Maracskó Tibor koszorúzott az olimpiai emlékműnél

2023.11.02. 11:30

A magyar sport elhunyt hőseire emlékeztek (galéria)

Egy kiváló sportember, egy született székesfehérvári, Maracskó Tibor világbajnok és olimpiai ezüstérmes öttusázó tisztelgett a Helsinki olimpia hőseinek emléke előtt Mindenszentek napjának délutánján a vármegye székhelyén.

Tihanyi Tamás

Maracskó Tibor és Kű Lajos az Aranycsapat Alapítvány zászlajával

Fotó: Tihanyi Tamás

Október 12-én ünnepelték meg Székesfehérváron az olimpiai emlékmű felavatásának egyéves évfordulóját. Az eseményre mások mellett akkor eljött az alkotó, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, Vitályos Eszter államtitkár és Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész is, de az első esztendő hónapjai alatt nagyon sokan megtisztelték jelenlétükkel az alkotást és annak megálmodóját, Kű Lajost, az Aranycsapat Alapítvány elnökét.

Az ünnepélyes avatás óta járt a helyszínen és koszorút helyezett el az aranybetűs nevek könyvet formázó szobránál Csókay András világhírű idegsebész, Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok törvívó, sportvezető. Majd eljött Márfi Gyula nyugalmazott érsek, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Nagy István vállalkozó, műgyűjtő, Eperjes Károly színművész és Székesfehérvárra utazott Barcelonából ifjabb Kocsis Sándor, az Aranycsapat legendás támadójának fia, majd fejet hajtott Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia is.

Mindenszentek napjának délutánján jött el a székesfehérvári emlékműhöz Maracskó Tibor, aki a királyok városában kezdte pályafutását
Fotó: Tihanyi Tamás

Szerdán, Mindenszentek napjának délutánján Kű Lajos meghívására Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó, edző, sportvezető hozta el a megemlékezés koszorúját az emlékműhöz. Maracskó Tibor 1960-ban a székesfehérvári vasutas sportegyesületnél kezdett háromtusázni, de korán a fővárosba költözött, hiszen már 1965-től a Csepel versenyzője volt. Legjobb eredményei között jegyzik, hogy 1975-ben a magyar csapat tagjaként Mexikóvárosban öttusa világbajnok lett, 1976-ban a montreáli ötkarikás játékokon bronzérmet szerzett, 1980-ban Moszkvában pedig már olimpiai ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Az emlékműnél Kű Lajos, a Videoton és a Ferencváros korábbi válogatott labdarúgója elmondta: Helsinki hőseinek köszönhető, hogy az 1952-es olimpia után a világ oly sok országában vették elő a térképet és keresték meg, merre van az a kis Magyarország, amelynek ilyen kiváló sportolói születtek. Barátja, Maracskó Tibor egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a fiataloknak manapság nagy szükségük van a mi sporthőseinkhez mérhető, múltunkhoz méltó példaképekre, hiszen egyre több az életüket befolyásoló negatív befolyás. (A Maracskó Tiborral készített beszélgetésünket rövidesen megtalálhatják a FEOL Podcastjai között.) 

Fontos, hogy a fiatalok előtt legyenek méltó példaképek, mondta Maracskó Tibor, miután letette koszorúját
Fotó: Tihanyi Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában