pentatlon

2021.03.23. 16:10

Versenyben a világelit

Egy éve, de akad, aki már másfél esztendeje nem versenyzett a világ legjobb öttusázói közül. Most végre – ugyan nézők nélkül – összemérheti erejét a pentatlonisták hada a budapesti Világkupa-futamon.

Ferencz Balázs

Kovács Sarolta (b) és Alekszejev Tamara is az élre tör

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport-archív

Szerdán a hölgyek selejtezőjével rajtol el az idei világkupa-sorozat. A budapesti megmérettetésre népes és nívós mezőny gyűlt össze, ami nem csoda, hiszen a halasztott olimpia évében mindenki élne a versenyzés, tapasztalatszerzés, hangolódás lehetőségével. Ráadásul az olimpiai kvalifikációra fókuszálva is értékes pontokat lehet gyűjteni 2021 első szabadtéri viadalán.

37 ország 80 női és 92 férfi versenyzője nevezett. Legutóbb 2020 februárjában, Kairóban osztottak érmeket öttusa-versenyen, akkor a brit Joanna Muir és a magyar Marosi Ádám győzelmével zárult a vk-futam. Mindketten ott lesznek a budapesti mezőnyben is. Házigazdaként a magyar csapat 6-6 pentatlonistával kezdi a selejtezőket.

Kovács Sarolta (b) és Alekszejev Tamara is az élre tör
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport-archív

A nőknél Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Réti Kamilla, és Simon Sarolta mellett az Alba Öttusa SE kvótáért hajtó kiválósága, Alekszejev Tamara, valamint a Volán Fehérvár ötkarikás indulási joggal rendelkező Kovács Sarolta képviseli a nemzeti trikolórt.

– A többség egy éve, én másfél éve várok arra, hogy versenyezzünk, nagyon fura lesz újra nemzetközi mezőnyben versenyezni – mesélte kedden, a fővárosi buborékba költözése közben Kovács Sarolta. – A fedett pályás viadal jó erőfelmérő volt, de sokan hiányoztak arról a februári versenyről. Három csoportban küzdünk a döntőbe jutásért, erős mezőny lesz. Nem tudom, ki, miként készült, én egy éve a futásomra fektetem a nagyobb hangsúlyt. Fejlődnöm kellett, mert korábban ez volt a lyukas számom, elmentek mellettem a vetélytársak. Most megmutathatom, hogy előreléptem. Szerencsére a koronavírust is elkerültem, s bízom benne, ez így is marad, hogy már a második oltásomat is megkaptam két hete. Jól sikerült a felkészülésem, jó állapotban vagyok, de elsősorban az olimpiára kell időzítenem a formát. Elégedett lennék, ha az első hat között fejezném be a versenyt.

Alekszejev Tamara nyert már korábban világkupa-futamot, érthetően ő is az élmezőnybe vágyik.

A férfiak csütörtökön kezdenek, Bereczki Richárd, Kardos Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám, és Regős Gergely mellett a volános Demeter Bence az egyetlen fehérvári.

A hölgyek döntőjét március 26-án, pénteken rendezik, a férfiak csütörtöki selejtezőjüket követően szombaton viaskodnak a fináléban. Vasárnap a vegyes váltó zárja a 2021-es első világkupa-futam programját.

A vk-viadal vívó és úszó számának a Ludovika Aréna, a lovaglásnak a Nemzeti Lovarda, a kombinált számnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem parkja ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában