Öttusa

2022.02.09. 18:42

Meghosszabbított kapitányi mandátum

Továbbra is a Volán öttusázóinak edzője, Szloboda József az utánpótlás szövetségi kapitány. Azonban rövidesen pályázatot írnak ki a tisztségre.

Horog László

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Szloboda József lassan 25 éve edzősködik az Alba Volánnál. A kilencvenes évek derekán abbahagyta az öttusát, másfél évre elszakadt a sportágtól, Ausztriában dolgozott, majd a vezetőedző, Kulcsár Antal hívására visszatért a Börgöndi útra, először vívást oktatott, később korosztályos csoportokat vezetett. Tizenkét éven át tevékenykedett utánpótlás edzőként, jobbára úszást és futást vezényelt. 2010-ben bekövetkezett a szakadás, a fehérvári pentatlonisták szétváltak, az Alba Volán mellett létrejött az Alba Öttusa SE, Szloboda maradt a Volánnál.

– Egyedül feleltem a fizikai számokért, az úszást, a futást és a lövészetet vittem, ami egyre több munkával járt. Nyolc esztendeje Vitéz László vette át a kombinált számra való felkészülést, én már csak az úszásért felelek, persze, az is ad feladatot.

Szloboda a riói olimpiát követően, 2017-ben lett az utánpótlás szövetségi kapitánya. A riói olimpiát megelőző esztendőkben Pálvölgyi Miklós látta el a szövetésgi kapitányi tisztséget a férfiaknál és a nőknél is, a posztot az ötkarikás játékokat követően választották ketté. A folytatásban a MÖSZ döntése értelmében Martinek János a férfiak felkészítésére, Kállai Ákos pedig a nők munkájára ügyelt. Velük együtt bízták meg a feladattal Szloboda Józsefet.

– Vörös Zsuzsanna javaslatára hozták lére az utánpótlás kapitányi feladatkört, pályázat útján kaptam meg a lehetőséget, többen indultak a posztért. Felügyelem a fiatalok munkáját az országban, figyelem a tehetségeket, az edzőtáborokra javaslatot teszek a szövetség vezetőinek, a versenyekre való utazások megszervezésében is van szerepem. Én jelölöm ki a válogatott keret tagjait, az évközi viadalokon nyújtott teljesítmények alapján javaslatot teszek a szakmai bizottságnak, ők pedig az elnökség elé viszik a neveket.

Szloboda leginkább arra büszke, hogy Buenos Airesben, az ifjúsági olimpián Gulyás Michelle bronzérmet nyert egyéniben, valamint fiataljaink több érmet, aranyakat is bőven szereztek korosztályos Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon, egyéniben és csapatban.

– A megbízatásom december végén járt le, amit meghosszabbítottak. Azonban az elkövetkező hónapokban, amint kiderül a lovaglást váltó új sportág, ismét pályázatot ír ki a szövetség. Szeretem ezt a munkát, úgy tervezem, ismét megméretem magam. Persze, sok függ attól is, mi lesz az ötödik sportágunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában