Őrlődik és bizakodik

2021.06.18. 22:14

Demeter Bence csalódott a vb-n mutatott lovaglása miatt

Csapatban világbajnok lett, egyéniben a kilencedik helyen zárt a kairói öttusa-világbajnokságon, mégsem elégedett a Volán Fehérvár kiválósága, Demeter Bence.

Ferencz Balázs

Demeter Bence (jobbra) a lövészettel kombinált futás során is jól teljesített Fotó: UIPM

Fotó: Nuno Goncalves

Az egyiptomi túra előtt Demeter Bence jelezte, közel jár a csúcsformájához, így joggal várhatta bizakodva a kairói világbajnokságot. Nem beszélt a levegőbe a Volán Fehérvár tokiói kvótával rendelkező pentatlonistája, hiszen minden számban brillírozott. Kivéve egyet, a lovaglást. Ott úszott el igazán az előkelő helyezés.

Hazaérkezése után kapott néhány nap pihenőt, Badacsonyban töltötte az időt a kedvesével. Sokat töprengett, majd pénteken már edzésbe állt.

– Alapvetően jó érzésekkel vágtam neki a világbajnokságnak, jól sikerült a felkészülés, de persze csalódott vagyok. A lovaglás miatt mindenképpen – mesélte kairói élményeit a 31 esztendős Demeter Bence. – Kifejezetten gyengén sikerült a lovaglás, nem találtam meg az összhangot a lóval, a vége felé pedig már nem is volt segítőkész. Nehéz volt megemésztenem, pontosabban még mindig rágódom rajta, mert a többi három számban nagyon jól szerepeltem. Sokkal több volt ebben, az érem is elérhető lett volna, ha normálisan végigmegyek a lovaspályán. Nem volt rossz lovam, lehet, hogy egy kicsit elfáradt, én sem éreztem igazán ezt a típusú lovat, nem éreztem rá, hogyan is kellene lovagolni. Két rontott távolságom volt, a többi akadálynál a ló is hibázott. Soha nem lovagoltam még ilyen rosszul, általában a legjobb lovas eredményeket produkáltam eddig. A lehető legrosszabbkor alakult így, de tovább kell menni.

Marosi Ádám világbajnok lett, így már ő is olimpiai kvótával rendelkezik. Nagy a versenyhelyzet a magyar férfi öttusázók között, hogy ki legyen az a kettő, aki utazhat Tokióba.

– Azzal nincs baj, hogy Marosi Ádám nyerte a vb-t, nekem kellett volna az első hatban végezni. Mert a válogatási elvek ezt követelték meg. Hat ponton múlt csupán a hatodik hely. Nagy valószínűséggel gond nélkül kerülhettem volna oda az olimpiai utazókeretbe, így azonban kétséges, hogy kit javasol majd a szövetségi kapitány, vagy az elnökség kire teszi a voksát.

Demeter Bence (jobbra) a lövészettel kombinált futás során is jól teljesített Fotó: UIPM

Kasza Róbert 2019-ben ötödik lett a világbajnokságon, vagyis teljesítette a Martinek János szövetségi kapitány által vázolt kritériumszintet. Azonban a KSI versenyzője az idei vb-t is kihagyta sérülés miatt.

– Úgy érzem, a lovaglástól eltekintve elég jó formában vagyok. Nehéz döntés előtt áll az elnökség – vélekedett Demeter Bence. – Az eredmények alapján nem, de az aktuális formát tekintve én lehetek a befutó. A mérlegelés a szövetség feladata. Reménykedem.

Bence abban bízik, hogy jelenlegi teljesítőképességét is figyelembe veszi a szövetség elnöksége, amikor meghozza döntését. Most azonban nem túl boldog.

– Örülök a csapataranynak, de ha minden számban közepesen teljesítettem volna, s bejövök a hat közé, jobban el tudtam volna fogadni. Sok pontot dobtam el. Vívásban soha nem teljesítettem ilyen jól vb-n vagy Eb-n. Utoljára hat éve úsztam ennyire gyorsan, s nem tudom, mikor lőttem ennyire pontosan. A formám megvan.

Amennyiben utazik Tokióba, akkor csak váltóban szerepel az Európa-bajnokságon, és ha lecsúszik az olimpiáról, egyéniben versenyez Oroszországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában