Jólesett az év végi pihenő

2023.01.02. 21:53

Az Év Sportolója díjra jelölt Kovács Zsófia nagyon várja már a gálát

A nőknél a dunaújvárosi tornász Kovács Zsófia, továbbá az öttusázó Gulyás Michelle, és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége 65. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán. Az újvárosi világklasszis 2022-ben ugrásban Európa-bajnoki címet szerzett, és sérülten gerendán világbajnoki döntőbe jutott.

Németh Krisztián

Kovács Zsófia 2022-ben harmadik Európa-bajnoki aranyérmét szerezte

Fotó: Földi Imre

Hogyan fogadtad, hogy beszavaztak a legjobb három közé, akik közül egy az Év sportolója elismeréssel gazdagodik január 9-én, a Magyar Állami Operaházban megrendezésre kerülő gálán? 

Már annak is örültem, hogy 2020 után ismét bekerültem a legjobb tízbe. Családi körben néztük itthon a családdal a sajtótájékoztatón. Izgultam, mert remek „vetélytársaim” voltak. Nagyon örültem, amikor kimondták a nevemet. Nagy boldogság, hogy ismét a legjobb három között lehetek. 

Mennyire volt időd pihenni? 

November végén még elidnultam mesterfokú bajnokságon, után két hét pihenő következett, majd december második hetében elkezdtük a felkészülést, az alapozást. Azért volt erre szükség, mert közel van az idei Európa-bajnokság, április végén már versenyezni fogunk Törökországban. 24-én délelőtt még edzettünk, de Karácsonykor megvolt a pár nap pihenő. 31-én délelőtt tréningeztünk, harmadikától folytatódnak az edzések. 

Elfáradtál az óesztendő végére? 

Elég húzós év volt, mert az Európa-bajnokságot augusztus végén rendezték, ellentétben az általános gyakorlattal, amikor is tavasszal van az Eb, és ősszel a világbajnokság. A vb-re kevés idő volt felkészülni, tavasszal, és nyáron sem volt megállás. Hat nap pihenőt kaptunk mindössze. Fejben elfáradtam, kicsit vártam a szezon végét. Kellett már a pihenő. 

Csak gerendán tudott indulni a vb-n
Fotós: Dömötör Csaba

A feszített tempó mennyire játszott közre abban, hogy a világbajnokságon sérülten indultál? 

Tegyük hozzá gyorsan így is bejutottál a fináléba! Az Európa-bajnokságra remekül sikerült a felkészülésem. A világbajnokság előtt kiújult a sérülésem, kétszer részlegesen már el volt szakadva a hasizmom, hálistennek „csak” húzódással bajlódtam, de emiatt be kellett áldoznunk a világbajnokságot, amelyen csak gerendán tudtam elindulni. Így is jól jött ki a lépés, mert nagy szó világbajnokságon döntőbe kerülni! 

Nyilván a karácsony elősegítette a regenerációt, és a pihenést... Igen, itthon volt az egész család. Négyen vagyunk testvérek, ettünk egy jót, örültünk egymásnak. Besegítettél a főzőcskézésben? 

Nem kimondottam. Annál is inkább, mert anyukám délelőtt készítette el, amikor én még edzésen voltam. Szívesen terítek, a tesókkal közösen díszítjük a fát, persze csak miután apukám befaragta a talpba. 

Van kedvenc karácsonyi sütid? 

Nincs különösebben. Talán a „mamasütit”. Mézes-krémes sütemény nagymamámtól! 

Milyen volt a szilveszter, csendes, vagy hangos? 

Elmentünk szórakozni a barátommal, de már a nyugisabb szilveszterre vágyom, pedig még csak 22 éves vagyok. Meglátjuk mi lesz jövőre, lehet, hogy otthon töltjük majd. 

Mit gondolsz sportemberként változtál valamiben? 

Tudatosabb vagyok, jobban tudok koncentrálni, kizárólag csak a tornára összpontosítani. Elvégeztem egy edzői képzést, persze ez egyelőre nem azt jelenti, hogy trénernek állok. A csarnokon kívül korábban lustább voltam, de egyre inkább fontosnak tartom a masszőr, a gyógytornász, a sportpszichológus segítségét. Rájöttem, hogy ezek legalább olyan fontosak, mint az edzés. 

Egyre csak közeledik január 9-e, izgulsz már? 

Egy kicsit már ott jár a fejem. Nagyon várom, mert ez lesz az első ilyen jellegű esemény, amin részt veszek. 2021-ben is a legjobb háromban voltam, de a járvány miatt nézők nélkül zajlott a gála, csak a televízióban nézhettem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában