Horváth Milán kapta a Kósa Kupát

2021.06.03. 08:30

A legjobb elsőéves hokis

Legjobb elsőéves felnőttként a Hydro Fehérvár AV19 védőjét, Horváth Milánt díjazta a honi szövetség, ő kapta a Kósa-kupát.

Horog László

Horváth Milán (kékben) szeretne olimpiai selejtezőt játszani a válogatottban

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A rendkívül tehetséges, volános bekk Bogesic Milánt és Révész Marcellt előzte meg a rangsorban, a fehérváriak tinédzsere megbízhatóan teljesített.

– 2009-ben kezdtem jégkorongozni, édesapám vitt ki meccsekre, megfogott a játék és a hangulat, tudtam, jégkorongozó akarok lenni. Jártunk a tavakra korcsolyázgatni és ütögetni a korongot, ekkor még fociztam is, egy évig együtt űztem a kettőt, ezzel elég nagy tervezési feladatot adtam anyukámnak, aki rohangált velem az egyik edzésről a másikra. Két lánytestvérem van, kisebb húgom a fehérvári női csapatban és a fiú U16 B gárdában játszik, az idősebb a MAC felnőtt női együttesében szerepel, és a női válogatott tagjaként készül az augusztusi kanadai A csoportos világbajnokságra.

Bár nem ütött sok gólt, mégsem készült tudatosan védőnek, kölyök (U14) és serdülő (U16) korosztályban csatárt is játszott.

– Ezáltal sokat fejlődtem, mivel megismertem a játék mindkét oldalát. Korosztályt lépve dőlt el, hogy hátvéd leszek. Fehérváron kezdtem, és itt is lépkedtem végig a ranglétrán, ezért az összes utánpótlás-diadal a klubhoz köt. Emlékszem, az U14-ben lettem először bajnok. Szerencsére minden esztendőben sikerült döntőt játszanunk, ezalatt elő­fordult, hogy alulmaradtunk, ezek ugyanúgy, de lehet, még jobban megmaradnak bennem, mint a sikerek. Az utánpótlás utolsó két korosztályában pedig már az osztrák csapatokkal is összemérhettük a tudásunkat, így többszörös magyar és osztrák bajnoknak is mondhatom magam. Minden egyes éremre nagyon büszke vagyok.

Horváth Milán (kékben) szeretne olimpiai selejtezőt játszani a válogatottban
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Tizenöt éves volt, amikor elkezdtek a válogatottal tornákra járni, előzőleg csak képességfejlesztő táborokon mutathatta meg képességeit.

– Először 2015-ben voltunk a válogatottal Pozsonyban, a World Select elnevezésű tornán. Utána lépkedtem egyre feljebb, és szerencsére sikerült minden évben a válogatott mezt magamra öltenem, ami óriási megtiszteltetés. A 2017–2018-as szezonban léphettem először jégre világbajnokságon, az U18-as korosztállyal Kijevben. Ebben az évben kaptam lehetőséget az U20-as nemzeti együttesben is. Egy évvel később mindkét gárdában szerepeltem a korosztályos vb-n. Az előbbit Fehérváron rendezték, ami különösen nagy élmény volt számomra, az U20-as eseményt a lengyelországi Tichyben, mindkét tornán bronzérmet szereztünk. A következő szezonban újra Kijevbe mehettünk a vb-re, a Divízió I/B-s seregszemlén sikerült aranyérmet szerezni, feljutottak a Divízió I/A-ba.

Horváth Milán a közelmúltban jégre lépett a felnőtteknél is címeres mezben, az osztrákok és a fehéroroszok ellen.

– Nagy élmény volt, szerencsére jól sikerült a bemutatkozásom. Nagyon sokat kö­szönhetek a csapattársaim­nak, rengeteget segítettek. Remélem, ott lehetek Rigában az augusztus végi olimpiai selejtezőn. Az első meccsek mindig emlékezetesek. A felnőtteknél, a Titánokban a Gyergyó ellen mutatkoztam be Érden, az osztrák bázisú ligában, az ICEHL-ben Grazban. Mivel összesen öt hátvédünk volt, sokat játszottam a bemutatkozó meccsemen. A csapat szempontjából nagyon jó alapszakaszt zártunk, a középszakaszban már nem úgy pattantak a korongok, ahogy szerettük volna, a szerencse sem állt mellénk. A rájátszást sajnálom, nem tudtunk meccset nyerni a Bécs ellen. A szezonom egyértelműen pozitív, nagyon sokat fejlődtem és rengeteg játékidőt kaptam. Remek hokisok vesznek körül, Stipsicz Bencétől, Hári Jánostól, Bartalis Istvántól különösen sokat tanultam, de igazából az egész keretet felsorolhatnám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában