Hétvége

2009.08.19. 02:29

Gyors és szilaj jotát járnak

A spanyolországi Zaragozát képviseli a Semblante Aragonés nevű csoport, amely 49 taggal képviselteti magát a nemzetközi táncfesztiválon.

Gábor Gina

A spanyolországi Zaragozát képviseli a Semblante Aragonés nevű csoport, amely 49 taggal képviselteti magát a nemzetközi táncfesztiválon. Igen lelkes, érdeklődő csapat - mondják róluk fehérvári kalauzaik és tolmácsaik: Südi Angelika, Lángi Dorka és Göde Ferenc. Azt is tőlük tudom, hogy az aragóniai táncosok a jelek szerint fáradhatatlanok is. Hosszú utat tettek meg, hogy Székesfehérvárra érjenek a Királyi napok nyitányára, de a felvonulás után sem tértek nyugovóra, örömmel vettek részt az ismerkedési est játékos vetélkedőiben és a táncban. Mindenre kíváncsiak, a felfedezők izgalmával indultak budapesti kirándulásra és székesfehérvári városnézésre...

Vezetőjük, koreográfusuk az együttes megalakulása óta Juan Carlos Serrano Sierra. Ő maga is táncos volt, feleségével együtt. Tanár lett, s az iskolában a legjobb diákjaiból alakította meg a táncegyüttest 1983-ban. A legfontosabb céljuk azóta is Aragónia folklórjának kutatása és megismertetése. Kezdetben 14-15 éves diákokból állt a csapat, de ma már idősebbek és fiatalok egyaránt szerepelnek az együttesben: akad közöttük, aki húsz éve táncol. Ügyvéd, mérnök, köztisztviselő, tanár egyaránt szerepel a csoportban, és persze, sok diák is van - meséli vezetőjük. Hetente kétszer próbálnak: a koreográfiák egy-egy tradicionális lépésre épülnek, s arra törekednek, hogy sokszínű repertoárt alakítsanak ki. De igazi baráti közösség is az övék: szívesen kirándulnak és tartanak összejöveteleket. Az együttes 50-55 tagot számlál, és - mivel saját folklóriskolájuk is van - képes a folyamatos megújulásra: ma akad, aki ötévesen kezd táncolni. 

Sokféle táncot lejtenek szerte Spanyolországban, így Aragóniában is: mazurkát, polkát, fandangót, tangót, pasodoblét, de a legősibb tánc neve jota (kiejtése: hota) - tudom meg Juan Carlostól. A jota aragóniai változata arról híres, hogy hangosabb, szilajabb, ritmusosabb, mint másutt. A ritmust a táncosok kezében a kasztanyetta csattogó hangja is diktálja - ehhez a tánchoz nem is társítanak zenét... Akad még egy-két jellegzetes hangszerük: a csörgődob és a gitár mellett megszólaltatják a laud nevű, 12 húros hangszert és a banduriát is. Ami pedig a viseletet illeti: az öltözék minden spanyol vidéken hasonló, bár hegyvidéki területeken melegebben öltöznek, mint a tengerparton. Aragónia három részre osztható - Huesca, Tervel és Zaragoza - és a hűvösebb Pireneusokban használják a manton nevű kötött vállkendőt is.

A estjükön a tánclépések mellett a híres spanyol ételekkel - a paellával és a jellegzetes sonkával - is megismertették a publikumot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!