Ismét találkozik a két bajnokjelölt

2023.04.03. 18:35

Szerdán a Magyar Kupa negyeddöntőjében idegenben, a Falcóval meccsel az Alba

Szombaton este az alapszakasz utolsó fordulójában, bajnokin csaptak össze Fehérváron, szerdán a kupában vívnak, 18 órakor, az Aréna Savariában.

Horog László

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Nem volt felhőtlen a hangulat a fehérvári klubházban, amikor az alapszakasz első körét követően, a szövetségi sorsolást követően kiderült, a Zsíros Tibor Magyar Kupa negyeddöntőjében az utóbbi évek bajnoka, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely lesz az ellenfele a fehérváriaknak. A vasiak ezúttal is magabiztosan nyerték az alapszakasz küzdelmeit az NB I-ben, még úgy is, hogy az utolsó fordulóban vereséget szenvedtek a Gáz utcában. Bár tét nélküli volt a szombat esti derbi, a találkozón mégis mindkét fél odatette magát, gondolva arra, nem árt kivívni a másik tiszteletét, lévén az együttesek vélhetően még többször találkoznak a szezonban.

Rögtön szerdán, az MK-ban ismét összecsapnak. A hazai szövetség a korábbi évekkel ellentétben a közelmúltban visszatért a Final Four, azaz négyes döntő megoldásához, így a hétvégén nem a legjobb nyolc, hanem négy együttes csatázik majd szombaton és vasárnap. Arról pedig, hogy ki juthat el a fővárosba, a szerdai, hétközi játéknap határoz.

A sorsolás szeszélye nyomán, a hazai kupában az összes közül a legkiélezettebb párharcot egyértelműen a vasiak és a Fejér vármegyeiek vívják, a bajnoki aranyérem két favoritja – természetesen a tavalyi kupagyőztes Szolnokot is melléjük kell sorolni – találkozik. Az NB I-es alapszakaszt a vasi sárga-feketék nyerték, 21 győzelemmel és 5 vereséggel, 48 pontot gyűjtöttek, mögöttük a Szolnok (20-6) és az Alba következett, 18-8-as mérleggel. A fehérváriak nagyon elkapták a fonalat az elmúlt másfél hónapban, zsinórban hétszer nyertek, legutóbb a legfőbb riválisokat verték, a Szolnokot 85-79-re, a Falcót a hétvégén, 97-91-re. Egyik derbi sem volt sétagalopp, de szerencsés diadal sem, mindkét alkalommal magabiztosan nyertek Alejandro Zubillaga tanítványai. A korábban meglehetősen hektikus, az edzőcsere előtt hirtelenjében négyszer veszítő koronázóvárosiak nagyon elkapták a ritmust az új szakvezetővel – aki előzőleg másodedzőként tevékenykedett a kék-fehéreknél -, a két élcsapat ellen harcos meccsen győztek, azonban a többi riválist nagyon könnyedén múlták felül, jelentős különbséggel.

A szombati, Gáz utcai ütközet során a szombathelyiek kezdtek jobban, az első negyedben nyolc ponttal is vezettek, a folytatás azonban a fehérváriaké volt, a meccs derekán közel húsz pont is volt az előnyük, végül 97-91-re győztek. A sikerben szerepet játszott, hogy a kezdő ötös minden tagja elérte a tíz pontot, Pongó Marcell 15/9,   Somogyi 11/3, Ford 12/3,  DeCosey 17/3,   Philmore 10 pontot jegyzett, az ismét a padról érkező csapatkapitány, Vojvoda 15/9,  az utolsóként szerződtetett légiós, Diong  15 egységet tett a közösbe. A nyugatiak legjobbja ismét Perl Zoltán volt, 19 ponttal, Zach Brown 17/9, Barac 15/3, Cowels 13/9, valamint Tiby 10 nyújtott jó teljesítményt.

Egy éve, a Magyar Kupa debreceni, még nyolcas döntőjében nem találkoztak az együttesek. Az Alba a negyeddöntőben remek játékkal verte a házigazda DEAC-ot, 94-87-re, ezzel úgy tűnt, egyenes út vezet az Olajbányász elleni fináléba, mert a Szeged hatalmas meglepetésre eltakarította az útból a Falcót, 78-74-es győzelemmel. A Szolnok a Körmenden verte 96-75-re, a Kecskemét pedig a nyíregyháziakat, 77-63-ra. Aztán a Szeged által okozott meglepetések folytatódtak az elődöntőben, a végig vezető fehérváriak az utolsó percekben leolvadtak, nem szereztek pontot, a Tisza-partiak végül 77-67-re győztek és jutottak a fináléba. A másik ágon a Szolnok nagy csatában, 92-81-re legyűrte a KTE gárdát, a döntőben pedig a szegedieket, könnyedén 100-72-re. A csalódott, láthatóan motivációs problémákkal küzdő fehérváriak a bronzmeccset 96-78-ra elvesztették a kecskeméti lilákkal szemben.

De vissza a jelenbe. A hétközi derbi kapcsán optimista a szenegáli-amerikai center, Mbacke Diong, aki egyre jobban beilleszkedik a Gáz utcában.  

- Szombaton megérdemelten nyertünk a Falco ellen, ugyanis egységesek voltunk, a korábbi meccsekhez hasonlóan, ismét csapatként harcoltunk. Ismét megmutattuk meg a karakterünket. Nagyon készültünk a mérkőzésre, azóta a szerdai, szombathelyi kupameccsre fókuszálunk, ott is szeretnénk hasonló eredményt elérni. Nagy meccs lesz, természetesen bízom az újabb győzelmünkben.

A Zsíros Tibor Magyar Kupa 2022-23-as kiírásának programja. Az egymeccses negyeddöntőkre a párosításoknál elöl álló csapat otthonában kerül sor.

2023. április 5., szerda:

18.00 Szolnoki Olajbányász-Zalakerámia ZTE KK

18.00 Falco-Vulcano Energia KC Szombathely-Arconic-Alba Fehérvár

18.00 Atomerőmű SE-Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

19.00 Sopron KC-MVM-OSE Lions

2023. április 8., szombat:

17:00 Sopron KC/MVM-OSE Lions-Szolnoki Olajbányász/Zalakerámia ZTE KK

20:00 Falco-Vulcano Energia KC Szombathely/Arconic-Alba Fehérvár-Atomerőmű SE/Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét (M4 Sport)

2023. április 9., vasárnap:

17.00 Bronzmérkőzés

20.00 Döntő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában