triatlon

2021.08.11. 22:06

Lutri lesz Kanada

Remek formában várja a székesfehérvári Trion SC két triatlonistája Dévay Márk és Zsombor a világbajnokságot, ám a Covid-szabályok különös kihívás elé állítják őket a 10 nap múlva kezdődő versenyen.

Németh Krisztián

Dévay László az edző és apa, valamint fiai: az elit világbajnokságra készülő Márk (balra) és Zsombor

Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

Kevesebb mint négy héttel a sportág olimpiai döntője után Edmontonban sereglenek öszsze az elit kategória és az U23as korosztály legjobbjai.

Egyébként nem sok híja volt, hogy az idősebbik testvér, Márk ott legyen az ötkarikás játékokon, Tokióban!

– 2018 májusában indult a két éven át tartó kvalifikációs szezon, amelyben a 12 legmagasabb pontszámú eredményt adták össze a végels zámolásnál. Márkó 2018-ban még bőven U23-as versenyző volt, ezért akkor még nem erőltettük a több pontot hozó nagyobb versenyeket. Mindössze kétszáz ponttal maradt el a kvótás helytől, ha 2018-ban ráfekszünk a kvalifiká ciós versenyekre, és még esetleg két-három versenyt megcélzunk, akkor meg is lett volna az olimpiai szereplés – tudtuk meg Dévay Lászlótól, fiai edzőjétől.

A tanulságot mindenesetre levonták: már most eldöntötték, hogy kezdettől fogva beleállnak a jövő májusban kezdődő olimpiai kvalifikációs időszakba.

Dévay László az edző és apa, valamint fiai: az elit világbajnokságra készülő Márk (balra) és Zsombor
Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

Viszont az aktuális feladat a jövő hétvégén Kanadában zajló világbajnokság. Márk a második elit világbajnokságára készül, Zsombornak ez lesz az első U23-as vb-je. Utóbbi a korosztályos Eb-n kivívott 9. helyével vívta ki a részvételt.

– Mindketten jó formában vannak. A múlt hétvégén Zsombor nagy fölénnyel nyerte a pécsi ranglistaversenyt, Márk pedig a német triatlon Bundesligában versenyzett, ahol a csapata ismét az első helyen végzett. Jó szolgálatot tett volna egy magaslati edzőtábor, de ezt nem tudtuk finanszírozni, helyette versenyzünk, és igyekszünk minél több rutint szerezni. Az igazi nehézséget az jelenti majd, hogy a hatályos kanadai Covid-szabályok miatt másfél napos utazás után háromnapos karantén vár rájuk a szállodai szobájukban. Éppen ezért kiszámíthatatlan, hogyan szerepelnek majd, és ez a mezőny összes tagjára igaz lesz. Állóképességi sportban pár nap kihagyás is nagyon sokat jelent – zárta gondolatait Dévay László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában