Aranyérem zálogban

2021.11.26. 07:00

Letették a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia alapkövét

2024 nyarán adják át Sukorón a Kovács Katalin nevével fémjelzett sukorói kajak-kenu sport­akadémiát. Csütörtökön tették le az alapkövet.

Németh Krisztián

Paár Attila, a kivitelező cég tulajdonosa, Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Kovács Katalin, az akadémia elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Három olimpiai és harmincegy világbajnoki aranyérem kétségkívül egy korszakos világklasszis életének legfontosabb tárgyi emlékei. De ugyanilyen fontos egy nemzeti színű szalagon függő kis műanyag medál is. Mert az volt az első, amelyet még gyermekként éppen a sukorói pályán szerzett. 

2021. november 25-én egy hideg, szürke délelőttön a féltve őrzött érem a sportág királynőjének nevét viselő komplexum alapkövébe került, hogy záloga legyen azoknak a céloknak, amelyeket a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia képvisel majd, 2024 nyarától. 

– Az utánpótlás-nevelés bázisa lesz, tehetségeket menedzsel, és módszertani központként is funkcionál, Magyarország egyedülálló intézményeként – erősítette meg Juhász Roland államtitkár a kormányzat vízióját. 

55 milliárdból épül a létesítmény, az üzemeltetést az állam fogja vállalni. A 19 ezer négyzetméteres főépületben fedett versenypálya, feszített tükrű tanmedence, wellnessrészleg, számos sportpálya mellett kollégium is épül, mely 14 kerekesszékes sportoló elhelyezésére is alkalmas lesz. A versenyzők kollégiumban lakhatnak, egyéni tanrend szerint tanulhatnak. Minden szükséges elméleti oktatást egy helyen kapnak majd meg. Konferenciaterem, étterem, közösségi helyiségek, tantermek is lesznek az akadémián. Egy másik 7000 négyzetméteres épületben fedett tesztpálya, és a többi között evezős, és kajak-kenu hajótárolók épülnek. Teljes tereprendezést végeznek, rekortán, műfüves futballpálya, és számos parkoló is épül. 

 

Bárki lehet a saját életének bajnoka

 

Könnyek szöktek Kovács Katalin szemébe. A kajakozás királynője meghatottan, izgatottan állt az alapkőletételre váró plénum előtt. Visszaemlékezett arra, amikor tizenegy esztendősen először ment le edzésre a Budapesti Spartacus vízitelepére. 

– Büszkén, izgalommal, várakozással telve jártam minden nap edzésre. Élveztem a kajakozást, szerettem a megtartó, biztonságos közeget, mígnem tizenkilenc éves koromban megértettem, hogy a sport ennél többet jelent számomra. Nagyobb, elérhető célokat fogalmaztam meg magamnak 

– emlékezett vissza a sportág egyik legnagyobbja. 

Az akadémián 2024-től generációk sokasága mehet végig ugyanezen a folyamaton.

– Bár a kajak-kenu egyéni sportág, azt mindenki tudja, mit jelent a csapatjáték. Együttes erővel, egymásra építkezve élhetjük meg mindennapi sikereinket. A sikert kétféleképpen definiálhatjuk: egyrészt siker számunkra minden gyerek, akinek meg tudtuk mutatni, hogy a sport nélkülözhetetlen része az életének. Nem mindenkiből lehet olimpiai bajnok, élsportoló, nemzeti hős, de ha a mi segítségünkkel életformájává válik a sport, akkor a saját életének bajnokává válhat. Másfelől a siker számunkra minden egyes tehetség, hogy aztán évek múltán méltón képviselhessék a magyar kajak-kenu sportot. A múlt sikereire alapozva, a jelen lehetőségeivel élve, a jövő nemzedékéért dolgozunk – zárta mondandóját az akadémia elnöke, majd az urnába süllyesztette a Velencei-tavon nyert aranyérmét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában