Frissen Fejérből

2024.03.22. 23:05

Felejthető első félidő után Szoboszlai döntött

Szoros mérkőzésen aratott 1-0-s győzelmet a magyar labdarúgó-válogatott a Törökország elleni felkészülési mérkőzésen.

Szabó Róbert

Szoboszlai góljával nyertünk a törökök ellen

Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A hosszú szünet után megkezdte a felkészülést a 2024-es nyári Európa-bajnokságra a magyar férfi labdarúgó-válogatott, amely elsőként Törökországot fogadta a Puskás Arénában felkészülési mérkőzésen. A törökök elleni legutóbbi két mérkőzésünket egyaránt megnyertük, idegenben 1-0-ra, hazai környezeben 2-0-ra diadalmaskodtunk ellenük a Nemzetek Ligája B-divíziójában még 2020-ban. Fontos visszatérő volt a kezdőcsapatba Schäfer András és Gulácsi Péter, akik 540 nap után léphettek ismét pályára a nemzeti csapatban.

A találkozó magyar fölénnyel kezdődött, az első pár percben többet birtokolta a labdát hazánk, azonban az első nagyobb helyzet Orkun Kökcü előtt adódott, aki a tizenhatosról tekerte kapura a labdát, de az kicsivel elkerülte a bal kapufát. Ezután a mezőnyben zajlott a csata, hol ezen, hol azon az oldalon adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de igazán nagy helyzet egyik oldalon sem alakult ki. A 20. percben aztán Yildiz passzával indult meg Yüksek a bal oldalon, az ötös bal sarka elől kapura lőtt félmagasan, de Gulácsi védte a próbálkozást. Nyolc perccel később már Günoknak kellett hárítania: Nego passza Sallait találta meg, aki a jobb alsót célozta.

A 37. percben aztán igazán nagyot kellett tornásznia Günoknak. Szoboszlai jobbal lágyan az ötös bal sarkára ívelt egy szabadrúgást, amit Szalai nem ért el fejjel, de Sallainak pont jó lett, belsővel a léc alá lőtt volna, de a kapus hárított. Nem sokkal később aztán Varga fejelte a kapust megelőzve a kapu mellé Szoboszlai szögletét. A félidő vége előtt két perccel aztán Gulácsinak kellett résen lennie, Kökcü 12 méterről lőtt kapura. Gól nem született 45 perc, talán felejthető játék után, 0-0.

A fordulás után aztán gyorsan történtek az események: Szoboszlai ívelt balról a kapu elé, Lang nem érte el fejjel, de a mögötte érkező Ünal kézzel ért a labdához, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A labda mögé a Liverpool klasszisa állt oda, nem tétovázott és kíméletlen módon a jobb alsóba lőtt, 1-0. A folytatásban próbálkoztak a törökök, előbb Celik lőtt Kerkezbe, majd Calhanoglu lövését ütötte ki Gulácsi, ami után Yilmaz a jobb alsó mellé ollózott. A 66. percben aztán könnyen megduplázhatta volna előnyét a magyar válogatott, Szoboszlai és Sallai remekül játszott össze, majd Varga 12-ről a kapusba vágta a labdát.

Ismét megtelt a Puskás Aréna
Fotó: Beke Zsombor / Fejér Megyei Hírlap

Az utolsó negyed órában megindultak a törökök, a 74. percben Yildiz lépett meg Dárdai mellől, majd 14 méterről eresztett el egy lövést, de Gulácsi szépen védett, majd két perccel később Güler próbálkozását is hárította a magyar kapus. A rendes játékidő utolsó előtti percében Kabak fejelt az RB Leipzig hálóőrének kezei közé, majd Szalainak és Styles-nak kellett résen lennie és felszabadítania. A slusszpoén aztán a ráadás második percében jött, Schäfer csapott le lesipuskás módon a labdára, de les miatt nem adták meg a gólját, így maradt az 1-0-s végeredmény.

A Fejér megyei kötődésű labdarúgók közül Sallai Roland és Szoboszlai Dominik kezdőként lépett pályára. Mellettük a Puskás Akadémia játékosa Nagy Zsolt, és a korábbi Fehérvár FC futballista Kleinheisler László is csereként kapott lehetőséget.

A magyar válogatott legközelebb március 26-án kedden, 19.00 órától lép pályára ismét a Puskás Arénában, ellenfele pedig Koszovó lesz.

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország – Törökország 1-0 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, 58 000 néző. Vezette: Frankowski (lengyel)
Magyarország: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Styles, 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 61.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám M., 80.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 27.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (Baris Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.). Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
Gólszerző: Szoboszlai (48. – 11-esből)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában