Értékelés

2024.06.11. 14:36

Igen izgalmas idény után

A Fejér Vármegyei I. osztályú labdarúgó bajnokság küzdelmei két hete befejeződtek, a csapatok jól megérdemelt pihenőjüket töltik. Összeállításunkban visszatekintettünk arra, hogyan sikerült ez az idény egy-egy gárdának. Először a mezőny első hét csapatával foglalkoztunk.

Káldor András

Bár legyőzte a Sárbogárd (piros) a bajnok MÁV Előre FC Főnix csapatát, ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy utolérje riválisát

Fotó: Kricskovics Antal

15 csapattal indult útjára a labda a 2023-2024-es bajnoki idényben, mintegy folytatva a korábbi évek tendenciáját. Legutoljára a 2016-2017-es szezonban találkozhattunk 16 együttessel – amelyek végig is játszották az évet. Azóta jobbára 14, illetve a 15 gárda nevezett, kivéve a 2018-2019-es idényt, amikor megvolt ugyan a tizenhatos létszám, ám néhány forduló elteltével a Polgárdi csapata visszalépett. Arra azonban van remény, hogy a következő, 2024-2025-ös kiírásban elinduljon 16 csapat. Mindenesetre a „zuhanyhíradó” szerint most mintha elkezdtek volna „mocorogni” a csapatok, és vonzóbb lenne számukra az első osztályú részvétel. Egy azonban biztos, hogy a 14. helyen záró Martonvásár legénységével találkozhatunk jövőre a vármegyei I. vonalban, függetlenül attól, hogy kiesésük borítékolva volt. Arra viszont nem számíthattak előre a szövetségben, hogy az NB III-ból egyszerre két vármegyei együttes is kihullik. Már pedig ez történt: a Fehérvár FC II. csapata és a Dunaújváros FC sem lesz tagja jövőre labdarúgásunk harmadik vonalának. Az már biztos, hogy a vármegyei II. osztály Északi csoportjában magabiztosan az élen végző Bakonycsernye nevével nem találkozhatunk a sorsolásnál, mivel már eleve licencet sem adtak be, nem vállalják egy osztállyal feljebb a megmérettetést. A Déli csoportban a bajnoki aranyat bezsebelő VSK Adony gárdája ott lesz majd az augusztusi rajtnál, ők meglehetősen régen, 2007-ben voltak tagjai utoljára a megyei I. osztálynak.
Mindent összevetve régen látott nagy küzdelem várható majd ősztől, ám előbb tekintsük át a nem egészen két hete befejeződött idény történéseit.
 

1. MÁV Előre FC Főnix 28 22 3 3 102-24 69
Úgy vágott neki ennek az évnek a Pavlik József vezetőedző által már évek óta gardírozott együttes, hogy ha törik, ha szakad, az élen kell végezniük. Már csak azért is, mert már az előző kiírásban is nagy terveket szőttek, akkor többször vezették a tabellát, de soha nem látott sérüléshullám vonult végig a csapaton, és ez azt eredményezte, hogy több fontos mérkőzést bukott el a jobbára a saját utánpótlására támaszkodó gárda. Idén aztán tettek is elég rendesen, hogy mindez ne ismétlődjön meg, hiszen az őszi szezon végén kilencpontos előnnyel fordultak üldözőjük, a Sárbogárd SE előtt. Meg kell jegyezni, hogy mindössze két döntetlen szerepelt a csapat neve mellett, és a 2. fordulótól kezdve a tabella élén álltak. Tavasszal egy mindent elsöprő enyingi 10-2-es győzelemmel indítottak, majd a KK Grain KFT.-Mezőfalvát is 6-0 –al küldték haza. Ellenben a Móri SE rágósabb falatnak bizonyult, és csak egy pont lett a jutalmuk. Innentől újfent ráléptek a gázra, és megállíthatatlannak bizonyultak egészen április végéig, amikor a Lajoskomárom fordított ellenük a Főnix Parkban, és meglepetésre mindhárom pontot hazavitte. Majd jött a Sárbogárd elleni rangadó, amely nem jól sült el részükről, ekkor némileg rezgett a léc, de a Bogárd a következő játéknapon botlott, kikapott Lajoskomáromban, és innentől már az is belefért, hogy az utolsó fordulóban a fehérvári presztízsmeccsen legyőzze őket az Ikarus-Maroshegy. A fiatalokkal teletűzdelt Főnix FC-ben persze elkélt a rutin is, a 36 esztendős, és 22 találattal házi gólkirály Balogh László mellett Kónya Krisztián, Adorján Gergő, Király Bence és Réti Patrik vitték a prímet. Ettől függetlenül elkél majd az erősítés az NB III-ra, és az ifjak mellé néhány rutinos „rókát” feltétlenül igazolniuk kell ahhoz, hogy megállják a helyüket egy osztállyal feljebb.

2. Sárbogárd 28 21 2 5 89-27 65
A 2022-2023-as idény nem úgy sikerült a bogárdiaknak, mentségükre legyen mondva egész évben összeállítási gondokkal küzdöttek, jóformán nem volt két olyan mérkőzés, amelyre azonos összetételben léptek volna pályára. Számukra feltétlenül pozitív erőként hatott azonban, hogy több ígéretes, saját nevelésű fiatalt tudtak bevetni, akik éltek Pajor László vezetőedző bizalmával, és meg-meg szorongatták a bajnokcsapatot. Kimondták már az év elején, hogy nagyban gondolkodnak, és ennek megfelelően vágtak neki a pontvadászatnak. Nem is volt különösebb baj, egészen az őszi idény hajrájáig, amikor elhullajtottak néhány pontot. Különösen a Lajoskomárom elleni hazai iksz, és a Mányon az utolsó utáni percben elszenvedett vereség volt számukra fájó, ám még így is a második helyen zárták 2023-at, bár jókora hátrányuk volt a Főnix-el szemben. Azt feltétlenül a javukra kell írni, hogy a MOL Magyar Kupa főtábláján legyőzték a Dombóvári FC-t, és a következő fordulóban úgy búcsúztatta őket a nagy múltú, jelenleg NB III-as Kaposvári Rákóczi, hogy csupán egyszer tudott betalálni, és alaposan megszenvedett velük szemben. Tavasszal zsinórban tizenkét meccsen győztek – többek között a Főnix FC ellen is -, ám a sorsdöntő pillanatban a Lajoskomárom megálljt parancsolt számukra, és az ottani 1-0-as vereséggel távol került tőlük a bajnoki arany. A Fejér Vármegyei Kupában azonban egészen a fináléig meneteltek, és ott büntetőkkel legyőzték a tabellán őket követő Móri SE csapatát, és ez a siker némi gyógyírt jelenthetett.

3. Móri SE 28 18 3 7 64-38 57
Tavaly megízlelték, majd búcsút vettek az NB III-tól, és lényegében az alapokról kellett a korábbi sikeredzőnek új csapatot építeni. Németh Bálint jóban-rosszban ott van, volt a gárda mellett, és elsősorban a saját nevelésű fiatalokra támaszkodva lépésről-lépésre alakította ki együttesét. Az őszi szezon zárásakor még az ötödik helyen tanyáztak, ellenben a jól sikerült téli felkészülésnek, és a csapat összeszokásának köszönhetően tavaszra már markánsabb arcukat mutatták, és az eredmények sem maradtak el. Hétmeccses veretlenségi sorozattal nyitottak, és csak sárbogárdi riválisuk tudta megállítani őket április közepén. Ám innentől újfent nem volt ellenük ellenszer, hatból öt mérkőzésen győztesen jöttek le a pályáról, csupán egy döntetlen csúszott be, Mezőfalván. Az sem mellékes, hogy a Fejér Vármegyei Kupában döntőztek, és csak a szétlövésben maradtak alul a Sárbogárddal szemben. Bezerédi Ádám lett a házi gólkirály 14 találattal, őt pedig Varga Balázs követte 12 góllal.

4. Tóvill-Kápolnásnyék 28 15 7 6 55-38 52

A Tóvill Kápolnásnyék csapata akárcsak az előző idényben most is ott volt az élmezőnyben, néhány igen figyelemre méltó eredményt elérve. Az előző idényhez hasonlóan most sem szerepeltek rosszul idegenben, kettővel több pontot szereztek, mint hazai pályán. Ősszel legyőzték a Mórt, döntetlent játszottak otthon a későbbi bajnokkal, tavasszal ikszeltek a móriakkal, de a Főnix Parkban beleszaladtak egy négygólos zakóba. Az idény végére úgy tűnt, hogy ellőtték a puskaporukat, dacára annak, hogy korábban még a dobogó sem tűnt távolinak számukra, hiszen télen még azonos pontszámmal a harmadik helyen álltak a Sárbogárddal. Komoly lehetőség van a gárdában, sok helyi és környékbeli ifjú bontogatja szárnyait náluk, bizonyítja ezt, hogy az U19-es csapatuk zsinórban másodszor hódította el a bajnoki címet.
 

5. Tordas 28 14 8 6 54-28 50
Az előző évben a bajnokság meglepetés csapata volt a Tordas, amely több élcsapata skalpját is megszerezte. Nem mondhatni, hogy rosszul kezdtek volna, és a téli szünetben mindössze két ponttal voltak a dobogótól elmaradva. Stabil védekezés mellett igyekeztek mindig egy-két góllal többet lőni, mint ellenfeleik, és ez jobbára be is jött. Tavasszal általában hozták a kötelezőt, de érződött a teljesítményükön, hogy ebben az összetételben talán utoljára játszanak, mivel a hírek szerint tulajdonosváltás történik náluk, és nem tudni mit hoz számukra a jövő? Horváth Benett 18 góljával toronymagasan a legtöbb gólt érte el, dicséretére legyen mondva hat meccs erejéig még a megye hármas csapatba is beszállt, és ott is 12-szer vette be az ellenfelek hálóját.  
 

6. Ercsi Kinizsi 28 14 4 10 60-45 46
Közepesen indították az idényt, és egy híján annyiszor kaptak ki, mint ahányszor győztek. Nem véletlenül adott hangot többször elégedetlenségének Lieber Károly vezetőedző, ám tavasszal megpróbálták kijavítani a hibákat, és előre is léptek a tabellán. Nem sok hiányzott, és céljuk is volt, hogy két év után újra döntősök legyenek a kupában, bár akkor a Főnix FC kiénekelte a sajtot a szájukból. Most pedig a későbbi finalista Móri SE győzte le őket a szétlövésben, miután 2-2-vel fejeződött be a meccsük. Több tehetséges ifjút épített be Lieber Károly, köztük György Kristófot, aki 14 gólt szerzett 22 találkozón.

7. Lajoskomárom 28 13 6 9 48-34 45
A lajosi legénység tavaly története során először bejutott a Fejér Vármegyei Kupa döntőjébe, ott legyőzték a Baracs SE együttesét, és nem utolsó sorban a MOL Magyar Kupában is indulási jogot szereztek. A Veszprém vármegyei I. osztályú Fűzfői AK otthonában már két góllal vezettek, ám ledolgozták hátrányukat a vendéglátók, és a hosszabbításban fordítottak, 3-2-re, így elbúcsúztatva őket a további küzdelmektől. A bajnokságban ősszel nem nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, voltak olyan meccsek, amelyeket hozhattak volna, de a Sárbogárdtól azért elcsentek egy pontot. Tavaszra kezdett beérni Dopuda Igor vezetőedző munkája, több olyan sikert értek el, amelyekre előzetesen nem lehetett számítani. Gondolunk itt a Tordas, a MÁV Előre FC Főnix, a Tóvill-Kápolnásnyék és a Sárbogárd legyőzésére. Amennyiben a vezetőség együtt tudja tartani ezt az állományt egész biztos, hogy a következő szezonban komolyabban kell velük számolni.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában