Hét évtizede indult a megyei bajnokság

2021.03.04. 10:00

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szövetség

Ma hetven éve annak, hogy megalakult a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség és elindult az első szervezett bajnokság.

Káldor András

Az Adony csapata 1967-ben

Fotó: MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága

1950. augusztus 2-án a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége elhatározta, hogy az 1950/51 évi bajnokság kiírása helyett 1950 őszén egyfordulós bajnokságot rendez. Ez az MLSZ bajnoki rendszerében részt vevő valamennyi osztályra vonatkozott, az NB I, az NB II, az NB III, valamint az Alszövetségi (később megyei) bajnokságokra is. 1951-től a tavaszi-őszi rendszer lépett életbe.

Az NB III kilenc csoportjában 1950. augusztus 20-ával indult az egyfordulós bajnokság, 144 csapat vett ebben részt. Az egyes csoportok létszáma az utazási viszonyoknak megfelelően nem egységesen 16 lett, hanem három csoportba 15, három csoportba 16, három csoportba, pedig 17 csapat került, míg a bajnokság végén hat csapat jutott fel az NB II-be. A többi csapat kiesett az újonnan kialakított megyei bajnokságokba. Az 1951-es tavaszi-őszi bajnokságban az NB III-as csoportok megszűntek, és helyükbe léptek a megyei bajnokságok.

1950. augusztus 20-án indult meg a kettéválasztott Kerületi Bajnokság, a kerületi bajnokságok helyett jöttek létre a megyei bajnokságok. Ennek tudatában sorra elkezdtek alakulni a labdarúgócsapatok az ország minden megyéjében, így Fejérben is.

1950. július 23-án az Alszövetségi Bajnokság átszervezéséről tárgyalt Fehérváron a tanács­ülés.

Az Adony csapata 1967-ben
Fotó: MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága

A tanács tagjait üdvözölte Stuber Ferenc, és felkérte Kövér Ferenc főtitkárt a tárgysorozat előadására. A főtitkár ismertette, hogy a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a költségeket csökkenteni kell az egyesületeknél. Ugyanakkor az a cél, hogy minél több csapat vegyen részt a bajnokságokban. Ezért kettéválasztották az Alszövetség I. osztályát, és 1950. év őszén félfordulós bajnokságot írtak ki, és az 1951-es bajnokságokban már Fejér megyében egy csoportban, 14 csapattal megindult a megyei I. osztály, két csoportban a megyei II. osztály.

Ezen felül a székesfehérvári városi bajnokságban két csoportban nyolc csapat indulhatott el.

1950. augusztus 15-én az MLSZ úgy döntött, hogy általában minden mérkőzésen egy kapust és egy mezőnyjátékost lehet cserélni, és ez természetesen a megyei pontvadászatokra is érvényes volt, az augusztus 20-án induló bajnokságoktól kezdve.

1951. március 3-án a Fejér megyei Testnevelési és Sportbizottság kinevezte a társadalmi szövetségek elnökségeit, így a labdarúgóknál Kövér Ferenc lett az elnök, Jávor Alajos az elnökhelyettes, Bebesy László a főtitkár, tagjai pedig Csíki Gyula és Szili László. 1951. március 4-én ünnepélyes megnyitóval indult először tizennégy csapat részvételével a Fejér Megyei Labdarúgó Bajnokság. A Fejér megyei Testnevelési és Sportbizottság elnöke, Kövér Ferenc mondott beszédet a fehérvári Dózsa-pályán, majd a pálya árbocára felhúzták a zászlót, és a Dózsa–Polgárdi összecsapással, melynek 6-2 (5-1) lett a végeredménye, hivatalosan elkezdődött az első megyei labdarúgó-mérkőzés, így a megyei bajnokság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában