lánya, Gréta is ellátta tanácsokkal

2021.08.14. 20:00

Negyedik paralimpiáján indul Gurisatti Gyula

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy ugyanazon a nyáron a család két tagja is részt vesz az olimpiai játékokon. A Gurisatti családra ez azonban igaz, hiszen Gréta éppen hogy bronzéremmel a nyakában hazatért Tokióból, édesapja, a sportlövő Gyula nemsokára indul Japánba élete negyedik paralimpiájára. A kiváló sportoló az egyedüli megyei induló lesz Tokióban.

Beke Zsombor

Gurisatti Gyula és lánya, az olimpiai bronzérmes vízilabdázó, Gréta

Fotó: Dömötör Csaba/MW

Alig egy hete nyerte meg a dunaújvárosi Gurisatti Grétával felálló magyar női vízilabda-válogatott az oroszok elleni bronzmérkőzést Tokióban. Azóta a mieink ünnepélyes fogadása is megvolt már a BOK Csarnokban, a lányok pedig a jól megérdemelt pihenőjüket töltik. A Gurisatti családban az olimpia jegyében telik a nyár, Gréta hazatérése után nemsokára édesapja kel útra Japán felé, hogy részt vegyen a paralimpiai játékokon. A távolból szurkolás szerepe augusztus végén tehát megcserélődik.

– Amikor lefújták a bronzmérkőzést, nagy feszültség szabadult fel bennünk, nagy volt az öröm a családon belül – nyilatkozta lapunknak Gurisatti Gyula. – Az egész olimpia alatt minden mérkőzésre felkeltünk és együtt szurkoltunk a válogatottnak és Grétának, büszke vagyok rá. Hazaérkezése után természetesen élménybeszámolót tartott, illetve elmondta, hogy mire számítsak Tokióban, hogyan néz ki az olimpiai falu, milyen szabályokra kell majd figyelni.

Gurisatti Gyula és lánya, az olimpiai bronzérmes vízilabdázó, Gréta
Fotó: Dömötör Csaba/MW

Gurisatti Gyula hihetetlen pályafutással a háta mögött készül a negyedik paralimpiájára. Uszonyos úszásban többszörös magyar bajnok, tájékozódási búvárúszásban világ – és Európa-bajnoki címet nyert a ’90-es években. 1999-ben egy búvarpalack felrobbanása következtében térd alatt elveszítette mindkét lábát, de felépülése után sem szakadt el a sporttól, 2007-tól parasportlövő válogatott. Az 55 éves sportember immáron negyedik alkalommal vett részt a paralimpikonok eskütételén, amelyet a héten tartottak a fővárosban.

Apró meglepetéssel, hiszen a színpadra lánya és édesapja szólította fel.

– Nagyon megható volt, hogy ők is ott voltak az eskütételkor, el is sírtam magam a helyszínen. Nem tudtunk róla, hogy mindenkinek készültek meglepetésvendéggel a szervezők. A főpróbán még azt gyakoroltuk, hogy hogyan ér ki majd minden sportoló adott időn belül, nagy volt a meglepettség.

Az eskütételen lánya és édesapja lepték meg Gyulát
Fotó: Török A./MW

A parasportlövő mögött nem áll egyszerű kvalifikációs időszak, hiszen a koronavírus-járvány a többi sportághoz hasonlóan megnehezítette a versenyek megrendezését, sőt Gurisatti a betegséget is elkapta.

– Nálunk is hatalmas nehézségeket okozott a járványhelyzet. Az elmúlt másfél évben folyamatosan maradtak el a versenyeink, mindig jött a hír, hogy megtartják, készültünk, edzőtáboroztunk, majd indulás előtt egy héttel tájékoztattak minket, hogy mégsem tartják meg. Februárban a finnországi Európa-bajnokság is elmaradt. A téli időszakot az sem könnyítette meg, hogy decemberben elkaptam a koronavírust és két hétig nyomtam az ágyat. Utána a felkészülési idő rövidsége miatt talán túl korán elkezdtem a kondícionáló edzéseket az Eb-re, majd kaptam egy tüdőgyulladást, az antibiotikum kúra miatt újabb egy hétig otthon kellett feküdnöm. Később újból nekikezdtem a felkészülésnek, nagyjából 2-3 hónap kellett, míg utolértem magam. Gyenge voltam, nem tudtam úgy koncentrálni, nagy volt a szórás a lövések között. Márciusban volt egy versenyünk, ott már döntős voltam, aztán Limában a kvótaszerző megmérettetésen is fináléba jutottam, de a kvótát nem sikerült megszereznem. A fiúk mezőnyében összesen két szabadkártya volt, és mivel jó eredményeim voltak a világkupákról, én kaptam meg az egyiket.

Ha a paralimpiákat nézzük, Rióban érte el a legjobb eredményét, akkor a 12. helyen végzett. Korábban Európa-bajnokságon nyert már bronzérmet is, de szinte minden világeseményen, legyen szó akár Eb-ről vagy világbajnokságról, a legjobb tíz között végzett. Gurisatti a munka mellett űzi aktív sportolói pályafutását, napi egy-két edzéssel készült az olimpiára, edzőtáborokban nem ritka, hogy szinte reggeltől estig lőnek és gyakorolnak. A dunaújvárosi parasportoló augusztus 23-án indul Japánba, az elsődleges célja, hogy a döntőbe jusson Tokióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában