Nagyobb felelősség

2024.06.07. 09:31

Szélig Viktor: Lassan az a szokatlan, ha nincs semmi szokatlan

Szélig Viktort, a Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatóját az ICEHL egyik alelnökévé választották. Több felelősség, több munka, de az elhivatottság és elszántság, ami egykor a jégen is jellemezte, az bizony nem változik.

Szupkai Gábor

Szélig Viktorra új feladatok várnak

Fotó: Soós Attila

Négyévente van tisztító közgyűlése a ligának, és most történt egy pici átalakítás, öt fős lett az elnökség. Ezzel is szerették volna hangsúlyozni a nemzetköziséget, hogy két külföldi is van ebben az elnökségben. Erich Falkensteiner, aki a Pustertaltól van, ő például üzletember, egy szállodalánc tulajdonosa, illetve én, mint a nemzetközi csapatok képviselője. Jómagam az elmúlt hat-hét évben a liga sportbizottságában tevékenykedtem, tehát ezek közül az úriemberek közül én vagyok az, aki a csapat sportrészével foglalkozom inkább. Azért gondoltam, hogy ebben mindenképpen tudnék, és szeretnék is tevékenykedni, segíteni.

Mi lesz az elsődleges feladat? 

Igazából elég sok dolog van most a liga előtt. Például a médiával, közvetítési jogokkal kapcsolatos dolgok. Mivel a liga csapatai egyben tulajdonosai is ennek az egész ligának, ők választották ezt az elnökséget. Mindenben, amit az alapszabály az elnökség hatáskörébe utal, azzal kapcsolatban kell majd döntéseket hozni a többiekkel együtt. De a legfőbb mindenképpen a nemzetközi csapatok érdekeinek a képviselete, hiszen pont ezért választottak engem. Tehát a feladat elég sokrétű, sok operatív teendővel. Például a csapatok létszámának bővítése majd akkor lesz aktuális, ha van ilyen jellegű hivatalos megkeresés, de egyelőre még nincsen. Viszont az is csak egy teendő a sok közül. Én is kíváncsi vagyok, hogy milyen feladatok adódnak.

Akkor nincs kitűzve semmi, hanem ami jön, azt kell megoldani?

Abszolút, és akad munka, amivel már most kell foglalkozni. Az egyértelmű célja az új elnökségnek, hogy sokkal több lesz az összejövetel, hogy legyen folyamatos kommunikáció a klubok között, és mindenki tudja, éppen mi történik. Ebben volt egy kis restancia, az előző elnök ezt egy picit másképp gondolta. Itt sokkal fontosabb lesz az, hogy mindenki bevonásával, mindenki tudtával menjenek majd a dolgok. Talán ezért is egyöntetű szavazással került ez az elnökség most beiktatásra, mert fontos a nemzetköziség, valamint az, hogy kifelé is demonstráljuk azt, hogy ez egységes szervezet.

Hogy fér ez be a fehérvári munka mellé?

Biztos találunk rá időt. Eddig is ott voltam a sportbizottságban, mostantól pedig a klub nemzetközi képviselete is a munkám része, de teljesen beleillik az eddigi feladataimba. A sportbizottságban valószínűleg megszűnik a megbízatásom, helyette lesz ez. Nem hiszem, hogy sokkal több lesz a feladat, viszont a felelősség növekedni fog.

Az utóbbi években úgy tűnik jó irányba állt a csapat. Itt az Alba Aréna, az eredmények is jöttek. 

Ezt én is alá tudom támasztani. Többé-kevésbé úgy alakul minden, ahogy szeretnénk. Az Arénával kapcsolatos dolgok is remek kihívás a klubbal szemben. De fontos is, hogy mindig legyenek célok, hogy előre menjünk. Ez eddig is jellemző volt a klubra, és ezt szeretnénk folytatni.

Ráadásul néhány év alatt másodszor sikerül a Bajnokok Ligájában is szerepelni, ami nagy szó.

Ez egy óriási dolog. Főleg most, hogy csökkent a létszám, tehát még masszívabb és impozánsabb ez a mezőny, mint két évvel ezelőtt volt. Csak erősebb ellenfelek ellen fogunk játszani, tényleg már csak itt lenni ebben a sorozatban, egy óriási megtiszteltetés. Nagyon örülünk, és megpróbáljuk méltóan képviselni Magyarországot, mert mi lógunk ki igazából a sorból. Azért van egyel több ország, mint liga a CHL-ben, mert mi Magyarországot képviseljük az osztrák bajnokságon keresztül.

Milyen lelkiállapotban nézték a sorsolást annak tudatában, hogy csak erősebb csapatot kaphatnak?

Izgatottak voltunk, mert nagyon jó ott lenni, jó ez a formátum. Már a sorsoláshoz kitaláltak egy olyan lebonyolítást, ami önmagában izgalmas volt. Mint ahogy az egész CHL átesett egy megújuláson külsőségekben és minden másban. Megint jön a CHL-címvédő a svájci Geneve-Servette, a svéd alapszakasz-győztes és a Lausanne, tehát aki az európai jégkorong krémjével szeretne találkozni, annak csak Fehérvárig kell eljönnie. De játszunk a svéd bajnokkal is és a cseh Extraliga-alapszakasz két legjobbjával. Igaz szakmai szempontból, felkészülés szempontjából, hogy lesz olimpiai selejtezője is a válogatottnak augusztus végén, nem könnyíti a helyzetünket. Sűrű lesz a bajnokság előtti periódus, mert mielőtt elkezdődne az ICEHL szezon, már tétmeccseket játszunk a Bajnokok Ligájában, ami egy remek dolog, de azért szakmailag nagyon komoly kihívás. Szeretnénk versenyképesek lenni, mert a ligát és az országot is képviseljük.

Ha már versenyképesség, mennyire van kész a csapat? Lesz még igazolás? 

Hát ez nem feltétlenül csak rajtunk múlik. Nagyjából már megvan a csapat, a létszám is meglesz, de az a szép és nehéz ebben a munkában, hogy soha nem tudod mi fog történni holnap. Lassan az a szokatlan, ha nincs semmi szokatlan.

Mikor kezdődik a felkészülés a nagy menetelésre?

Július végétől érkeznek be a játékosok, és augusztus elején tervezzük azt, hogy elkezdődik a felkészülés és megyünk a jégre. A szárazedzést a játékosok egyénileg csinálják, augusztus elejétől pedig már a közös felkészülésé az idő. Terveink szerint három felkészülési meccset fogunk játszani, aztán utána jön ugye a válogatott olimpiai selejtezője. De amikor onnan visszatérnek a fiúk, CHL és kezdődik a szezon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában