogy gyors és radikális reformokkal előzze meg, kerülje el a vérontást.

Zágoni Erzsébet

A 47-48-as utolsó rendi Országgyűlés liberális nemesi honatyái tudták, hogy mikor kell leköszönniük és átadni a hatalmat a népképviseleti országgyűlésnek, amely nem akart velük leszámolni. Nagyon helyesen befogadásukra törekedett.

- Miből táplálkozott ez a bölcsesség és tolerancia?

- Minden bizonnyal abból, hogy ők egy valódi reformnemzedék tagjai voltak, európai műveltséggel rendelkeztek, közülük többen jártak Nyugaton, de legalább leírásokból ismerték. Nem úgy nyomták be őket a diétába, valóban oda valók voltak. Magyarország ekkor zárkózott fel Európához, nem először, de utoljára. (?) Később Kelet felé fordultunk

- Petőfi miben példaértékű a mai fiatalság számára?

- Mint költő, kimeríthetetlen tiszta forrás. Természetessége, sokszínűsége elementáris ereje miatt mindenki rátalálhat, s ha később el is kalandozik, hozzá mindig visszatérhet. De mint politikus forradalmár?! gyermekded volt, naív, utópisztikus. Ő költőként prófétája a nemzetnek. S kell ennél több?

(Megjelent a Fejér Megyei Hírlap, 1989. március 15-i ünnepi számában.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!