Karate

2021.12.28. 07:20

Egy nehéz év végén az Alba Regia SC

A pandémia rányomta bélyegét a karatésok versenyszezonjára is. Az ARSC sportolói sok nehézséggel küzdöttek.

Horog László

Kovács Ferenc, az Alba Regia Sport Club vezetőedzője

Forrás: Horog László

– A 2020-as, világjárvánnyal terhelt év után a szakosztály létszáma idén januárra 40 főre csökkent. Sajnos a lemorzsolódás leginkább a fiatalabb korosztályt érintette, mert a lezárások után többen nem kívánták folytatni az edzéseket, így sportolói utánpótlásunk komoly veszteségeket szenvedett – közli az Alba Regia SC karatésainak vezetőedzője, Kovács Ferenc. – A felnőtt és szenior korosztály karate iránti elköteleződése biztosította azt, hogy ne essen tovább a létszámunk. Az év elején a teljes tagság részére verseny- és edzői engedélyeket kötöttünk, ami biztosította az edzések megtartását a kormányzati előírások szerint. Szerencsére a tornatermi edzéseket – némileg csökkentett időtartamban – folytatni tudtuk, egészen a márciusi teljes lezárásig. Akkor a tornatermi tréningeket teljesen fel kellett függesztenünk. Ezen időszak alatt az időjárás sem támogatta a versenyzőket, hogy szabadtéri edzésekkel orvosolják a problémákat. 

– Néhány tagunk átesett a fertőzésen, csak a gyógyulás és kötelező egészségügyi várakozás, karantén után folytatták az edzéseiket. A tavaszi versenyek elmaradtak, csak egyetlen erőpróbát rendeztek Nyíradonyban, a felnőtt Eb-re válogatás miatt, ahol csak egy versenyzőt tudtunk indítani, Dvéri Maja szerepelt kata versenyszámban. A felkészülés nagyon rövid volt, alig több mint két hét, az is többnyire szabadtéren. A kevés gyakorlási lehetőség és a felnőtt kategória új formagyakorlatai miatt Maja 4. lett, lemaradt a nyár elején, Grúziában rendezett Eb-ről. 

A zárlat feloldása után továbbra is két csoporttal folytatták a munkát, céljuk volt a gyermek és felnőtt csoportban a létszám növelése, új tagok toborzásával. 

– Az új iskolaidény indulásakor néhányan jelentkeztek, de a világjárvány befolyásolta a fiatalok sportolási kedvét. Az őszi versenyeinket annak rendeltük alá, hogy a november végi felnőtt, illetve U20-as Eb-re indulási jogot szerezzen két versenyzőnk, Dvéri Maja és Fehérvári Ádám kata, azaz formagyakorlat versenyszámban. A beválogatáshoz részt kellett venniük a hajdúsági fővárosban megrendezett Debrecen Kupa felnőtt országos bajnokságon, ahol mindketten jól szerepeltek. Fehérvári Ádám 3., Dvéri Maja pedig 5. helyezést ért el összevont felnőtt kata mezőnyben, az U20-as korosztályra vonatkozóan mindketten aranyérmesek lettek, így beválogatták őket a Nagyváradon megrendezett korosztályos Európa-bajnokságra. 

A debreceni verseny érdekessége volt még a szakágban frissen beinduló csapat kata versenyszám, ami három fő együttes bemutatóját jelenti. 

– Visszahívtuk a sportággal öt évvel ezelőtt szakító Kardos-Kovács Mónikát, aki a korábbi évek legsikeresebb kataversenyzője volt, 2014­-ben felnőtt Európa-bajnok és többszörös helyezett a kontinensviadalokon. Így három fővel elindultunk a csapatviadalon, az első helyen zártunk. Úgy gondoltuk, ha Mónika elindul a csapatversenyen, mérje meg magát az egyéni versenyszámban is, ahol szintén az első helyen végzett. A szezon a nagyváradi Eb-vel zárult, számunkra a bírói pontozás sajnos nem a legszerencsésebben alakult, a döntések nem nekünk kedveztek, Maja a 3. helyezést ért el, Ádám pedig érem nélkül végzett. Úgy gondolom, mindkettőjüknek előrébb kellett volna végezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában