Nyíregyházáról és Zalalövőről is érkeztek lovasok

2024.04.21. 18:00

Igazi népünnepély volt az igar-vámszőlőhegyi szezonnyitó fogathajtó verseny (galéria, videó)

Rangos és színvonalas fogathajtó versenyt rendeztek Igar-Vámszőlőhegyen. A hosszú idő után első alkalommal megrendezett esemény vándorserlegét idősebb Semjén Attila nyerte meg.

Szabó Róbert

Rangos és színvonalas versenyen hajtották a fogatokat a lovasok Igar-Vámszőlőhegyen

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Igazi népünnepély volt a Fejér vármegye déli csücskében, Igar-Vámszőlőhegyen rendezett szezonnyitó fogathajtó verseny. A szervezők már reggel hat óra előtt a helyszínen voltak, hogy elvégezzék az utolsó simításokat, és készen álljanak a több, mint félszáz fogat érkezésére és fogadására. Mint azt a főszervezőtől, Néth Tiborné, Anikótól megtudtuk az ország különböző pontjairól is érkeztek versenyzők. Külön kiemelte, volt érkező Nyíregyházáról is, de az ország másik feléből, Zalalövőről is ellátogattak a szombati eseményre. Természetesen a kistérségből, Ozoráról és Pincehelyről is érkeztek lovasok, de Fejér vármegye is szép számmal képviseltette magát. 

Fotó: Szabó Róbert / FMH

A nap folyamán Igar község mindhárom településéről, Igarról, Igar-Vámról, és a rendezvénynek helyet adó Igar-Vámszőlőhegyről is nagyon sokan kilátogattak az esős, borús idő ellenére is. Több elszármazott is visszatért szülőfalujába, akik szintén örömmel vettek részt a programon, de a környékből is sok embert vonzott az esemény. 

 

– Nagyon sok ember látogatott ki a versenyre, aminek nagyon örültünk főleg, hogy nem csak a helyiek, hanem a kistérségből is többen érkeztek. A visszajelzések alapján mindenki elégedett volt mind nézői, mind versenyzői oldalon is – nyilatkozta a főszervező. Hozzátette, a lovasok kifejezetten elégedettek voltak a vendéglátással, a szervezéssel és a pálya minőségével is, valamint a környezetet is dicsérték.

Fotó: Szabó Róbert / FMH

A program a pónifogatok hajtásával indult délelőtt 9.00 órakor, majd jöttek az egyes és kettesfogatok is. Az éles verseny közben Ozoráról Nagy Benedek és Nagy Gréta, míg Simontornyáról Nagy Enikő is megmutathatta magát egy bemutató hajtás keretein belül. A délutáni órákban aztán a sárosdi csikósok tartottak felejthetetlen bemutatót, 14.00 óra után pedig megtartotta ünnepi beszédét a település polgármestere, Molnár István. Az eseményen részt vett Varga Gábor, Dél-Fejér országgyűlési képviselője is. Nap csúcspontja az esemény zárásaként megtartott vadászhajtás volt. Az eredményhirdetésre este 19.00 óra magasságában került sor, ahol a különböző kategóriák nyertesei átvehették díjaikat.

– A rendezők vándorserlegét első alkalommal idősebb Semjén Attila nyerte meg, a Mezőszilasi Lovasegyesülettől – mondta Néth Tiborné.

A nap aktív résztvevője volt a település polgármestere, Molnár István is.

– Örömmel tölt el, hogy az Anikó által megálmodott program ekkora sikernek örvendett és ennyien látogattak ki. Amit korábban mondtam megvalósult: színvonalas eseményen kapcsolódhattak ki a falu és a kistérség lakói. Köszönjük a szervezőknek a munkáját – mondta lapunk kérdésére Molnár István polgármester.

Fotó: Szabó Róbert / FMH

Nagy János – aki korábban több mint tíz évig élt a településen –, a verseny korábbi szervezője is kilátogatott az eseményre, aki lapunk kérdésére elmondta örül annak, hogy van aki megpróbálja újjá éleszteni a hagyományokat.

– Korábban két éven keresztül szerveztük a fogathajtó versenyeket itt Igar-Vámszőlőhegyen. Akkor még én is aktív voltam, azonban jelenleg szüneteltetem a pályafutásom – nyilatkozta Nagy János. Hozzátette, sokszor hiányzik neki az, hogy versenyezzen.

A főszervező, Néth Tiborné, Anikó lapunknak külön kiemelte azt is, hogy az összefogás nélkül a nap nem valósulhatott volna meg. Hozzátette, úgy érzi sikerült jól együttműködnie a település polgármesterével, és sikeres napot zártak. 

Fogathajtó verseny, Igar-Vámszőlőhegy

Póni kettesfogat CAN-C P2

1. Végi Boglárka (Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület, Bács-Kiskun megye) 16.94 hiba pont
2. Bőhler Péter (Zombai LE) 20.64
3. Schmidt Boglárka (Pincehelyi LSE) 22.13

Egyesfogat CAN-C H1

1. Ritecz Péter (Tolna-Mözsi LE) 15.20 hiba pont
2. Kajtár Gábor (Zombai LE) 21
3. Miklós János (Paksi Fogat Sport Egyesület) 35.47

Kettesfogat CAN-C  H2

1. idősebb Semjén Attila (Mezőszilasi LSE) 3 hiba pont – 5 perc 52 másodperc
2. Pergel Imre (Tápiószentmártoni Lovas-Baráti SE) 3 – 6 perc 3 másodperc
3. Semjén Attila (Mezőszilasi LSE) 3 – 6 perc 9 másodperc

Kettesfogat CAN-D 

1. Fazekas László 0 hiba pont
2. Kozó Virág 3
3. Rikk József 5.34

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában