Kulcsár-műhely

2024.01.25. 20:20

Négy évtizede lett vezetőedző az öttusasport nagy mestere

Napra pontosan negyven évvel ezelőtt számolt be a Fejér Megyei Hírlap arról, hogy az Alba Volán SC öttusázóinak új vezetőedzőjeként Kulcsár Antal lépett előre. A 2015-ben elhunyt szakember nevelő munkája eredményeként büszkélkedhet a város Európa-, világ- és olimpiai bajnoki címmel.

Ferencz Balázs

Kulcsár Antal, a magyar öttusasport meghatározó alakja

Forrás: Nemzeti Sport Archív

1983 és 1984 fordulója a fehérvári és a magyar öttusasport meghatározó időszaka volt. Ekkor vált kiemelt műhellyé a Volán szakosztálya, s ekkor lett a szakmai munka felelőse Kulcsár Antal.

“Az Országos Testnevelési és Sporthivatal az elmúlt évek eredményei alapján megerősítette a Székesfehérvári Volán SC öttusa szakosztályának „A” kategóriás minősítését. A szakosztály egyébként új vezetőedzővel készül az idei feladatokra. Poór Károly szerződése ugyanis lejárt és helyette Kulcsár Antal, az eddigi utánpótlás edző vette át a szakmai irányítást” – adta hírül a Fejér Megyei Hírlap 1984. január 25-én. Kulcsár Antalból mesteredző lett, a Magyar öttusasport korszakos alakja, szakmai iránymutatásával nyert az országnak és a városnak olimpiai aranyat 2004-ben Vörös Zsuzsanna. 

Egy sikeres verseny után a fehérvári válogatott csapattal. Balról: Máthé Vivien, Kovács Sarolta, Vörös Zsuzsanna
Forrás: Nemzeti Sport archív

A fehérvári műhely vezetőjeként, női válogatott szövetségi kapitányaként olyan versenyzőket nevelt, akik szállították a világ- és Európa-bajnoki érmeket. Kiváló edzői gárdát formált maga köré. Demeter József Európa-bajnok, Horváth Viktor Eb-aranyérmes és világbajnok lett a kezei alatt, váltóban és csapatban szállították az érmeket kontinensviadalokról és világbajnokságokról Máthé Vivien és Gyenesei Leila. De legnagyobb szakmai sikerét kétség kívül az első, és eddig egyetlen székesfehérvári olimpiai aranyérem jelentette, az általa felfedezett és felnevelt Vörös Zsuzsanna 2004-ben olimpiai bajnok lett.

Állhatatosság, kitartás, alázat, következetesség. A 2015. december 24-én, 65 éves korában elhunyt mesteredző jellemét rajzolják.

Kulcsár Antal mondta egyszer: „Azt szeretném elérni, hogy a sportklub hasonlítson egy igazi klubra, egy olyan emberi közösségre, ahol túl a sportkötődésen valóban egymásért dolgoznak. Álmodozó vagyok? Lehet, vállalom. De megcsinálom - ezt is... Hogy milyen lesz a jövő? Jó lenne, ha tudnánk..."

A Volán Fehérvár öttusa-szakosztályát immár Vörös Zsuzsanna igazgatja. S újabb olimpiai érmet szerzett az egyesület. Tokióban bronzérmet nyert az a Kovács Sarolta, aki még a bőrén érezhette Kulcsár Antal nevelését, s a közelmúltban jelentette be visszavonulását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában