Tamás József az ötödik helyen zárt Kairóban

2024.01.27. 18:05

Volános öttusázó a legjobb magyar

A női csapat arany-, a férfi egység ezüstérmet szerzett az egyiptomi challenger öttusa-versenyen. Két fehérvári pentatlonista viaskodott Kairóban.

Ferencz Balázs

Erdős Rita (jobbra), Simon Sarolta (középen) és Alekszejev Tamara a dobogó tetején

Forrás: Magyar Öttusa Szövetség

A magyar különítmény versenyzői közül Erdős Rita végzett a legelőkelőbb pozícióban, ezüstérmet nyert a challenger-viadalon, ami fontos - az olimpiai kvótáért vívott versenyfutást - is befolyásoló ranglistapontokkal járt. 
Erdős a kombinált számban nyújtott remek teljesítményével lépett előre, a laser-runt-t meg is nyerte. A hölgyek versenyét a török Ilke Özyüksel nyerte, 19 másodpercet vert a mezőnyre. Simon Sarolta kilencedik, az Alba Öttusa SE 35 esztendős öttusázója, Alekszejev Tamara a tizedik helyen ért célba. Az egyéni eredményeket összesítve az Erdős, Simon, Alekszejev-trió megnyerte a csapatversenyt. 

A férfiaknál a Volán Fehérvár sportolója legjobb magyarként lett ötödik. Tamás József a hetedik Gáll Andrással és a tizedik Kardos Bencével kiegészülve csapatban ezüstérmes lett. A hazai pályán versenyző egyiptomi, Mohamed Elgendi nyerte a kairói viadalt. A 39 esztendős Marosi Ádám a tizenhatodik helyen zárt. 

Az ezüstérmes férfiak, középen a fehérvári Tamás József
Forrás: Magyar Öttusa Szövetség


A magyar férfi indulók számára komoly tétje volt a versenynek, a szövetségi kapitány korábbi közlése szerint ugyanis a négy versenyző közül csak ketten folytathatják majd a küzdelmet a világversenyeken való részvételért. Martinek János szövetségi kapitány közlése szerint Kardos Bence és a kétszeres egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes Marosi nem indulhat idén világversenyen. Gáll András betegségből éppen felépülve utazott el Egyiptomba és nagy küzdőnek bizonyult, hiszen a döntőben végig különcsatát vívtak Kardossal, a kombinált szám során hol egyikük, hol másikuk volt előrébb, végül Gáll ért hamarabb célba.

Február elején Budapest ad otthont a hagyományos fedettpályás nemzetközi viadalnak, majd márciusban, Kairóban rajtol a világkupa-sorozat. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, majd a vk-döntőnek Ankara ad otthont. A három olimpiai kvótát osztó világbajnokságra június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt, július második hetében pedig Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában