Nagyszabású kontinensviadal

2022.08.24. 13:01

Fehérváron ez lesz az utolsó öttusa világverseny, lovaglással

Az öttusaszövetség, a Volán Fehérvár és a város vezetői egyeztettek a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban. A pentatlonisták Európa-bajnoksága szeptember 13-án kezdődik Fejér megyében.

Horog László

Balról Mészáros Attila alpolgármester, Vörös Zsuzsanna és Kármán Sándor, a MÖSZ versenyigazgatója 

Forrás: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

Több órán át tárgyaltak az illetékesek, szisztematikusan, pontról pontra haladtak. A hagyomány nem szakad meg, minden évben rendeznek öttusa világversenyt Fehérváron. Az eredetileg augusztusra tervezett, végül szeptember közepén megrendezésre kerülő Eb-ről egyeztetett a hazai szövetség, a MÖSZ versenyigazgatója, Kármán Sándor, Székesfehérvár sportot felügyelő alpolgármestere, Mészáros Attila, Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója, Hirt Károly, az ARAK atlétáinak elnöke – a sportcentrum az ő otthonuk –, valamint a Városgondnokság munkatársa, Szakáll Béla. Utóbbi két szakember a legfontosabb információk kicserélése után távozott, Kármán, Mészáros és Vörös még hosszasan folytatta a diskurzust, majd beszámoltak a fejleményekről.  

– A nemzetközi szövetség kérésére toltuk egy hónappal az eredeti, nyári időpontot. Minden részletet tisztáztunk, immár végleges, a kontinensviadalra szeptember 13-tól 19-ig kerül sor, Európa legjobb női és férfi öttusázóinak részvételével – kezdte Vörös Zsuzsanna. – Nagy öröm, hogy ismét jelentős viadalra kerül sor a megyeszékhelyen. Tavaly Világkupa-döntőt bonyolítottunk, 2019-ben Világkupa-fordulót, 2018-ban Európa-bajnokságot rendeztünk, 2020-ban minden rendezvény elmaradt a pandémia miatt. Most ismét lehetőséghez jutottunk, történelmi viadal lesz, minden jel arra mutat, Fehérváron ez lesz az utolsó, nagy volumenű öttusaverseny, amelyen még szerepel a programban a lovaglás. Ugyanis a 2024-es, párizsi olimpiát követően új szám következik a modern pentatlonban.

Kármán Sándor versenyigazgató vette át a szót, közölte, a szeptemberi, fehérvári viadalt a honi szövetség rendezi, a Volán Fehérvár és az önkormányzat hathatós segítségével. Egy éve, 2021 nyarán a VK-döntőre is Fejérben került sor, a tokiói, nyári olimpiát megelőzően. A koronázóvárosiaknak egy éve volt esélyük az Eb lebonyolítására is, azonban ezt végül a századik születésnapját ünneplő, 1,2 milliós orosz nagyváros, Nyizsnyij Novgorod kapta. A jövő évi vb-t az angliai Bath rendezi, 2024-ben Budapest megpályázza a világbajnokságot, ami a párizsi, nyári olimpia előtt kerül megrendezésre. Minden bizonnyal ez a világverseny jelenti majd a búcsút az öttusában a lovaglástól.

Az eredeti tervek szerint a fehérvári Eb-t augusztus 15-től bonyolították volna 21-ig, ezzel azonban megzavarták volna a Királyi Napokat. A világszövetség, a UIPM is kérte pár hónapja a csúsztatást, ugyanis reménykedtek abban, hogy a nemzetközi helyzet enyhül, a háború befejeződik, az orosz és a fehérorosz sportolók – előkelő helyen szerepelnek a sportági ranglistákon – visszatérhetnek. Közben kiderült, a két ország sportolói nem kapcsolódhatnak be ismét a nemzetközi vérkeringésre, nem bizonyíthatnak Fehérváron sem. A korábbi álláspont változatlan. A közelmúltban, augusztus végén Egyiptom volt a házigazdája a világbajnokságnak, az elsődleges helyszín, Kairó változott, azonban a rendező ország nem, a tengerparti Alexandria bonyolította a viadalt.  

–Meggyőződésem, városunk három hét múlva ismét jó házigazdája lesz az Európa-bajnokságnak - jegyezte meg Mészáros Attila. – Örülök, hogy ismét nagy volumenű eseménynek lehetünk a házigazdái, köszönjük a hazai szövetségnek, hogy ismét ránk gondoltak, valamint a Volán Fehérvár és a Városgondnokság vezetőinek, hogy ismét vállalták a házigazda szerepkört. A megszokott helyszínek nem változnak, az úszásra a Csitáry G. Emil Uszodában kerül sor, a vívásra az MKOSZ-csarnokban, a lovaglásra, valamint a lövészetre és futásra a Bregyóban.

A fehérváriak közül a Volán Fehérvár sportolója, a sérüléseket immár maga mögött hagyó, a viadalt jó formában váró Demeter Bence biztosan rajthoz áll egyéniben, klubtársa, Tamás József jelen állás szerint váltóban bizonyíthat. Az Alba ÖSE sportolója, Alekszejev Tamara váltóban biztosan rajthoz áll, de nem kizárt, hogy egyéniben is. Ez azon múlik, hogy a rövidesen, a lengyelországi Drzonkówban sorra kerülő nemzetközi versenyen miként szerepel. Ha magyar riválisait maga mögé utasítja, egyéniben is indulhat Fehérváron.

A koronázóvárosi Európa-bajnokság szeptember 13-án, kedden mindkét nemben a váltóval indul, a következő két napon következnek a selejtezők a nőknél és a férfiaknál. Pénteken és szombaton az elődöntőkre kerül sor, vasárnap pedig döntőket bonyolítják, a program hétfőn a mix váltóval zárul. Az Eb nem kvalifikál soron következő világversenyre, azonban világranglista-pontokat ad, ami azért fontos, mert a UIPM az év végén az első ötben záró női és férfi sportolókat pénzdíjjal jutalmazza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában