Legendás emlékversenyen lapátoltak a vitálosok

2023.05.03. 18:52

A Csónakázó-tóról Zágrábba

Három arany- és egy bronzéremmel tért haza a zágrábi Ljubek Emlékregattáról a Vitál Club Sportegyesület versenyzője, Szijártó Dóra.

Ferencz Balázs

Szijártó Dóra három érmet hozott haza

Forrás: Szipola Antal

A magyar kenus legenda, a 202-ban elhunyt Wichmann Tamás 1978-ban önzetlenül segítette az akkori jugoszláv rivális, Mateja Ljubek felkészülését, aki aztán a belgrádi világbajnokságon meg is verte Wichmannt. A magyar sportoló tettéért megkapta az UNESCO nemzetközi fair play-díját.

A kétszeres olimpiai bajnok, Mateja Ljubek mindmáig a legeredményesebb horvát olimpikon, hazájában hősként tisztelték. A kenust 2000 októberében egy családi perpatvar során - melyben békíteni próbált - a sógora lelőtte.

Halála után lapátoltak először a Matija Ljubek Emlékregattán a zágrábi kajak-kenu pályán. 
Most hat nemzet, a házigazda Horvátország mellett Olaszország, Szlovénia, Csehország, Szerbia és Magyarország delegált kajakosokat és kenusokat a megmérettetésre. Összesen 24 egyesület több mint 350 sportolója ült hajóba. 

Zágrábban olyan neves klasszisok is megjelentek, mint az olimpiai ezüst- és bronzérmes, négyszeres világbajnok Josef Dostal, vagy Vanesa Tot és Anamaria Govorčinovi olimpikonok, s Mia Medved Eb-bronzérmes kajakos, no meg számos válogatott korosztályos versenyző.

A magyar színeket az Oroszlányi KSE, a Siófok, valamint két fehérvári versenyző, a Vitál Club SE kajakosai képviselték, Cserjés Károly vezetésével. 

Szijártó Dóra remekelt a zágrábi vízen,  K-1 1000 méteren, K-2  1000 méteren , és K-2 500 méteren (az oroszlányi Bacsányi Krisztinával párosban) is aranyérmet nyert, míg K-1 500 méteren bronzérmet szerzett.

Az ugyancsak vitálos Hajdú Benedek első nemzetközi versenyén K-1 500 méteren nyolcadik lett a 36 fős mezőnyben.

Szijártó Dóra három érmet hozott haza
Forrás: Szipola Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában