Alba Volán SC

2021.07.23. 19:44

A világjárvány hatásai

Elnökségi ülést tartott az Alba Volán SC, amelyen a szakosztályok vezetői a mögöttünk hagyott hónapokat értékelték.

Horog László

Balról Tóth István, Vörös Zsuzsanna és Botos Zoltán

Fotó: Horog László

Az ülés a pénzügyi beszámolóval kezdődött, a klub gazdasági vezetője, Tolnai Zsuzsanna jelezte, minden segítségnek örülnek, különösen a pandémia idején érkező támogatásnak. A SOSZ, azaz a Sportegyesületek Országos Szövetsége tízmillió forinttal segítette a klubot az elmúlt hónapokban – a többi, hasonló műhely mellett –, valamint a honi szakszövetség, a MÖSZ pályázat nyomán utalt hárommilliót, amiből a tervek szerint októberben edzőtáboroznak a versenyzők, és felszerelést vásárolnak. Gazdasági tekintetben az év végéig látnak előre, a kérdés az, a jövő év elején miként alakul a sporttámogatási rendszer. Sok a bizonytalanság a jövőt, a versenyek rendezését illetően is, itthon a járványhelyzet jól alakult, de kérdés, a nemzetközi színtéren mi következik. A korábbi bércsökkentés után márciustól fokozatosan visszaemelték a jövedelmeket a korábbi szintre. Korábbi élversenyzők hagyták abba az élsportot, ezzel bérek szabadultak fel, az adókat, járulékokat fizetik – erre mindig figyeltek –, a klubnak köztartozása nincs.

A sportlövő szakosztály vezetője, Botos Zoltán elmondta, visszafogottan gazdálkodnak, felszerelést – bár néhány esetben indokolt lenne – nem vásároltak, a béreket rendezik, reméli, a sportág lassan visszatér a világjárvány előtti szintre. Az utóbbi időben rendeztek viadalokat, valamint sportolóik részt vettek más települések erőpróbáin, megfelelő eredményeket értek el. Az öttusázók igazgatója, Vörös Zsuzsanna elmondta, a modern pentatlonistáknál a tanfolyamok szervezése komoly bevételi forrás, azonban a járvány miatt ezek nem indultak, bár a jelenleg is zajló nyári táboraik már megfelelő létszámmal zajlanak. Rövidesen két- és háromtusa-viadalt, valamint laser run erőpróbát rendeznek, reményeik szerint ötszáz résztvevővel, az ország minden szegletéből.

Balról Tóth István, Vörös Zsuzsanna és Botos Zoltán
Fotó: Horog László

Az utánpótlásban versenyző Tamás József eredményeit külön kiemelte, Bernben, a junior-Eb-n egyéniben 7., csapatban aranyérmes lett, nemrég a vb-n, Alexandriában egyéniben 5., a csapatversenyt szintén megnyerte társaival. Vörös hozzátette, Kovács Sarolta szereplésétől sokat várnak Tokióban, a versenyző mellett a szakosztály három edzője, Korponai István, Sós Attila és Vitéz László tölti az elkövetkező napokat Japánban. A szintén kvótás, ám az olimpia kapcsán végül csak tartalék Demeter Bence a közelmúltban, Kairóban, a vb-n egyéniben 9., csapatban aranyérmes lett, a Nyizsnyij Novgorodban bonyolított Eb-n egyéniben a dobogó legalsó fokára állhatott, a csapatversenyt az oroszoknál is megnyerték.

Vörös hozzátette, a pandémia megtizedelte a szakosztályt, ismert sportolók búcsúztak, az élet más területein próbálnak szerencsét. Tóth István klubelnök megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a hazai férfiak közül anno elsőként olimpiai indulási jogot szerző Demeter Bence a jelen állás szerint nem lesz ott a nyári játékokon, öt év kemény munkája veszett kárba. Az egyesület első embere hozzátette, alapos önvizsgálat szükséges az érintettektől, hogy ez miért következhetett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában