Maraton után IronMan

2021.08.22. 15:30

Emberpróbáló távon bizonyította kitartását a fehérvári Punk Adrienn

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy Punk Adrien teljesítette élete első maratonját, méghozzá nem is akármilyen idővel. Azonban ez nem a jéghegy csúcsa volt, a fiatal fehérvári sportolónak, ugyanis egy rendkívül emberpróbáló távon bizonyított a napokban, és most már elmondhatja magáról, azt amit nem sokan ennyi idősen, hogy IronMan lett. A felkészülésről, a versenyről és a jövőről beszélgettünk vele.

Bagotai Zsanett

Hogy zajlik egy ilyen versenyre a felkészülés, mennyi időt igényel?

- A felkészülés mindenkinél más-más időt vesz igénybe. Nálam ez egy évet töltött ki. Ezalatt az idő alatt meg kellett alapozni mindhárom sportághoz az erőnlétet, és a megfelelő technikát is. A felkészülés őszi-téli időszaka nem volt egyszerű, hiszen a kerékpáros és futóedzéseket is a szabadban végezzük, ám a téli időben az előbbit görgő segítségével, itthon végeztem el. A tavaszi-nyári hónapokban természetesen ezt szabadtéren folytattam. Több hetes periódusokban végeztem a felkészülést, mikro,-és makróciklusokra bontva. Ezen belül egy hét alatt 10-15 darab edzést hajtottam végre. Sok időt igényel ez a számú edzésmunka, de a cél érdekében mindent meg kell tenni, így hát igyekeztem ehhez igazítani a napjaimat.

Kik azok, akik mindig melletted állnak és támogatnak a céljaid elérésében?

- Számomra nagyon fontos volt, hogy edzői irányítással készüljek fel egy ilyen versenyre. Ezt az utat nagyon nehéz lett volna szakmai segítség nélkül megtenni. Tehát név szerint Takács Péternek illetve Garab Eszternek köszönhetem a felkészítést. Továbbá az edzőtársakkal való edzéseknek is fontos szerepe volt. A felkészülés alatt Bíró László sportmasszőr volt a segítségemre, akinek itt is külön köszönöm a munkáját. Az egyik fehérvári kerékpárszervizben is mindig a segítségemre siettek. Továbbá a családomnak, szüleimnek, barátomnak is köszönöm a támogatást, hiszen ők voltak, akik a mindennapok nehézségeit könnyebbé tették és tartották bennem a lelket.

Sokan támogatták és segítettek a felkészülésben a fehérvári sportolót
Fotó: Punk Adrienn

Hogy zajlott a verseny napja, voltak kétségeid, hogy esetleg nem sikerül, pedig mennyit dolgoztál érte?

A verseny napján már reggel 4 órakor felkeltem. Ezt követően 6 órára érkeztünk meg Gyékényesre, ahol az úszás rajtja volt. Itt elvégeztem a kerékpáron az utolsó simításokat és bevittem a depóba. A rajt 7:30-kor, a hagyományhoz híven ágyú lövéssel indult el. Ezután a kerékpározás alatt több holtpontom is volt 120 illetve 150 kilométernél is. Amikor már a futópályán voltam, tudtam, hogy meg tudom csinálni. Ugyanakkor a maraton feléhez érve szintén volt egy holtpontom, és itt már nagyon fájt minden egyes lépés. Izgulni nem izgultam, de azért voltak kétségeim, hiszen tudtam hogy ez a verseny nem játék. Nagyon sokat készültem mentálisan is az edzések alatt és után. Továbbá a témához kapcsolódó könyvek, cikkek folyamatos olvasása és nagybátyám tapasztalatai – aki már 11-szer teljesítette ezt a távot – segítettek a felkészülésben.

Mit kell ahhoz teljesíteni, hogy valaki IronMan lehessen?

- Az IronMan táv a triatlon versenyeken 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból, majd egy maraton futásból áll. Ezeket egymás után kell teljesíteni. Pihenő idő nincs, kizárólag a depóban eltöltött idő, amit a végeredménybe ugyan úgy beleszámítanak. Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy ez idő alatt az ember nem igazán tud szilárd táplálékot elfogyasztani, így a gélek, energia szeletek, sótabletta, gyümölcsök, izotóniás italok segítik a versenyzőket a kalóriák pótlásában.

Mennyi idő ezt teljesíteni, illetve mi jár egy ilyen hosszú táv alatt az ember fejében?

- Nekem 12 óra 23 perc 27 másodperc alatt sikerült célba érnem. Vegyes érzéseim voltak a verseny alatt, de a flow élményt az elején még magamévá tehettem. Az országúti kerékpáron ülve már teljesen a versenyre koncentráltam, ami a futáson sem változott. Azt gondoltam naivan, hogy lesz időm a gondolataimmal játszani, de ez nem jött össze, hiszen a verseny hevében nem tudtam másra koncentrálni, csak arra, hogy a tempót tartani tudjam.

Több mint 12 óra folyamatos terhelés után egy őszinte mosoly
Fotó: Punk Adrienn

Mit éreztél, amikor sikeresen célba értél, illetve kik voltak ott veled?

- Nagyon jó érzés volt célba érni, teljesíteni a versenyt. Amikor bemondták a nevemet, hogy Ironman lettem, az az érzés mindenért kárpótolt. Természetesen az edzőm, Takács Péter és az Alba Triatlon SE tagjai, csapattársaim szurkoltak egész nap. De akik nélkül nem sikerült volna végigcsinálni ezt a napot, az a családom, akik közül négyen voltak ott velem: anyukám, apukám és nagybátyámék.

Punk Adrienn mostantól magáénak tudhatja az IronMan címet
Fotó: Punk Adrienn

Elégedett vagy a teljesítményeddel?

- Őszintén, kicsi hiányérzet van bennem. Szerettem volna jobb időt bringázni illetve futni is. De mivel először tapasztaltam meg milyen is ez valójában, így ez is egy szuper teljesítmény.

Lehet még ezt fokozni? Maraton, IronMan, mi az amit meg teljesíteni szeretnél, hol a határ a jövőben?

- Biztosan lehet még ezt is fokozni. Azonban a következő célt, jól át kell gondolni. De az sem kizárt, hogy jövőre szintén rajthoz állok, és ott a célom a jobb időeredmény elérése lesz.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/amikor-egy-alom-valora-valik-punk-adrienn-teljesitette-elete-elso-maratonjat-nem-is-akarmilyen-eredmennyel-4354198/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában